Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
22.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
130.56 Кб
Скачать

1. Внутрішня економія від зростання масштабів виробництва.

Ефект масштабу обумовлюєефективність виробництва при умові, якщо ринок охоплює незначна кількість великих виробників. Одному великому виробнику обслуговування декількох розрізнених ринків обходиться дешевше, ніж багатьом децентралізованим виробникам. Як видно з рис. 2, потенційно великі ринки дають можливість фірмам переміщуватися вниз по кривій середніх довгострокових витрат і досягати низьких витрат на одиницю продукції.

Рис. 2. Внутрішня економія від зростання масштабів виробництва

Ця економія називається внутрішньою економією від зростання масштабів виробництва, тому що досягається та залежить від рівня виробництва всередині самої фірми.

2. Економія від транспортування

Безпосередня близькість до ресурсів та ринків збуту значно знижує транспортні витрати фірми, а зростаюча спеціалізація виробництва, коли промислово пов’язані фірми можуть отримати значну економію на витратах транспорту та зв’язки, примушує їх розташуватися поруч. Це викликає самовідтворюючий процес припливу в міста виробничих потужностей та населення (т.зв. феномен “індустріальних ланцюжків”).

3. Зовнішня економія від зростання масштабів виробництва

На відміну від внутрішньої економії досягнення зовнішньої економії від зростання масштабів знаходиться поза сферою дій та рішення окремої фірми, тобто зміщення вниз кривих середніх довгострокових витрат окремих фірмзалежить від розширення всієї галузі або групи фірм (рис. 3).

Рис. 3. Зовнішня економія від зростання масштабів виробництва

Групи фірм, об’єднаних внутрішньогалузевою спеціалізацією, можуть досягнутинижчої ціни на ресурсиі, відповідно, виконувати свої функції в межах галузі зменшими витратами,ніж окрема фірма. Це стосується як постачальників проміжних товарів та послуг, так і виробників готових товарів, що пояснює притягнення виробництва та населення в місто як кумулятивний процес, що самовідтворюється.

4. Інфраструктура міської території

Джерелом економії або перевагою у витратах є інфраструктура міської території. Місто надає фірмам необхідні послуги та зручності у вигляді водо- енергозабезпеченості, транспортні, фінансових та юридичних служб тощо, самозабезпечення якими коштують занадто дорого. Крім того, високоспеціалізовані та технологічно складні послуги притягають до міста нові підприємства, де споживачі можуть задовольнити попит на різноманітні товари та послуги, притаманні тільки місту (театр, спорт тощо).

1.2. Дезінтегруючі процеси а агломераціях

Надмірні урбанізації та намагання отримати економію від агломерації породжують зворотні небажані наслідки – дезінтегруючі сили,що виражається у зростанні витрат виробництва. Див рис. 4.

Рис. 4. Фактори дезінтегруючих процесів в агломераціях

Так, певні витрати, пов’язані з географічною концентрацією, є внутрішніми витратами самого виробника. Це, приклад, підвищення цін на землю та ренту,що призводить до подорожчання розміщення нових фірм або стримує розширення існуючих.Зростання попиту на робочу силу в умовах виробничої агломерації призводить до вимог підвищення заробітної плати і, відповідно, витрат на неї.

Багато недоліків і проблем, пов’язаних з урбанізацією, виникають під впливом побічних ефектів (ефектів “переливу”). В першу чергу це забруднення води та повітря, через що місто втрачає свою привабливість для нових фірм і мешканців; занепад через різні причини нерухомості робить цілі квартали непривабливими для житла, а транспортні затори призводять до подорожчання виробничої діяльності в місті. В результаті дій дезінтегруючих сил загальною тенденцією стала міграція у передмістя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]