Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
22.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
130.56 Кб
Скачать

4.2. Ефективність політико-адміністративної консолідації агломератів

Політико-адміністративна консолідація може стимулювати більш ефективне прийняття рішень щодо міських проблем. Див. рис. 7.

Рис. 7. Методи підвищення ефективності консолідації

Розглянемо їх докладніше.

1. Економія від зростання масштабів і зниження середніх витрат на одиницю продукції

Як відомо, дрібні політико-адміністративні підрозділи не в стані досягнути економії від зростання масштабів в утриманні деяких комунальних служб, напри­клад, водогінних та каналізаційних. Рівень їх продуктивності низький і показники їх діяльності знаходяться високо на кривій витрат на одиницю продукції (див. рис. 2).

2. Планування та координація як метод підвищення ефективності фу­нкціонування метрополій

З попереднім тісно пов'язана та обставина, що в певних суспільних служ-бах (органів правопорядку, пожежна служба, будівництво вулиць, суспільний транспорт) політико-адміністративна фрагментація призводить до втрати якісних переваг. Максимальна ефективність функціонування метрополії може бути досягнута за умов єдино­го планування та координації діяльності її суспільних служб.

3. Формування вигод "переливу" в метрополіях і агломератах

Внаслідок незначних географічних розмірів багатьох існуючих міських політико-адміністративних одиниць безліч вигод від діяльності необхідних у цих райо­нах суспільних служб (освіта, дозвілля, охорона навколишнього середовища тощо) розповсюджується також на мешканців і виробничі підприємства в інших політико-адміністративних одиницях, тобто забезпечує вигоди, які частково "перелива­ються" через адміністративні кордони та стають зовнішніми по відношенню до них. Занадто великі передумови вигод призводять до недостатнього розподілу ресурсів і обумовлюють необхідність політико-адміністративної консолідації.

4. Фінансові методи державного регулювання індустріального сектору мікроекономічної системи

Вирішенню проблеми міста сприяє достатній рівень фінансування. Адже існує та підсилюється бюджетна недостатність, пов'язана з обмеженими мо­жливостями податкових ресурсів сплачувати зростаючі витрати органів управління на: а) утримання старіючих міст; б) підтримку правопорядку; в) витрати на соціа­льне забезпечення; г) субсидії збитковим системам суспільного транспорту тощо. В той же час швидке зростання витрат на міські (муніципальні) служби не завжди відповідає зростанню їх продуктивності.

Серед можливих рішень з подолання бюджетної кризи (див. рис. 8) можна виділити наступні:

Рис. 8. Методи ліквідації бюджетної недостатності в агломераціях

1. Дотації з державного бюджету

В деяких країнах (наприклад, США) існує державна система трансфертних платежів, коли значне перевищення розходів місцевих органів управління компенсу­ється державними дотаціями.

2. Перенесення фінансової відповідальності

Одним з методів може бути прийняття урядом на себе фінансової відповідальності за вирішення деяких проблем міста і виконання його зобов'язань (наприклад, фінансування програм підтримки доходів, перенесення місцевих витрат, пов'язаних з освітою, на уряд тощо). Але це можливо лише за умов збалансованого державного бюджету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]