Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
22.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
130.56 Кб
Скачать

3. Перегляд податкової системи

Складність перегляду податкової системи полягає в тому, що майновий пода­ток на будівлі та майновий податок на землю є основним джерелом бюджету місцевих органів управління. Тому їх необхідно переглядати та поновлювати таким чином, щоб отримати більший доход, з одного боку, і зменшити негативні соціально-економічні впливи, з другого. Ця проблема має місце як в розвинутих економічних системах, так і в Україні.

Висновки

1. Зростання і розвиток міст пояснюється економією, обумовленою агломерацією, а переміщення населення та економічної діяльності у передмістя – дезінтегруючими силами.

2. Транспортну проблему слід розглядати у двох аспектах: як короткострокову та як довгострокову. Рішення короткострокової проблеми міського транспорту пов’язано з більш ефективним використанням наявних транспортних засобів, зборами з користувачів і піковим ціноутворенням. У довгостроковому ефективність слід досягати за рахунок розумного інвестування у засоби та системи суспільного транспорту.

3. Економічна проблема є проблемою витрат “переливу” і тому більшість рішень повинні бути спрямовані на те, щоби ці витрати перетворилися у внутрішні витрати фірм, які забруднюють навколишнє середовище.

4. Рішенню проблем нерівномірного розподілу багатства та доходів між містом і передмістям, а також інших проблем, що мають загальноміський характер, має сприяти політико-адміністративна консолідація.

5. Вирішення проблем міста залежить також від бюджетної допомоги у вигляді дотацій з держбюджету, перенесення деякої фінансової відповідальності на уряд та перегляд податкової системи.

Основна література

1. Державне регулювання економіки. /За ред. д-ра екон. наук, проф. акад. АН Вищої школи України І.Р.Михасюка. – Львів: “Українські технології”, 1999. – С. 415-583.

2. Економіка України: десять років реформ. / За ред. З.Ватаманюка, Т.Е.Панчишина. – Львів: ЛНУ ім. Івана Франка, 2001. – С. 407-495.

3. Кучерявий В.П. Екологія. – Львів: Світ 2000. – 500 С.

4. Макконнелл К.Р., Брю С.Л. Экономикс: принципы, проблемы и политика. – К., ХаГар, 1998. – С. 641-660.

5. Мочерний С.В., Устименко О.А., Фомішин С.В. Політична економія: Навч. посібн. / Херсон: “Видавництво Дніпро”, 2000. – С. 686-710.

Допоміжна література

1. Економічна теорія: макро- і мікроекономіка. / За ред. З.Ватаманюка та С.Панчишина. – Київ: Видавничий дім “Альтернативи”, 2001. – С. 327-350; 438-440.

2. Ринкова економіка: теоретика-практичні проблеми становлення в Україні. / За ред. Г.І.Башнянина. – Київ: ІСДО, 1996. – С. 196-228.

3. Экономика. / Под ред. д-ра екон. наук проф. А.С.Булатова. – М.: Юристъ, 2000. – С. 322-326; 549-605.

Список нових термінів

1. Вигода “переливу”, побічна вигода – вигоди, які отримують від виробництва або споживання не виробники та споживачі, а безкоштовно – третя сторона.

2. Витрати “переливу” – витрати на виробництво або споживання, які несуть не виробники та споживачі, а третя сторона - без будь-якого відшкодування.

3. Дезінтегруючі сили – збільшення витрат виробництва та збуту внаслідок зростання міст і концентрації фірм та галузей в межах одного району.

4. Економія, обумовлена агломерацією – економія витрат виробництва та збуту внаслідок розміщення фірм поруч.

5. Ефект масштабу – підвищення продуктивності, тобто зниження середніх витрат виробництва внаслідок пропорційного зростання всіх факторів виробництва.

6. Інфраструктура – для економіки в цілому – капітальні споруди, використання яких забезпечує держава (автомагістралі, мости і т.п.), а для фірм – служби та споруди, що необхідні для їх функціонування і які забезпечують як держава, так інші фірми (водо- та енергозабезпечення, фінансове, банківське обслуговування тощо).

7. Метод сировинних балансів – метод рішення проблем забруднення оточуючого середовища, за допомогою якого маса відходів виробництва співставляється із його здатністю абсорбувати ці відходи.

8. Пікове ціноутворення – встановлення більшої ціни за умов підвищення попиту на використання основних засобів, товари та послуги, і меншої – за умов зниження попиту на них.

9. Політико-адміністративна фрагментація – існування в дуже великих містах великої кількості відокремлених політичних утворень, що мають власні органи влади.

10. Ринок прав на забруднення – ринок, де абсолютно нееластична пропозиція прав на забруднення оточуючого середовища і попит на них визначають ціну, яку забруднювач повинен за ці права платити.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]