Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
22.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
130.56 Кб
Скачать

2.1. Проблема ефективності функціонування міського транспорту у короткостроковому періоді

Короткострокову проблему насамперед пов’язують із системою збору з користувачів тапіковим ціноутворенням.

Система збору з користувачів, у даному випадку водіїв, повинна сприяти досягненню більшої збалансованості у використанні суспільного транспорту та автомобільних перевезень і вирішенню проблеми транспортних заторів. Причина проблеми в тому, що водії не несутьповних витрат користування автомобілем: фактично вони субсидуються суспільством (платниками податків) в цілому.“Повні витрати”– це витрати на будівництво та ремонт автострад, дорожні знаки і дорожню поліцію, а також витрати забруднення навколишнього середовища, викликаного автомобілем. Мета збору з користувачів полягає в тому, щоби зменшити транспортні затори шляхом “економічного витиснення” окремих осіб з “ринку водіння автомобілів”. Це примусить їх або користуватися системою суспільного транспорту, або зменшити кількість поїздок у ділову частину міста.

Пікове ціноутворення передбачає вищу оплату за користування автомобілем і суспільним транспортом у час пік та нижчу в нічний час. Мета - в “економічному витисненні” тих пасажирів, для яких поїздки в часи пік необов’язкові.

Слід заохочувати об’єднання декількох пасажирів (співробітників) для поїздок в одному автомобілі, проводити експерименти з виділенням на швидкісних автострада окремих полос руху виключно для автомобілів з трьома-чотирма пасажирами.

2.2. Проблема у довгостроковому періоді

У довгостроковому періоді проблема міського транспорту полягає у визначенні характеру майбутніх державних вкладень у транспортні потужності. Актуальним є пошук ефективних альтернатив автомобілю. Це пов’язано з тим, що збільшення вкладень у дороги скоріше збільшує обсяги руху, ніж зменшує транспортні затори.

Передбачається, що розширення та покращення системи суспільного транспорту зможе принести суттєві соціальні вигоди у наступних напрямках:

1) життєздатне та оновлене місто-центр з базою майбутнього податку, що розширюється;

2) покращення під’їздних шляхів до робочих місць у передмісті;

3) можливість уникнути надзвичайно гострої проблеми забруднення навколишнього середовища через збільшення автомобільного транспорту.

Деякі питання, пов'язані з вирішенням проблеми ефективності функціонування транспортної системи великих агломерацій, є дискусійними і вимагають додат­кового вивчення. Особливо це стосується України, де ще не тільки недостатньо розвинута автомобільна промисловість, але й відсутня сучасна інфраструктура транспортної сфери індустріального сектору.

3. Екологічна сфери індустріального сектору мікроекономічної системи

Висока щільність населення, зростання промислової концентрації та використання автомобілів надзвичайно загострює проблему забруднення навколишнього середовища в містах.

3.1. Масштаби проблеми

Забруднення води та повітря, накопичення твердих відходів призводять до вживання неякісної води, виникнення різних онкологічних та респіративних за­хворювань у значної частини населення. Особливої проблеми набула утилізація побутового сміття та отруйних відходів виробництва. Ще небезпечніші наслідки забруднення в перспективі: у результаті концентрації промисловості, людей, будов тощо місто може привести до зміни клімату Землі внаслідок "парникового ефек­ту".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]