Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації ІДПЗК для курсантів.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
578.56 Кб
Скачать

78

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ

ЛУГАНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

ІМЕНІ Е.О.ДІДОРЕНКА

КАФЕДРА ТЕОРІЇ ТА ІСТОРІЇ ДЕРЖАВИ І ПРАВА

Методичні рекомендації

до семінарських занять

з курсу: "ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН"

для курсантів 1 курсу

на 2011-2012 навчальний рік

Складені:

доцентом Татолі Т.В.

доцентом Закіровою С.Г.

доцентом Закіровим М.Б.

Начальник кафедри

теорії та історії держави та права

полковник міліції

Антоненко М.І.

Затверджені на засіданні кафедри

протокол № 1 від 30.08.2011

Луганськ – 2011

В С Т У П

Історія держави і права зарубіжних країн як навчальна дисципліна є методологічною базою для вивчення галузевих юридичних дисциплін.

Відзначимо, що засвоєння предмету пов’язано з деякими труднощами. По-перше, цей предмет охоплює зарубіжну історію держави і права від 2-го тисячоліття до н.е. аж до теперішнього часу, вивчається лише в 1-му семестрі. По-друге, курсанти зустрінуться з матеріалом, великим за обсягом, раніше не вивчався ними у середній школі та з невідомими раніш поняттями. Тому для успішного засвоєння курсу необхідна систематична робота.

Семінарські заняття не повторюють питань, які розглядаються на лекціях, а доповнюють та розвивають їх, забезпечують придбання слухачами певних навичок слушного формулювання та висловлювання своїх думок під час обговорення теми на семінарі.

Семінарські заняття проходять у формі обговорення виступів курсантів з питань, які передбачені планом. На семінарах курсанти повинні виробляти вміння пов’язувати державно-правові питання з соціально-економічними, проблеми історії держави і права - з сучасною практикою державно-правового розвитку. Необхідно аналізувати вивчену літературу, виділяючи головне та другорядне, грамотно викладати свої думки, вміти вести дискусію, виступати з рефератами з окремих питань теми. З метою контролю за рівнем знань курсантів викладачами кафедри використовуються також машинний та безмашинний контроль, написання контрольних робіт на семінарах, модуль-контроль.

Для підготовки до семінарського заняття курсантам рекомендується наступне:

  1. Ознайомлення з планом семінару, зазначеною в ньому літературою: підручниками, навчальними посібниками, першоджерелами.

  2. Складання розгорнутого план-конспекту з кожного питання, яке розглядається.

  3. Безпосередня робота над першоджерелом: засвоєння фактів, правових принципів та норм, їх аналіз, осмислення, порівняння. По кожному джерелу бажано складання стислого конспекту з чітким визначенням місця та часу з’явлення правового документу, його характеристик з конкретними посиланнями на окремі статті закону. Особливу цінність становлять висновки курсанта, одержані ним під час аналізу та порівняння правових матеріалів.

Особливу увагу належить звернути на розкриття змісту історико-юридичних понять, які зустрічаються під час навчання. З цією метою кожний курсант повинен вести індивідуальний словник історико-юридичних термінів, знати їх значення і вміти застосовувати одержані знання при розгляді теоретичних і практичних питань.

Досвід, який набуло людство, дозволяє витягти уроки з минулого різних країн, а також обрати те, що найбільш цінне та підходить до сучасних умов Української держави. У зв’язку з цим уявляється дуже важливим, щоб курсанти і студенти Луганського інституту внутрішніх справ знали історію держави і права зарубіжних країн в повному обсягу вищої юридичної освіти. Цієї меті і служать дані рекомендації.

При роботі з методичними рекомендаціями слід мати на увазі, що списки основної та додаткової літератури доповнюються щорічно (див плани семінарських та індивідуальних занять).