Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації ІДПЗК для курсантів.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
578.56 Кб
Скачать

З а н я т т я 13

Т Е М А : С Ш А: виникнення і конституційний розвиток / 2 год./

Мета заняття: вивчення головних етапів утворення американської державності; виробляти розуміння історично прогресивної ролі єдності нації в процесі державного будівництва; закріплення навичок аналізу правових документів на прикладі документів, що визначають державний устрій США.

П л а н.

1. Буржуазна революція кінця ХVIII ст. в Північній Америці. Її особливості та етапи. Декларація незалежності 1776 ст.

2. Статті конфедерації 1781 ст. та Конституція 1787 ст. Білль про права.

3. Війна Півночі з Півднем : значення і наслідки. Другий цикл поправок до Конституції.

4. Діяльність державних правоохоронних органів щодо забезпечення прав і свобод людини у США.

Питання для самоконтролю та самоперевірки:

1. Чому війна за незалежність північноамериканських колоній вважається незавершеною буржуазною революцією?

2. Чи можна вважати Статті конфедерації першою американською конституцією? Свою точку зору обгрунтуйте.

3. Які терміни повноважень органів законодавчої, виконавчої та судової влади за американською конституцією?

  1. Визначте плюси та мінуси американської конституції.

  2. Порівняйте структуру і зміст конституції США і Конституції України.

  3. Яке значення мала війна Півночі з Півднем для подальшого розвитку США?

  4. Продовжить заповнення таблиці (див. заняття 12).

  5. Складіть схему “Гілки влади за Конституцією США”, позначивши на ній повноваження кожної з гілок.

Опорні поняття: аболіціонизм, закон про гомстеди, лойялісти, республіканці, конфедерація, " чорні кодекси","реконструкція Півдня".

Теми рефератів:

- Білль про права та його роль в конституційному розвитку США.

- Загальний аналіз Конституції США 1787 р.

- Правоохоронна система в США.

Л і т е р а т у р а :

Основна:

  1. История государства и права зарубежных стран / Под ред. Жидкова О.А., Крашенинниковой Н.А. В 2-х ч. 1 Ч. – М.: НОРМА, 2004. – 624 с.

  2. История государства и права зарубежных стран / К.И.Батыр, И.А. Исаев; под ред. К.И.Батыра. – М.: ТК Велби, Изд-во Проспект, 2007. – 496 с.

  3. Хома Н.М. Історія держави та права зарубіжних країн.– Львів: Магнолія Плюс: Новий Світ-2000, 2005.– 480с.

  4. Макарчук В. С. Загальна історія держави і права зарубіжних країн: Навчальний посібник. Вид. 4-те, доп. – К.: Атіка, 2004. – 616 с.

  5. Хрестоматия по истории государства и права зарубежных стран. В 2 томах. Том 2. Современное государство и право / Под ред. Крашенинниковой Н. – М.: Норма, 2009. – 670 с.

  6. Страхов М.М. Історія держави і права зарубіжних країн. – Харків: Право, 1999. – 416 с.

  7. Ливанцев К.Е. История буржуазного государства и права зарубежных стран. - Л.: Изд-во Ленингр. ун-та, 1986.

Додаткова:

  1. Конституцiя України .- К. 1996.

  2. Каррі Д. Конституція Сполучених Штатів Америки : Посібник для всіх. – К.. 1993.

  3. Лафитский В.И. США: конституционный строй и роль штатов в структуре американского федерализма. – М., 1994.

  4. Саломатин А. История государства и права США: конец XVIII-XIX вв. – М.: Юристъ. – 2006.

  5. Согрин В.В. История США. – СПб. – 2004.

  6. Атоян О.М., Жданова В.Д., Татолі Т.В. Історія держави і права: короткий словник термінів. – Луганськ: РІО ЛІВС, 2000.

  7. Калашников В.М. Американська міліція напередодні війни за незалежність США // Вісник Запорізького юридичного інституту. – 2000. - № 4.

  8. Егоров С.А. Конституционализм в США: Политико-правовые аспекты. – М.: Наука, 1993.

  9. Борисюк В. И. и др. Политические институты США : история и современность.- М., 1988.

  10. Дегтярь Н.А. Государственное устройство и политические партии США. – М.: МГИМО. – 2005.

  11. Мишин А.А., Власихин В.А. Конституция США: политико-правовой комментарий.- М., 1985.

  12. Соломатин А.Ю. История юридической профессии в США // Государство и право. – 2004. - № 2.

  13. Ригіна О. США: Закон „Про судоустрій” 1789 р. // Вісник Львівського університету. Сер. Юридична, 2006 – Вип. 43. – С.84-89.

  14. Петрова Е.А. Основные исторические этапы развития американского права // История государства и права. – 2006. - № 5. – С.35-38.

  15. Ушаков В.А. Америка при Вашингтоне.- М., 1983.

  16. Барабащев Г.В. О хартиях местного самоуправления в США // Государство и право. - 1994. - N 5. - С. 126-134.

  17. Баглай М.В. Президенты Российской Федерации и Соединенных Штатов Америки. Роль, порядок выборов, полномочия. – М.: Норма, 2008. – 144 с.

  18. Лапшина И.К. Разделенное правление в США. – М.: Российская политическая энциклопедия, 2008. – 264 с.

  19. Носов Ю. Президент. Замечательные страницы истории американского президентства от Джорджа Вашингтона до Барака Обамы. – М.: Логос, 2009. – 256 с.

  20. Грег Вард. История США. – М.: АСТ, Астрель, 2009. – 256 с.

  21. Куропятник Г.П. Гражданская война в Северной Америке 1861-1865. – М.: Институт всеобщей истории РАН, Наука, 2009. – 384 с.

Під час підготовки до першого питання, кажучи про причини війни за незалежність північноамериканських колоній, яка вважається першою буржуазною революцією у США, необхідно висвітлити становище північноамериканських колоній у XVIII ст. За характером економічного розвитку вони поділялися на північні, де переважала вільна фермерська праця, та південні, основою економічного розвитку яких було плантаційне господарство, що базувалося на рабській праці. За політичними характеристиками англійські колонії у Північній Америці поділялися на приватні володіння (Пенсильванія, Меріленд), якими правили особи, що були призначені володарями та затверджені англійським королем; колонії з «народним правлінням» (Коннектикут) та «королевські колонії», які управлялися губернатором, що призначався королем. Кажучи про становище у колоніях, треба виділити причини загострення їх відношень з Англією у другій половині XVIII ст.

Курсанти повинні визначити та охарактеризувати основні етапи революції у Північній Америці:

І. 1775-1781 р.р. - початок війни з Англією і боротьба у колоніях між прихильниками союзу з Англією (лоялістами) та прихильниками незалежності (вігами);

ІІ. 1781-1787 р.р. - створення конфедерації та завершення війни з Англією;

ІІІ. Створення федерації.

Спираючись на хрестоматію, слід дати характеристику Декларації незалежності, її позитивних боків та недоліків. Використовуючи знання з теорії держави та права, висвітлити теорію природного права, яка стала ідейно-теоретичним обгрунтуванням війни за незалежність. Наприкінці розгляду питання необхідно визначити, чому війна за незалежність визнається незавершеною буржуазною революцією.

Друге питання передбачає знайомство за хрестоматією та аналіз основних документів, що визначали основи державного устрою звільнених північно-американських колоній, - Статей конфедерації, Конституції 1787 р. та Білля про права 1791 р. Необхідно порівняти форму державного устрою США за Статтями конфедерації та Конституцією. Особливу увагу слід приділити характеристиці законодавчої, виконавчої та судової влад за Конституцією, співвідношенню повноважень федеральної влади та влади штатів, системі стримань та противаг, що забезпечували демократичний характер політичної влади. Спираючись на текст Конституції, необхідно доказати, що США були класичною президентською республікою.

Кажучи про недоліки американської конституції, треба вказати на причини прийняття Білля про права, довети, що він суттєво розширив демократичні принципи американської держави.

Вивчення третього питання необхідно почати з визначення причин громадянської війни та її характеру (війна Півночі з Півднем визнається другою буржуазною революцією у США). Слід мати на увазі, що причинами війни були не тільки зіткнення двох систем - рабства та найманої праці, але й прагнення південних штатів до відділення від США (про що свідчить утворення Конфедерації південних штатів). Кажучи про причини перемоги Півночі, курсанти повинні назвати скасування рабства та прийняття гомстед-акту, тому що ці заходи змінили співвідношення сил на користь північних. Виділяються й основні наслідки громадянської війни: 1) у 1865-1877 р.р. діяла програма «реконструкції Півдня»; 2) було скасоване рабство; 3) федерація була проголошена нерозривним союзом, право виходу з неї було відкинуто; 4) закінчення війни надало поштовху економічному розвитку країни, що засновувався на вільній праці; 5) при законодавчій рівності білого та чорного населення відбувалася фактична сегрегація останнього (обмеження прав за мотивами расової належності).

Відповідь на четверте питання плану семінарського заняття спрямована на опрацювання курсантами на підставі джерел американського права функцій та компетенції правоохоронних органів у сфері забезпечення прав і свобод людини. Окремої уваги заслуговує особливість діяльності поліції США в умовах наявності у населення значної кількості вогнепальної зброї і суворого обмеження компетенції поліції межами відповідного штату.