Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка СП.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
297.47 Кб
Скачать

Методичні поради

Основні методи соціально-психологічного дослідження. Дати загальну характеристику методів соціально-психологічного дослідження. Охарактеризувати проблему якості соціально-психологічної інформації. Знати способи формування репрезентативної вибірки. Відрізняти репрезентативну вибірку від нерепрезентативної вибірки. Знати порядок ставлення запитань, формулювання запитань та їх види.

Кореляційне дослідження: виявлення природних зв'язків. Визначити завдання та особливості кореляційних досліджень, їх переваги (вивчення впливу факторів у природних умовах) та недоліки (двозначна інтерпретація причини та наслідку). Відтерміновані кореляції, що виявляють послідовність подій.

Експериментальні дослідження: пошук причин та наслідків. Охарактеризувати методи експериментального дослідження у соціальній психології. Незалежна та залежна змінні. Етика проведення експерименту. Контрольні питання

  1. Назвіть основні методи соціально-психологічного дослідження?

  2. Які особливості проведення опитування?

  3. Що таке кореляційне дослідження?

  4. Якою є етика проведення експерименту?

  5. У чому полягає специфіка методів соціальної психології?

  6. На розв'язання яких проблем спрямований метод соціометрії?

Література: [16, 20, 22].

Семінарське заняття № 3 Тема. Історія формування соціально-психологічних ідей

Мета: ознайомитися з історією розвитку та етапами формування соціальної психології, основними соціально-психологічними теоріями.

План

  1. Передумови виникнення соціальної психології.

  2. Перші соціально-психологічні теорії.

  3. Експериментальний період розвитку соціальної психології.

Методичні поради

Передумови виникнення соціальної психології. Описати перші історичні форми соціально-психологічного знання (психологія народів). Охарактеризувати розвиток соціально-психологічного знання в руслі соціології.

Перші соціально-психологічні теорії. Знати перші соціально-психологічні теорії: психологія мас Г. Ле Бона, теорія інстинктів соціальної поведінки

В. Мак Дуґала.

Експериментальний період розвитку соціальної психології. Охарактеризувати експериментальний період розвитку соціальної психології та її основні напрями: поведінково-когнітивний, соціопсихоаналітичний, когнітивістський. Визначити систему знань соціальної психології у сучасному світі.

Контрольні питання

  1. Проаналізуйте передумови виникнення соціальної психології як самостійної науки.

  2. Які основні проблеми, пов'язані із соціальною психологією, розглядалися у філософських вченнях про управління державою?

  3. У чому полягають основні особливості концепції “психологія мас”?

  4. Чи згодні ви з твердженням про те, що концепція “психологія народів” більше тяжіла до етнопсихології, ніж до соціальної психології?

  5. Яким є вплив теорії інстинктів соціальної поведінки на становлення соціальної психології як самостійної галузі знання?

  6. Назвіть та охарактеризуйте основні етапи становлення та розвитку зарубіжної соціальної психології.

  7. Що спільного і відмінного між американським та європейським напрямами соціальної психології?

  8. Спрогнозуйте контури майбутньої парадигми (перспектив) соціальної психології.

Література: [2, 4, 23].