Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ира / диплом Сабинова(Литвиненко)..doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

128

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ

Факультет _____________________________________

Кафедра ______________________________________

До захисту допустити

Завідувач кафедри

____________________

підпис

_______________________

дата

Дипломна робота

на тему: Напрямки удосконалення анти кризисної стратегії підприємства вугільної галузі

Студентки САБІНОВОЇ ІРИНИ ЮРІЇВНИ групи Ф-13С-2

Галузі знань ______________________

(шифр і назва)

Спеціальності ______________________

(шифр і назва)

Спеціалізації __________________________

Науковий керівник _____________________

(прізвище та ініціали)

Дата захисту__________

Оцінка ________________

Донецьк 2014

ЗМІСТ

ВСТУП 5

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ АНТИКРИЗОВОЇ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВ ВУГІЛЬНОЇ ГАЛУЗІ 9

1.1.Стратегічне управління як інструмент управління сталим розвитком підприємства в ринкових умовах 9

1.2. Сучасні підходи до формування антикризової стратегії управління промислового підприємства 16

1.3. Аналіз підходів до організації антикризового управління підприємств в Україні 24

1.4. Висновки до розділу 1 34

2.1. Економічна характеристика підприємства ВП «Шахта «Шахтарська-Глибока» ДП «Шахтарськантрацит» 36

2.2. Аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства ВП«Шахта «Шахтарська-Глибока» ДП «Шахтарськантрацит» 40

2.3. Аналіз ліквідності, платоспроможності та фінансової стійкості підприємства ВП«Шахта «Шахтарська-Глибока» 45

2.4. Висновки до розділу 2 61

РОЗДІЛ 3. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ ВП«ШАХТА «ШАХТАРСЬКА-ГЛИБОКА» ДП «ШАХТАРСЬКАНТРАЦИТ» 63

3.1. Характеристика управління охороною праці на підприємстві 63

3.2. Аналіз особливостей охорони праці на робочому місці 68

3.3. Рекомендації щодо покращення умов праці 71

3.4. Висновки до розділу 3 74

РОЗДІЛ 4. ШЛЯХИ УКРІПЛЕННЯ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА ВП«ШАХТА «ШАХТАРСЬКА-ГЛИБОКА» ДП «ШАХТАРСЬКАНТРАЦИТ» 76

4.1. Антикризове управління у вугільній галузі в Україні 76

4.2 Заходи щодо технічного переоснащення шахти та виробничі показники 83

4.3. Розрахунок економічної ефективності підготовки і відробки очисного вибою 87

4.4. Висновки до розділу 4 93

ЛІТЕРАТУРА 94

ДОДАТКИ 97

ВСТУП

Фінансова криза, що розгортається сьогодні у глобалізованій світовій економіці суттєво вплинула не тільки на фінансово - кредитну сферу економіки України, а й на реальний сектор, особливо на її промисловий комплекс. Основними факторами, що зумовили негативні наслідки її впливу на погіршення фінансово - економічного стану вітчизняних підприємств ( так, частка збиткових досягає більш 40% від їх загальної кількості з тенденцією підвищення ) стали високій рівень експорто - орієнтовності національного господарства та залежність від залучення іноземного капіталу.

У будь-якому суспільстві як цілісній соціально-економічній системі, його окремих сферах або ланках кожної сфери час від часу відбуваються кризові явища, які загрожують існуванню самої системи. Найбільш істотне значення має подолання кризових станів на підприємствах, які утворюють первинний ланцюг економіки держави. В Україні з переходом до ринку об'єктивно склалися умови порушення діяльності підприємств. Кри­зовий стан виявляється в тому, що погіршуються фінансові результати діяль­ності підприємств, вони нездатні отримувати прибуток, в результаті це може призвести до банкрутства. Незважаючи на те, що підприємства поступово виходять з кризи, цей процес потребує прискорення. Основним засобом виживання підприємства у таких умовах є антикризове управління, яке повинно ґрунтуватися на розробці та реалізації політики антикризового управління. Розробка та впровадження політики антикризового управління дасть змогу поліпшити стан вітчизняних підприємств [1].

Фахівці часто під антикризовим управлінням розуміють або управління в умовах кризи, або управління, спрямо­ване на вихід підприємства з кризового стану, у якому воно вже знаходиться.

Значний внесок у дослідження проблеми розробки теоретичних та методологічних основ формування фінансових стратегій внесли такі вітчизняні та зарубіжні вчені як: Віханський О.С., Градов А.П., Наливайко А.П., Осовська Г.В., Пономаренко В.С., Стрікленд А.Дж., Томпсон А. А., Шинкаренко В.Г.

Впродовж останніх років також збільшилася кількість наукових праць присвячених подоланню фінансово-економічних проблем на підприємстві та виведенню їх з кризового стану. Вченими, що досліджували дану проблематику є: Бланк І.А., Герчікова І.Н., Градов А.П., Лігоненко Л.О., Телін С.В.

Антикризовим управлінням на підприємстві, а саме розробкою стратегій управління в кризових умовах, займалися такі вчені: Е. І. Альтман, І. Ансофф, В. А. Василенко,  М. К. Колісник, Б. І. Кузіна, Е. М. Короткова, Д. Дж. Майєрс, Т. С. Петер, Т. Таффлер, Л. І. Федулова.

Праці даних вчених розкривають особливості вибору фінансової стратегії, загальні підходи до аналізу та оцінки фінансового стану підприємства, проте багато питань потребують подальшої розробки, насамперед це стосується проблеми формування фінансової стратегії в контексті антикризового управління підприємством [41].

На сучасному етапі економічного розвитку постає проблема управління фінансово нестабільними підприємствами. Для успішного управління і виходу підприємств з фінансової кризи необхідна ефективна система антикризового управління, яка має в своєму розпорядженні механізми фінансової стабілізації [2].

Здійснюючи процес виробництва продукції, робіт і послуг кожне підприємство вступає у фінансові відносини з іншими суб'єктами господарювання. Ці відносини передбачають виконання підприємством грошових зобов'язань та обов'язкових платежів, тривале і постійне порушення яких приводить його в розряд неплатоспроможних.

Сутність антикризового управління виражається в його характерних ознаках, які спрямовані на передбачення і ліквідацію ризикових управлінських рішень. Йдеться, насамперед, про можливість прогнозування і планування кризових ситуацій, регулювання наявних криз через використання специфічних підходів менеджменту. Саме тому, у широкому розумінні, антикризове управління розглядається як управління, у якому поставлено передбачення небезпеки кризи, аналіз його симптомів, а також заходів для зниження негативних наслідків кризи і використання факторів для його подальшого розвитку [3].

Системна криза економіки в цілому, природно, позначається на стані окремого підприємства. Ступінь впливу зовнішньої кризи на економіку підприємства значною мірою залежить від: форми власності (державна, колективна, приватна); форми господарювання (акціонерне товариство, спільне підприємство, кооператив); сфери його діяльності (виробнича, комерційна, страхування, консалтингова); внутрішнього організаційно-економічного стану (виробничого, організаційного і соціального потенціалу, професіоналізму управління, рівня мотивації продуктивної та творчої праці).

Підприємство може успішно протидіяти зовнішнім кризовим явищам (факторам) або, навпаки, реагувати на них вбік посилення негативних тенденцій у власному соціально-економічному розвитку.

Метою дипломної роботи є розробка теоретико-методичних рекомендацій та практичних заходів удосконалення антикризової стратегії підприємства вугільної галузі.

Відповідно до мети, в роботі поставлено та вирішено наступні завдання:

ознайомитись із стратегічним управлінням на підприємстві;

визначити особливості формування антикризової стратегії управління промислового підприємства;

проаналізувати підходи організації антикризового управління підприємств в Україні;

зробити аналіз фінансового-господарської діяльності підприємства ВП «Шахта «Шахтарська-Глибока»;

провести аналіз доходів і витрат, горизонтальний та вертикальний аналізи;

розрахувати показателі ліквідності, платоспроможності.ю фінансової стійкості та рентабельності підприємства.

Об’єкт дослідження є відокремлений підрозділ «Шахта «Шахтарська-Глибока»Державного підприємства «Шахтарськантрацит».

Предмет дослідження є процес розробки антикризової стратегії підприємства вугульної галузі, шляхи поліпшення та укріплення фінансового стану.

В якості інформативної бази використані наступні форми статичної та бухгалтерської звітності: форма №1 «Баланс», форма №2 «Звіт про фінансові результати», форма №3 «Звіт про рух коштів».

Соседние файлы в папке ира