Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ира / диплом Сабинова(Литвиненко)..doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Аналіз рентабельності вп«Шахти «Шахтарська-Глибока»

№ пор.

Найменування показника

Нормативне значення

Рік

2010

2011

2012

1

2

3

4

5

6

1

Коефіціент оборотності активів

зростання

0,17

0,2

0,4

2

Рентабельність активів

збільшення

0

0,02

0,03

3

Рентабельність продажів

збільшення

0

0 0,077

0,077

4

Рентабельність капіталу

збільшення

0

0,03

0,07

5

Фондовіддача

зростання

0,21

0,25

0,55

За данними таблиці 2.9 видно, що підприємство більш-меньш еффективно використовує активи, оскільки коефіціент оборотності активів виріс на 0,2. Показник рентабельності маленький, проте в прибутку. Рентабельність продажів не змінилась. Фондовіддача зросла майже у двічі. Щоб збільшити рентабельність підприємтва, треба приділити увагу рентебельності продаж. Основними джерелами резервів підвищення рівня рентабельності продажу є збільшення суми прибутку від реалізації продукції і зниження собівартості товарної продукції. Для підрахунку резервів слід розрахувати можливу рентабельність (за умови використання резервів зростання обсягів реалізації продукції та прибутків від реалізації, а також резервів зниження собівартості продукції) і відняти від неї показник фактичної рентабельності.

Діагностика банкрутства являє собою систему цільового фінансового аналізу, спрямованого на виявлення параметрів кризового розвитку підприємства, що генерують погрозу його банкрутства в майбутньому періоді.

Існує безліч методик проведення діагностики банкрутства, що відрізняються об'єктами спостереження, етапами проведення аналізу, масштабами дослідження, а також набором показників, за допомогою яких провадиться аналіз.

Для діагностики банкрутства використовуємо коефіцієнти Бівера й Альтмана. Коефіцієнт Бівера визначають як показник фінансової стабільності підприємства в рамках аналізу хозяйновитого-господарчого-фінансово-господарського стану неплатоспроможного підприємства. Визначається за формулою:

, (2.16)

;

;

.

Показник протягом двох років не перевищує 0.2, що означає незадовільну структуру балансу. Підприємство перебуває на межі банкрутства. Для оцінки ризику банкрутства підприємств у рамках експрес-аналізу фінансового стану підприємства широко використовують також модель відомого західного економіста Э. Альтмана, розроблену їм в 1968 році. Модель Альтмана представляє собою п’яти факторну модель, розраховану за даними про банкрутство 33 американських компаній в 60-х роках. Модель має вигляд:

Z = 1,2Х1 + 1,4Х2 + 3,ЗХ3 + 0,6Х4 + 1Х5 , (2.17)

де Z - інтегральний показник рівня погрози банкрутства;

Х1 - відношення власного оборотного капіталу до суми всіх активів підприємства;

Х2 - відношення нерозподіленого прибутку до суми всіх активів;

Х3 - рівень прибутковості активів;

Х4 - коефіцієнт фінансового ризику;

Х5 - коефіцієнт оборотності активів.

Таким чином, формулу розрахунок інтегрального показника рівня погрози банкрутства можна представити в такий спосіб:

(2.18)

Щоб зробити висновок, скористуємось табл.2.10.

Таблиця 2.10

Соседние файлы в папке ира