Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
19
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
738.3 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Що таке етнічні релігії, як вони класифікуються?

  2. Які фактори впливають на специфіку окремих етнодержавних релігій?

  3. Назвіть ранні й пізні національні релігії, чим вони відрізняються?

  4. Індуїзм – спосіб життя чи релігія?

  5. Назвіть і коротко схарактеризуйте давньоіндійські священні книги.

  6. Яка роль національних релігій у державах Східної Азії?

  7. У чому специфіка іудаїзму як національної релігії євреїв?

  8. Які риси мають бути у благородної людини за вченням Конфуція?

Заліковий модуль 2 світові релігії: історія і культура Змістовий модуль 4. Буддизм як світова релігія

4.1. Поняття світової релігії.

4.2. Життя Гаутами Будди.

4.3. Буддійське віровчення і культ.

4.4. Розповсюдження буддизму. Основні напрями та форми буддизму.

Мета – розглянути особливості світових релігій, проаналізувати священні тексти, основи віровчення і культу, основні напрями та форми Буддизму.

Ключові поняття: Будда, благородні істини, ваджраяна, восьмирічний шлях, дзен-буддизм, ламаїзм, нірвана, махаяна, сангха, тантризм, трипітака, хінаяна, чань-буддизм.

Література: [2-4, 6, 11, 13, 18, 22, 37-38, 42, 49, 52]

4.1. Поняття світової релігії

У I тисячолітті до н. е. – I тисячолітті н. е. на зміну первісним і стародавнім національно-державним релігіям приходять світові релігії. Вони немов підводять закономірний підсумок тисячолітньої релігійної еволюції людства. Це виражається в таких основних моментах, які стосуються віровчення, культу і релігійної організації.

1. У світових релігіях у найповнішому і завершеному виді наявний монотеїзм, уявлення про єдиного Бога як творця світу й законодавця людей.

2. Остаточно складається єдина, цілісна система догматів віровчення, серед яких провідне значення приділяється вченню про замогильну подяку.

3. Автономна община як переважаюча форма релігійної організації на етапі національно-державних релігій змінюється набагато більш централізованою і масштабною організацією – церквою, що складається з мирян та священнослужителів.

4. Головна особливість світових релігій, завдяки якій вони власне й одержали свою назву, полягає в їх наднаціональному характері. Люди об’єднуються в релігійну організацію як єдиновірці, незалежно від національної, державної, мовної або соціальної приналежності. Ця характерна межа світових релігій тісно пов’язана з першою їх особливістю: віра в єдиного Бога якраз і має на увазі, що він є Богом для всіх людей.

Найпершою зі світових релігій є буддизм. Тому доцільно саме з нього почати розгляд феномена світових релігій.

Основна зона розповсюдження буддизму – країни Південної та Південно-Східної Азії. Вважається, що всього у світі сповідують буддизм 360 млн чоловік. Більше всього буддистів у таких азіатських країнах: Китай (50-60 млн у Китаї, 20-25 млн етнічних китайців по всьому світу), Таїланд, Японія, Бірма, В’єтнам, Корея, Шрі-Ланка, Камбоджа, Тибет як автономна область Китаю, Лаос, Монголія і Бутан. У відсотковому відношенні буддистів до загальної чисельності населення лідирують Таїланд (більше 90%), Бірма, Лаос, дещо відстає від них Шрі-Ланка (65-70%).

Разом з тим в останні сто років буддизм переживає не кращі часи в своїй історії, оскільки питома вага віруючих буддистів у загальному числі жителів планети помітно зменшилася (з 7-8 до 5-6%).