Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.doc
Скачиваний:
168
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.4 Mб
Скачать

3. Метод лімітованих черг fifo (Capped fifo Lanes)

Коли немає необхідності надавати ділянці-споживачеві можливість вибору, краще використовувати не "Супермаркет", а чергу FIFO (від англійського First-In-First-Out – "першим прийшов, першим вийшов", тобто черговість в порядку надходження).

На рис. 4 показана логістична Pull система, яка пов'язує систему заповнення "Супермаркету" з лімітованими чергами FIFO. Єдина точка розрахунку виробничого розкладу знаходиться на ділянці 2, тому що вона слідує безпосередньо за останнім "Супермаркетом системи". Між ділянками 2 і 3 знаходиться лімітована черга FIFO.

Рис. 4. Структура методу лімітованих черг FIFO

Кращий спосіб уявляти лімітовану чергу FIFO – це уявити собі, як переміщаються по трубі тенісні м'ячики (рис. 5).

Рис. 5. Послідовність виконуваних замовлень в методі лімітованих черг FIFO

Діаметр труби трохи більше, ніж діаметр м'ячиків. М'ячики можуть вільно переміщатися по трубі, але жодним чином не можна поміняти їх місцями усередині труби. По суті, тут немає "смуги для обгону". До того ж, довжина труби обмежена і одночасно в неї поміщається лише 3 м'ячики (це і є ліміт черги FIFO). Ділянка 3 вироблятиме продукт F, оскільки у неї немає іншого вибору. Ось чому для ділянки 3 не потрібний окремий план робіт на рівні самостійного виробничого розкладу. План дій цього процесу суворо диктується самою "витягуючою" системою управління.

Те ж саме справедливо і для ділянки 4. Відмітимо, що якщо Ділянка 2 закінчить виготовлення продукту, а черга FIFO із завдань на ділянку 3, буде вже заповнена, то вона припиняє свою роботу щоб уникнути переповнювання цієї черги. Для Процесу 2 це буде сигналом, що він функціонує швидше за решту всієї системи. Аналогічним чином у в разі , якщо ділянка 3 зажадає наступне завдання з попередньої йому черги FIFO і виявиться, що вона порожня, то і Процес 3 також зупиниться. Така система демонструє, який процес в даний момент часу є найповільнішим.

На рис. 6 показано поточне перебування запасів на кожній ділянці (у прикладі передбачається, що кожна ділянка виконує лише одне поточне завдання). Яка виробнича ланка в даний момент функціонує повільніше за останніх? Зараз це ділянка 3. Це так зване поточне обмеження (Current Constraint) тобто ресурс, що обмежує продуктивність всі системи (РОП). Його легко виявити, визначивши процес, у якого відношення величини запасів в попередній черзі FIFO до величини запасів в наступній черзі FIFO досягає максимального значення. Простіше кажучи, найповільніша ділянка утворює перед собою найбільший обсяг незавершеного виробництва.  Д. Хеллетт називає таку логістичну схему управлінням "по завалах" (Management by Piles).

Рис. 6. Приклад розподілу операційних запасів в методі лімітованих черг FIFO

Оскільки всі виробничі ділянки, які не є поточним РОП, час від часу залишатимуться без роботи, то має бути визначене правило, чим завантажувати вільні ресурси в такі моменти часу. На практиці для цього організовується деякий буфер з додаткових завдань, які можуть бути виконані вільними ресурсами, що приводить до збільшення фактичного обсягу незавершеного виробництва.

Слід зауважити, що в приведеній схемі час виконання замовлення у виробництві пов'язаний з моментом запуску клієнтського замовлення на ділянці 2. Підрахунок часу виконання замовлення завжди починається в єдиній точці планування. Час виконання замовлення ділянкою 1 на поповнення осередків "Супермаркету" не впливає на час виконання клієнтського замовлення, бо передбачається, що всі матеріали, які можуть бути потрібні ділянці 2, є в достатній кількості в осередках "Супермаркету". Остання обставина може виявитися вельми жорсткою вимогою для практичної реалізації описаної логістичної схеми.

Перевага логістичної Pull системи типу лімітованих черг FIFO перед "Супермаркетами" полягає в наступному:

  • у цій системі утримується менше запасів;

  • зменшуються ризики зриву термінів виконання клієнтського замовлення;

  • спрощується управління;

  • є можливість знаходити процес, який лімітуює загальну продуктивність системи, - поточне обмеження РОП;

Лімітовані черги FIFO можна використовувати в масових і великосерійних виробництвах, де обсяг випуску досить високий і технологічний процес постійний для всього сімейства продуктів, що випускаються.