Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.doc
Скачиваний:
168
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.4 Mб
Скачать

Розглянемо деякі причини більш докладніше:

1. Наростаюча помилка прогнозування

Кожна компанія формує план своїх замовлень на підставі прогнозування попиту своїх клієнтів. Як правило, прогноз будується на даних минулого періоду. При цьому статистичні прийоми обробки даних екстраполюють дані висхідних і низхідних трендів трохи далі, за реальні граничні точки підйомів і спадів попиту. З урахуванням цієї помилки як у бік збільшення, так і у бік зменшення, компанія формує свої замовлення постачальникові. При цьому вона виходить ще і з рівня своїх поточних запасів, віднімаючи або додаючи завищений або недоотриманий в попередньому замовленні об'єм. Відповідно постачальник, аналізуючи часовий ряд замовлень компанії, прогнозує свої потреби з ще більшим розкидом (див. рис. 2).

2. Консолідація замовлень

У реальній практиці дуже важко знайти компанію, яка б однозначно трансформувала вхідні замовлення у вихідні без переробки і узагальнення (мова, звичайно ж, не йде про системи Just-in-time, оскільки їх застосування вимагає особливих умов). Попит клієнтів компанії утворює вхідні дані для системи управління запасами, яка на виході видає рішення про те, коли і скільки товару потрібно купити. Як правило, замовлення клієнтів консолідуються аж до розміру мінімальної партії, яка може відповідати або оптимальному розміру замовлення, або нормі завантаження транспортного засобу (вантажівки, вагону, контейнера). Чим більше розмір такого замовлення і відповідно чим рідше робиться замовлення, тим більше буде ступінь його відхилення.

З іншого боку, аналізуючи попит своїх клієнтів, компанія може спостерігати великі коливання, на підставі яких згодом буде зроблений висновок про високий ступінь невизначеності попиту. Насправді компанія аналізує не сумарний попит своїх клієнтів, а потік заявок, кожна з яких сформована виходячи з індивідуальних систем поповнення запасів. У такому разі «перетворений» попит має яскраво виражену нерівномірність, що і показана на рис. 3.

Рис. 3. Коливання попиту, обумовлені консолідацією замовлень

3. Результат цінової політики

Надмірні коливання попиту можуть бути спровоковані і ціновою політикою компанії. Періоди зниження цін або проведення спеціальних акцій зазвичай приваблюють немало клієнтів, які в пориві отримати максимальну користь з «отриманого шансу» формують спекулятивні запаси. Природно, після закінчення дії акцій слідує неминучий спад замовлень, оскільки клієнти починають витрачати свої запаси, можливо, чекаючи наступного періоду знижок.

У західній літературі згадуються також ситуації, коли в умовах дефіциту клієнти подають навмисно завищені заявки у відповідь на політику їх часткового виконання. І коли рівень пропозиції нарешті наздоганяє попит, слідує низка відмін замовлень. Така ж картина була характерна і для радянської системи постачання, проте в сучасних ринкових умовах повторення цієї моделі навряд чи можливо.

Заходи профілактики

Bullwhip-ефект надто негативно позначається на ефективності операцій учасників ланцюга постачань насамперед тому, що він провокує накопичення надмірних страхових запасів у кожного учасника ланцюга. Тому розробка заходів по згладжуванню цього ефекту на сьогоднішній день є одним з актуальних завдань логістики. Можна виділити декілька підходів до її вирішення.