Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Унив_освита.doc
Скачиваний:
259
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
918.02 Кб
Скачать

Алгоритм формування навчального плану

      • Приведення трудомісткості навчальної роботи студентів у відповідність із вимогами ЕСТS:

  • загальне навчальне навантаження становить на бакалаврському рівні 240 кредитів (60 кредитів нарік, 30 кредитів на семестр);

  • загальна трудомісткість навчальної роботи студента впродовж, чотирьох років має становити 8640 академічних годин (європейський кредит складається з 36 годин).

      • Впорядкування структури робочих навчальних планів з погляду поділу дисциплін на нормативні і вибіркові та відмовитися від штучного поділу вибіркових дисциплін на дві групи – за вибором університету та студента.

      • Посилення вибіркової складової навчальних планів з тим, щоб зробити їх більш гнучкими, індивідуалізованими, скерованими на особисті потреби студента, його орієнтацію на майбутній сегмент ринку праці.

      • Укрупнення дисциплін з метою виключення негативних наслідків перенасичення навчальних планів міні-дисциплінами. Відповідно до усталених європейських стандартів студент протягом семестру має вивчати 5-6 дисциплін, формою підсумкового контролю яких є, як правило, іспит.

      • Посилення рівня фундаментальної підготовки з відповідної спеціальності. Елементи такого посилення – перетворення профільної дисципліни спеціальності на фундаментальний курс науково-теоретичного спрямування.

«Індивідуальний навчальний план студента та результати його виконання» – регламентний документ, в якому відображена структурно-логічна схема підготовки фахівців з певного напряму (перелік навчальних дисциплін, передбачених програмою підготовки, та форми організації навчання), обсяги навчального навантаження.

Навчальний план містить:

I. Графік навчального процесу.

II. Бюджет часу (в тижнях).

III. План підготовки фахівця за кредитно-модульною системою – розподіл кредитів ЕСТS та кількості годин за видами навчальної роботи по семестрах і за навчальний рік в цілому.

Обсяг аудиторної роботи не повинен перевищувати 50 відсотків залікового кредиту, орієнтовні обсяги самостійної та індивідуальної роботи можуть становити по 25 відсотків (Наказ Міністерства освіти і науки України від 30.12.2005 р. № 774).

Тривалість навчального дня студента (кількість годин аудиторних занять і самостійної роботи) становить не більше 9 академічних годин, а навчального тижня – не більше 54 годин, у тому числі аудиторне навантаження на студента не повинно перевищувати 30 годин на тиждень. За умови створення належного навчально-методичного забезпечення самостійної роботи студентів, запровадження новітніх інформаційних технологій навчання тривалість тижневого аудиторного навантаження може зменшуватися (лист Міністерства освіти і науки України від 24.07.2003 р. №1/9-361).

IV. План навчального процесу.

1. Нормативні навчальні дисципліни.

  1. Нормативні дисципліни циклу гуманітарної підготовки.

  2. Нормативні дисципліни природничо-наукової та загальноекономічної підготовки.

  3. Нормативні дисципліни професійної підготовки.