Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.истфку.doc
Скачиваний:
147
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
6.04 Mб
Скачать

3.Структура економічної інформації

Структура економічної інформації. У всій сукупності економічної інформації прийнято розрізняти наступні структурні одиниці ( починаючи від найнижчої ):

1.Реквізит – інформаційна одиниця найнижчого рівня, яка складається з цифр, літер,символів і має зміст. Синоніми поняття реквізит - поле, атрибут, елемент даних. Реквізит – логічно-неподільний елемент. Реквізити бувають двох видів: кількісні ( реквізити - основи ) і якісні - реквізити-ознаки.

Реквізити – основи розкриває абсолютне або відносне кількісне значення реквізиту-ознаки.

Реквізити - ознаки описує якісні властивості об’єкта.

Структура реквізиту – це спосіб подання його значень. Вона включає довжину і тип. Довжина – це кількість символів, що утворюють значення реквізиту. Тип реквізиту описує властивості об’єкта,які може відображати його значення. Існують типи реквізитів: числові, тестові, логічні, дата.

З реквізитів утворюються показники - структурні одиниці, які характеризують конкретний об'єкт управління з кількісної і якісної сторін .

Показник - сукупність реквізитів-підстав і реквізитів - ознак. Синонімом поняття показник в СУБД є поле.

Повідомлення - економічна інформаційна сукупність, що складається з одного або кількох реквізитів, яка дає кількісну та якісну характеристику описуваного об’єкта.

Інформаційний масив – декілька показників однієї форми, але з різними значеннями. Набір взаємопов’язаних даних однієї форми з усіма її значеннями являє собою масив даних (сукупність даних про рух товарів на підприємстві);

Показники в масиві можна упорядковувати по убуванню або зростанню значень відповідних реквізитів або їх комбінацій. Такі реквізити називаються ключовими. Синонімом поняття інформаційний масив в СУБД є таблиця.

Набір взаємопов’язаних даних однієї форми з усіма її значеннями являє собою масив даних (сукупність даних про рух товарів на підприємстві);

Сукупність масивів даних, що стосується однієї й тієї самої ділянки управлінської роботи, називають інформаційним потоком;

Сукупність інформації про об’єкт управління становить інформаційну базу (підприємство). Інформаційна підсистема формується з певних масивів, склад яких заздрості від задач, вирішуваних даною інформаційною підсистемою. Аналог інформаційної підсистеми в СУБД - база даних.

4.Засоби формалізованого опису економічної інформації: класифікація та кодування економічної інформації.

У разі автоматизованої обробки ЕКІ з допомогою ЕОМ важливого значення набуває формалізація подання ЕКІ, її структурних утворень та перетворень останніх. Іншими словами, для використання ЕОМ неодмінно слід формалізувати подання інформаційних структур (атрибутів, повідомлень, показників та інформаційних масивів) і їх перетворень, тобто задати алгоритми, згідно з якими дістають показники або інші структурні одиниці вихідних повідомлень.

Оскільки реквізит є основним і неподільним елементом ЕКІ, то перш ніж розпочинати автоматизовану обробку даних, необхідно формалізовано подати реквізити. Цю дію виконують, здебільшого, користуючись таблицею з такими графами: «Назва реквізиту», «Позначення», «Тип», «Довжина», «Кількість знаків після коми», «Ідентифікатор».

Назва атрибута є природною, тобто відповідає його сенсу .Позначення в формулах — як правило, це один символ кирилиці або латинського алфавіту. Прийнято позначати атрибути-основи великими літерами, атрибути-ознаки — маленькими. Позначення використовуються при розробці математичного опису алгоритму (формалізованого опису показників). Ідентифікатор — це внутрішнє ім’я атрибута при створенні бази даних (ім’я поля бази даних). Тип — атрибути бувають кількісні (планові, фактичні, розрахункові, нормативні та ін.) та якісні (групувальні, довідкові). Формат — це тип поля в базі даних (текстове, числове, грошове, логічне, дата/час, примітка тощо). Можливість використання того або іншого формату атрибута залежить від використання конкретної системи керування базою даних, тобто від того, які типи полів вона підтримує. Довжина — максимальна кількість знаків, яку може займати значення атрибута. Точність — ця характеристика притаманна для кількісних атрибутів. Точність дорівнює кількості знаків після десяткової крапки.

Щоб формалізовано подати будь-який показник, насамперед потрібно виокремити його складові (реквізити), позначити кожний з них і визначити його тип. Цього достатньо, аби мати змогу формалізовано записувати показники, тобто подавати їх у вигляді формул чи математичних виразів, а також будувати алгоритми їх визначення.

Для того щоб забезпечити організацію та формалізоване подання ЕКІ, її пошук і обробку, а також для скорочення обсягів оброблюваних даних потрібні їх попередня класифікація і кодування.

Формалізація – це представлення певної змістовної галузі у вигляді формальної системи, тобто формалізований означає записаний у вигляді формул.

Формалізований опис показників передбачає математичний опис алгоритму). Показник складається з атрибутів (реквізитів). Для створення його необхідний один атрибут-основа (кількісний) та один або біль­ше якісних атрибутів (ознак). Наприклад, сформулюємо наступні показники:

1. Вартість продукції без ПДВ виду m, яка відвантажується отримувачу (платнику) р за документом в в дату d:

. (1)

2. Вартість без ПДВ всієї продукції, яка відвантажується отримувачу (платнику) р за документом в в дату d:

. (2)

3. Вартість без ПДВ всієї відвантаженої продукції отримувачу (платнику) р в дату d:

. (3)

4. Вартість без ПДВ всієї відвантаженої продукції в дату d:

. (4)