Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.истфку.doc
Скачиваний:
147
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
6.04 Mб
Скачать

3. Оцінка знань студентів.

4. Самостійна робота:

1.Занести до термінологічного словника трактування термінів та понять за темою.

2.Питання для самоконтролю знань:

1.Розкрийте роль інформаційного забезпечення для управління підприємницькою та комерційною діяльністю.

2.Дайте визначення поняття «інформаційна система».

3.Надайте характеристику основним етапи розвитку інформаційних систем.

4.Дайте визначення поняття «комп’ютерна інформаційна система підприємства».

5.Визначте структуру інформаційної системи підприємства.

6.Наведіть класифікацію інформаційної системи підприємства.

7.Дайте характеристику інформаційним технологіям як елементу інформаційної системи підприємства.

8.Дайте характеристику організаційній структурі як елементу інформаційної системи підприємства.

9.Дайте характеристику функціональним компонентам як елементу інформаційної системи підприємства.

10.Розгляньте перспективи й основні концепції розвитку і створення сучасних інформаційних систем і технологій.

Література:

1.Зацеркляний М.М., Мельников О.Ф. Інформаційні системи і технології у фінансово-кредитних установах: Навчальний посібник. – К.: Професіонал, 2007. – 432с.

2. Олійник А.В., Шацька В.М. Інформаційні системи і технології у фінансових установах: Навчальний посібник.- Львів: «Новий світ-2000», 2007.- 436І. с.

3.Пістунов І.М., Борщ Т.В. Інформаційні системи в фінансово-кредитних установах: Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2013. -234с.

4. Рогач І. Ф., Сендзюк М. А., Антонюк В. А.. Денісова О.О., Інформаційні системи у фінансово-кредитних установах: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисц. К.: КНЕУ, 2001. — 324с.

Теоретична частина Інформаційні системи і технології, їх роль в управлінні економікою

План

1. Поняття інформаційних систем, їх види та загальна характеристика.

2. Структура і класифікація інформаційних систем та їх задач.

3. Роль інформаційних систем в управлінні економікою. Основні етапи розвитку інформаційних систем. 

4. Поняття інформаційних технологій і визначення. Складові інформаційних технологій.

1.Поняття інформаційних систем, їх види та загальна характеристика

ІС існували з моменту створення суспільства, оскільки на будь-якій стадії розвитку суспільство вимагає для свого управління систематизованої, попередньо підготовленої інформації. Особливо це стосується виробничих процесів як життєво найважливіших для розвитку суспільства.

Виробничі процеси вдосконалюються найбільш динамічно, що ускладнює керування ними і тим самим стимулює вдосконалення і розвиток ИС.

Введено поняття економічної інформаційної системи (ЕІС), під яким розуміють систему, призначену для зберігання, пошуку і видачі економічної інформації за запитами користувачів. З її допомогою можна обробляти не всю інформацію, яку використовують для керування об’єктом, оскільки на будь-якому підприємстві циркулюють великі інформаційні потоки, котрі відіграють важливе значення в прийнятті рішень, але обробка цих потоків інформації за допомогою комп’ютерів неможлива.

Інформація – центральний елемент інформаційної системи, який являє собою дані й відомості про діяльність підприємства та використовується для управління підприємством та економікою країни.

Система – це сукупність елементів, які працюють разом при виконанні завдання, її різновидом є інформаційна система – організований набір елементів, що збирає, обробляє, передає, зберігає та передає дані. ІС складається з: людей, обладнання, процесів, процедур, даних, операцій. До неї можна віднести всі письмові і електронні форми розповсюдження інформації, обробки даних та обміну ідеями (доповіді, звіти, бюлетені та службові записки, електронну пошту, селекторні і телевізійні наради).

Інформаційна система - це середовище, що забезпечує цілеспрямовану діяльність підприємства. Тобто вона є сукупністю компонентів (інформація, процедури, персонал, апаратне і програмне забезпечення), об'єднаних регульованими взаєминами для формування організації як єдиного цілого і забезпечення її цілеспрямованої діяльності. І як наслідок цього визначення, ефективність інформаційної системи може бути оцінена тільки в термінах її внеску в досягнення організацією її стратегічних цілей.

Інформаційна система є комунікаційна система по збору, передачі, переробці інформації про об’єкт, що постачає працівникам різного рангу інформацію для реалізації функції управління.

Місія інформаційних систем - це виробництво потрібної для підприємства інформації для забезпечення ефективного управління всіма її ресурсами, створення інформаційного і технічного середовища для здійснення управління організацією.

Для забезпечення роботи інформаційної системи будь-якого призначення необхідно:

-виявити інформаційні потреби;

  • здійснити відбір джерел інформації;

  • здійснити збір інформації;

  • здійснити введення інформації із зовнішніх або внутрішніх джерел;

  • виконати дії по обробці інформації, оцінці її повноти і значущості і за поданням її в зручному вигляді;

  • вивести інформацію для надання споживачам або передачі в іншу систему;

  • організувати використання інформації для оцінки тенденцій, розробки прогнозів, оцінки альтернатив рішень і дій, вироблення стратегії;

  • організувати зворотний зв'язок - за інформацією, переробленою людьми даною організацією, здійснювати корекцію вхідної інформації.

Термін «інформаційна система» може бути вжитий у двох розуміннях:

Як деякий метод, суть якого – у раціональному поєднанні і впорядкованості всіх елементів у часі і просторі таким чином, що кожний з них сприяє успіху діяльності всього об’єкта;

Як об’єкт, який має достатньо складну, певним чином впорядковану внутрішню структуру.

Кожна інформаційна система включає в собі такі компоненти:

Структура системи – множина елементів системи і взаємозв’язків між ними;

Функції кожного елемента системи;

Вхід і вихід кожного елемента системи;

Мета обмеження системи та її окремих елементів.

Комп’ютерна інформаційна система підприємства – сукупність інформації, методів, моделей, технічних, програмних, технологічних засобів та рішень, а також спеціалістів, які займаються обробкою інформації і прийняттям управлінських рішень у межах підприємства.

Інформаційні системи поділяються на такі основні класи:

  • Інформаційно-пошукові системи (ІПС)

  • Системи обробки економічної інформації (СОЕІ).

  • Системи електронного документообігу.

  • Системи підтримки прийняття рішень (СППР).

  • Геоінформаційні системи (ГІС).

Інформаційно-пошукові системи (ІПС) призначені для збору, нагромадження, збереження і видачі інформації, представленої у виді електронних документів. Основною відмінністю систем даного класу є те, що об'єктом збереження в базі даних є електронний документ, а програма ИПС має розширені можливості пошуку потрібного документа в електронній картотеці за відомим користувачу критеріями. Наприклад, ІПС по законодавчим документам, ІПС глобальної мережі Internet (Rambler, Jandex, Meta-Ukraine, Susanin, і т.і.)

Системи обробки економічної інформації (СОЕІ) орієнтовані на накопичення, зберігання, обробку і видачу інформації, що представлена у виді структурованих записів у комп’ютерних базах даних. Це найбільш поширений клас ІС. Наприклад, бухгалтерські програми, програми оперативного обліку, тощо.

Система електронного документообігу використовується в комп’ютерних мережах і орієнтовані на забезпечення підготовки, оформлення, реєстрації, передачі, прийому електронних документів. Наприклад, система „Клієнт/Банк”, Lotus Notes.

Системи підтримки прийняття рішень (СППР) – це інтелектуальні системи, що призначені для видачі експертних рішень щодо окремих виробничих ситуацій. СППР основані на використанні математичних моделей та алгоритмів та призначені для вирішення задач планування, прогнозування, розподілення ресурсів, тощо.

Геоінформаційні системи передбачають прив'язку до карти місцевості комп'ютерної бази даних по об’єктам, розташованим на відповідній території.

Сферою використання інформаційних систем є будь-яка галузь людської діяльності, де існує необхідність в обробці великих обсягів інформації.