Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.истфку.doc
Скачиваний:
147
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
6.04 Mб
Скачать

Тема 3. Організація позамашинної інформаційної бази практична робота 7: «Поняття інформаційної бази. Позамашинна інформаційна база. Порядок створення позамашинної інформаційної бази»

(2 години)

Мета заняття:

- поглибити, розширити й деталізувати знання студентів з теми «Організація позамашинної інформаційної бази» ;

  • з'ясувати сутність понять «позамашинної інформаційної бази», «носії інформації», «первинні документи»;

  • розглянути основні системи класифікації документів.

Студенти повинні знати. Поняття інформаційної бази, позамашинної інформаційної бази, первинні документи.

Студенти повинні вміти: Створювати первинні документи за допомогою програми Ms Word.

Ключові терміни: база даних, позамашинна інформаційна база, носії інформації, уніфікована система первинних документів (УСПД), вихідні документи.

План проведення практичного заняття:

1. Фронтальне опитування.

2. Виконання практичних завдань.

3. Оцінка знань студентів.

4. Завдання до самостійної роботи.

1. Фронтальне опитування:

1. Дайте визначення бази даних.

2. Дайте визначення інформаційної бази.

3. Дайте визначення первинного документа.

4. Дайте визначення реквізиту.

5.Яки реквізити відносять до реквізитів - основа.

6. Яки реквізити відносять до реквізитів – ознака.

2. Виконання практичних завдань:

Завдання 1. Вивчите теоретичний матеріал з теми «Позамашинна інформаційна база».

Завдання 2. За допомогою програми Ms Word спроектуйте форму накладної, заповніть початковими даними і підготуйте до друку.

Початкові дані. Форма накладної містить такі реквізити заголовкової частини: номер і дата виписки документа, назви підприємства, платника, одержувача, підставу. Реквізитами змістовної частини документу є назва товару, його сорт, одиницю виміру, кількість та ціна. Змістовна частина також має також розрахункові реквізити — вартість товару, підсумок вартості товарів.

У формі накладної слід передбачити такі елементи: код форми, поля для ручного занесення дати відвантаження, підписів матеріально-відповідальної особи складу та одержувача товарів.

Завдання 3. За допомогою програми Ms Word спроектуйте форму прибуткового касового ордера у відповідності зі стандартом. Заповніть спроектовану форму документу адекватними початковими даними і підготуйте до друку.

Початкові дані. Заголовкова частина документу містить такі реквізити: Підприємство (організація), ідентифікаційний код ЄДРПОУ, код за УКУС. Реквізитами змістовної частини документу є номер документу і його дата, особа, яка вносить гроші в касу, підстава, сума, кореспондуючий рахунок (субрахунок), код аналітичного обліку (якщо кореспондуючий рахунок чи субрахунок передбачають аналітику), код цільового призначення.

3. Оцінка знань студентів.

4. Завдання до самостійної роботи.

1.Занести до термінологічного словника трактування термінів та понять за темою.

2.За допомогою програми Ms Word спроектуйте форму документа «Відомість витрати матеріалів і палива», заповніть адекватними початковими даними (не менше, ніж 4 рядків) і підготуйте до друку.

Початкові дані. Заголовкова частина відомості містить такі початкові реквізити: номер і дата виписки документа, організація (підприємство) і його код, матеріально-відповідальна особа, період дії відомості. Реквізитами змістовної частини документу є тип активу (матеріал, паливо, МШП, запчастина тощо), його назва одиниця виміру, ціна, кому (матеріально-відповідальна особа) і для яких потреб відпущено. Потрібно також передбачити такі розрахункові поля та відповідні механізми розрахунку: вартість активу та загальний підсумок їх вартості.

У формі відомості також потрібно передбачити такі елементи: код форми, підпис особи, яка відпустила матеріали, для кожного активу — підпис його одержувача.

3.Складіть структурно – логічну схему класифікації первинних документів.