Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
777.73 Кб
Скачать

Змістовий модуль 5. Бюджет. Бюджетна система Лекція 1. «Бюджет як економічна і правова категорія»

(2 години)

    1. Бюджет як економічна і правова категорія. Місце і значення бюджету в загальній системі фінансових відносин.

    2. Розподільна і контрольна функція бюджету.

    3. Бюджетна система: поняття і принципи побудови.

    4. Критерії розмежування доходів і видатків між ланками бюджетної системи.

    5. Міжбюджетні відносини. Регулювання міжбюджетних відносин. Міжбюджетні трансферти.

До 20 століття чіткого визначення терміна «бюджет» не було.

Так словник Французької академії супроводжує термін «бюджет» таким тлумаченням: «Бюджет – слово, яке запозичене з англійської мови, використовується в адміністративному житті для позначення щорічної відомості передбачуваних витрат і сум або доходів, передбачених для покриття цих витрат». У Кодексі державної звітності поняття «бюджет» визначається так: «Бюджет – це акт, який передбачає і дозволяє щорічні надходження і витрати держави або інші повинності, які підпорядковуються законам, тим же правилам».

Одним із перших планову природу бюджету відзначив німецький фінансист Шанц. Вагомий вклад у фінансову науку, в тому числі і з бюджетних питань, внесли російські і радянські вчені І.Х. Озеров, С.Ю. Вітте, М.І. Боголєпов, Д. Боголєпов, Ф.О. Меньков, М.І. Фрідман. Так, у Д. Боголепова знаходимо: «У сфері державного господарства під бюджетом розуміємо сукупність доходів і витрат протягом певного періоду, визначений у цифрах план ведення державного господарства, установлений на прийдешній бюджетний період, і закон, згідно з яким стягуються доходи і здійснюються витрати».

Помітний внесок у розбудову бюджетних питань зробили також й українські вчені. Серед тих, чиї праці виходили наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст.., слід назвати М.І. Туган-Барановського, І.І. Янжула, М.Яснопольського, М.Х. Бунгше, М.М. Олексієнко, І. Мирнікова, Х.Лебедя-Юрчика.

Серед сучасних учених, які плідно досліджують бюджетну проблематику, - Й. Бескид, С. Буковинський, С. Булгакова, О. Василик, М. Деркач, А. Єпіфанів, В. Кравченко, І. Лукінов, В.Опарін, К. Павлюк, Ю. Пасічник, І. Сало, Т. Токарева, В. Федосов, О. Чернявський, М. Чумаченко, С. Юрій та інші.

Сьогодні Бюджет – встановлений нормами закону, прийнятий Верховною Радою або рішенням місцевих Рад народних депутатів план створення та використання централізованого фонду грошових коштів (доходів і витрат)на визначений період, необхідного для здійснення державою своїх завдань і функцій в цілому та органів місцевого самоврядування зокрема.

Бюджет відображає вторинний перерозподіл, тобто після первинного розподілу ВВП (на рівні підприємницьких структур) здійснюється вторинний перерозподіл за допомогою податків і надання за рахунок бюджету громадянам суспільних благ і послуг.

Як будь-яка інша економічна категорія, бюджет має певні специфічні ознаки:

  • історичний характер утворення;

  • плановий характер формування;

  • законодавчий характер щодо виконання;

  • терміновість дії.

Соціальна сутність бюджету визначається, з одного боку, рівнем податкового тягаря для окремих груп населення і економічних суб’єктів, з іншого – напрямками використання бюджетних коштів. Іншими словами, соціальна суть бюджету може бути розкрита при детальному розгляді і відповіді на два питання: хто є реальним постачальником фінансових ресурсів до бюджетів різних рівнів? На які цілі і в чиїх інтересах витрачаються кошти бюджетів?

З юридичної точки зору бюджет – це документ, що приймає форму закону, правового акту, на підставі якого формуються і витрачаються фонди грошових коштів на виконання загальнодержавних функцій, функцій органів місцевого самоврядування.

Як економічна категорія бюджет виражає систему грошових відносин між державою, економічними суб’єктами і населенням з приводу перерозподілу частини вартості суспільного продукту (головним чином, національного доходу) в процесі створення і використання централізованих фондів грошових коштів для задоволення найважливіших на даному етапі розвитку потреб суспільного відтворення.

Як спеціальний фінансовий план бюджет є юридично оформленим документом, в якому:

  1. у кількісному вираженні визначені передбачувані доходи, джерела їх отримання, розпорядники і передбачувані одержувачі цих коштів для реалізації тих або інших функцій держави, органів місцевого самоврядування;

  2. відображається процес отримання і розподілу державних грошових ресурсів, необхідних для виконання його функцій.

Основні особливості фінансових відносин у сфері бюджетного розподілу:

  • особливості, пов’язані з відокремленням у розпорядження держави частини національного доходу та її використанням для задоволення потреб усього суспільства й окремих його державно-територіальних формувань;

  • особливості, пов’язані з перерозподілом національного доходу між галузями народного господарства, територіями країни, сферами суспільної діяльності;

  • особливості, пов’язані з конкретним історичним етапом формування суспільних відносин (рівень централізації фінансових ресурсів);

  • особливості, пов’язані пріоритетністю бюджетних відносин в системі фінансових відносин суспільства.

Сфера дії розподільчої функції є досить широкою, оскільки у відносини з бюджетом вступають практично всі учасники суспільного виробництва.

Основним об’єктом бюджетного перерозподілу є чистий дохід, але це не виключає можливості перерозподілу частини вартості необхідного продукту, а іноді і національного багатства.

Контрольна функція полягає в тому, що бюджет об’єктивно через формування та використання грошового доходу держави відображає всі процеси, що відбуваються в структурних ланках економіки.

Основу контрольної функції складає рух бюджетних ресурсів, що відображається у відповідних показниках бюджетних надходжень.