Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
777.73 Кб
Скачать

Доходи і видатки

В основі діяльності підприємств лежить здійснення витрат і формування доходів. Витрати забезпечуються за рахунок фінансових ресурсів, які перебувають у розпорядженні підприємств. Підсумки фінансової діяльності відображаються у фінансових результатах – прибутках чи збитках.

Механізм фінансової діяльності підприємств:

Фінансові ресурси – витрати – доходи – фінансові результати – збільшення (зменшення) фінансових результатів.

Фінансові ресурси формуються за рахунок власних та зовнішніх джерел. Власні ресурси концентруються у статутному фонді. Джерела утворення статутного фонду залежать від форми власності:

Приватна – власний капітал підприємця;

Акціонерна – акціонерний капітал;

Колективна – внески засновників;

Державна – асигнування з бюджету та централізованих фондів.

Доходи підприємства – це збільшення економічних вигод у вигляді надходжень активів або зменшення зобов’язань, які приводять до зростання власного капіталу.

Доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – це загальній дохід, виручка від реалізації продукції без врахування наданих знижок, повернення проданих товарів, та непрямих податків.

Інші операційні доходи включають інші доходи від операційної діяльності, крім доходу від реалізації продукції. До них відносяться:

    • доходи від реалізації іноземної валюти;

    • доходи від реалізації інших оборотних активів (крім фінансових інвестицій);

    • доходи від оперативної оренди активів;( Оперативний лізинг (оренда) — господарська операція, що передбачає надання орендаторові права користування основними фондами на строк, який не перевищує періоду їх повної амортизації, з обов'язковим поверненням таких фондів їх власнику після закінчення строку лізингової угоди);

    • доходи від операційної курсової різниці за операціями в іноземній валюті;

    • суми одержаних штрафів, пені, неустойок та інших санкцій за порушення господарських договорів;

    • доходи від списання кредиторської заборгованості;

    • відшкодування раніше списаних активів (надходження боргів, списаних як безнадійні);

    • суми одержаних грантів та субсидій;

    • інші доходи.

Доход від участі в капіталі відображає доходи, одержані від інвестицій в асоційовані, дочірні, або спільні підприємства, вони включають: збільшення частки інвестора в чистих активах об’єкту інвестування (внаслідок одержання асоційованим, дочірнім та спільним підприємством прибутків або зростання їх власного капіталу).

Інші фінансові доходи включають доходи, що виникають у ході проведення фінансової діяльності підприємства. До них включаються:

    • дивіденди одержані;

    • відсотки одержані;

    • інші доходи від фінансових операцій.

Надзвичайні доходи підприємства – це доходи, що одержуються в умовах надзвичайних подій (стихійного лиха, пожеж, техногенних аварій та ін.). Вони включають:

    • страхові відшкодування (надходження від страхових організацій);

    • покриття втрат від надзвичайних ситуацій від інших джерел;

    • сума зменшення податку на прибуток від звичайної діяльності внаслідок таких втрат.

Витрати підприємства – це зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які приводять до зменшення власного капіталу (винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

Собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) складається з виробничої собівартості продукції, яка була реалізована протягом звітного періоду, нерозподілених постійних загальновиробничих витрат та наднормативних виробничих витрат.

До виробничої собівартості продукції включаються:

    • прямі матеріальні витрати;

    • прямі витрати на оплату праці;

    • інші прямі витрати;

    • загальновиробничі витрати.

До адміністративних витрат відносяться загальногосподарські витрати спрямовані на обслуговування та управління підприємством. Сюди, зокрема, відносяться витрати на проведення річних зборів, представницькі витрати, витрати на службові відрядження, на зв'язок та ін..

Витрати на збут включають, витрати, пов’язані з реалізацією (збутом) продукції, а саме: витрати пакування, на ремонт тари, комісійні винагороди продавцям, витрати на рекламу, на утримання основних фондів, пов’язаних зі збутом продукції, витрати на транспортування та ін..

Інші операційні витрати – це витрати на дослідження та розробки, собівартість реалізованої іноземної валюти, втрати від знецінення запасів, нестачі і втрати від псування цінностей, виплата штрафів, пені, неустойок та ін..

Фінансові результати діяльності підприємства характеризують результативність його розвитку і відображаються певними показниками. До основних з них відносяться:

    • дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) відображає загальний дохід від реалізації без вирахування наданих знижок, повернення проданих товарів та непрямих податків;

    • чистий дохід (виручка) від реалізації продукції – це дохід від реалізації за вирахуванням непрямих податків, зборів, знижок тощо;

    • валовий прибуток (збиток) розраховується як різниця між чистим доходом від реалізації продукції і її собівартістю. Прибуток (збиток) від операційної діяльності визначається як алгебраїчна сума валового прибутку (збитку), іншого операційного доходу, адміністративних витрат, витрат на збут, та інших операційних витрат;

    • прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування визначається як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від операційної діяльності, фінансових та інших доходів, фінансових та інших витрат. Прибуток (збиток від звичайної діяльності розраховується як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податків з прибутку.

    • Чистий прибуток (збиток) розраховується як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від звичайної діяльності та надзвичайного прибутку, надзвичайного збитку та податків з надзвичайного прибутку.

Зовнішніми джерелами фінансових ресурсів підприємств є кошти, що надходять з бюджету, цільових та централізованих корпоративних фондів, як правило, на безповоротній основі, а також кредити, що надаються банками за плату на поворотній основі.

Фінансові ресурси підприємства спрямовуються на формування основних фондів і оборотних коштів. За рахунок фінансових ресурсів здійснюються витрати підприємства на виробництво та реалізацію товарів, робот і послуг, а також інші витрати, пов’язані з діяльністю підприємства. У процесі здійснення витрат виникають вихідні грошові потоки – оплата рахунків постачальників і підрядників за товари, роботи і послуги, страхові платежі.

Результатом здійснення витрат є вироблені товари, роботи і послуги. На основі їх реалізації (продажу) за рахунок вихідних грошових потоків від покупців формуються доходи підприємства від виробничої діяльності. Крім того, джерелом доходів є надходження від страхових компаній страхового відшкодування за понесені втрати і збитки. Виручка від реалізації включає відшкодування здійсненних витрат (перенесену вартість) і валовий дохід (додану вартість) – суму заробітної плати і прибуток. З позиції фінансової діяльності заробітна плата має двоїстий характер: з одного боку, вона є елементом витрат, з іншого – частиною валового доходу. Виплата заробітної плати відображає внутрішні грошові потоки підприємства.

За рахунок отриманих доходів забезпечуються фінансові відносини з державою – платежі в бюджет і цільові фонди, з банківською системою – погашення кредитів і сплата процентів. Ці відносини опосередковуються вихідними грошовими потоками.

Після відшкодування витрат, виплати заробітної плати, розрахунків з бюджетом, цільовими фондами і банками визначаються фінансові результати – прибуток чи збиток. Прибуток – це перевищення валових доходів над валовими витратами. Збиток – це перевищення валових витрат над валовими доходами.

Отриманий прибуток підлягає подальшому розподілу і використанню. Сума прибутку після сплати податку на прибуток характеризує чистий прибуток підприємства. Частина чистого прибутку може направлятися у централізовані корпоративні фонди, якщо підприємство входить до певного корпоративного об’єднання (внутрішньо корпоративні грошові потоки). Певна частина чистого прибутку може бути спрямована на поповнення статутного фонду – капіталізація прибутку (внутрішні грошові потоки).

З чистого прибутку формуються фонди і резерви підприємств, за рахунок яких здійснюються певні витрати. У даному разі відбувається певний рух грошових потоків. Крім того, може мати місце канальний рух грошових потоків, коли фонди на створюються, а передбачені виплати оплачуються безпосередньо за рахунок прибутку. З фондів та безпосередньо з чистого прибутку може здійснюватися оплата праці у вигляді премій і допоміг (внутрішні грошові потоки).

Тимчасово вільна частина чистого прибутку може бути розміщена на фінансовому ринку через фондову біржу чи фінансових посередників або на основі прямих зв’язків з емітентами (вихідні грошові потоки). За результатами такого розміщення можуть бути отримані доходи від фінансової діяльності (вхідні потоки).

Звичайно, представлена схема фінансової діяльності і грошових потоків підприємств, яка відображає умовно виділений початковий виробничій цикл, є певною мірою абстракцією. У реальній дійсності всі фінансові операції – і формування фінансових ресурсів, і проведення витрат і отримання доходів – здійснюються паралельно, що і визначає складність управління фінансами підприємств. Разом з цим ця схема дає змогу визначити і показати організацію, характер і складові фінансової діяльності підприємств, кругообіг їх фінансових ресурсів, взаємозв’язок з іншими суб’єктами підприємницької діяльності, сферами і ланками фінансової системи.

Фінансові ресурси – це сума коштів, спрямованих в основні та оборотні засоби підприємства. Фінансові ресурси поряд з трудовими і матеріальними ресурсами є важливою складовою ресурсної забезпеченості підприємств.

Фінансові ресурси класифікуються за такими ознаками:

  • кругообігом;

  • використанням;

  • правом власності.

За кругообігом розрізняють початкові фінансові ресурси – якими підприємство починає свою діяльність і які концентруються у статутному фонді, і прирощені – отримані підприємством у результаті його діяльності у формі чистого доходу – прибутку.

За характером використання виділяють матеріалізовані фінансові ресурси – вкладені в основні засоби, які постійно забезпечують виробничий процес , і ті, що перебувають в обігу, обслуговуючи окремий виробничій цикл – оборотні кошти. Оскільки основні засоби постійно зношуються, то для їх оновлення встановлені амортизаційні відрахування, що є формою цільових фінансових ресурсів.

За правом власності фінансові ресурси поділяють на власні кошти підприємницької структури (залежно від форм власності це приватний, пайовий чи акціонерний капітал), надані безоплатно державою з бюджету чи фондів цільового призначення або корпоративним формуванням з централізованих фондів та позичені – отримані кредити.

(Романенко, с.74) В процесі проведення діяльності підприємства формуються його доходи, витрати та фінансові результати.

Доходи підприємства – це збільшення економічних вигод у вигляді надходжень активів або зменшення зобов’язань, які приводять до зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників).

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робот, послуг) – це загальний дохід, виручка від реалізації продукції без врахування наданих знижок, повернення проданих товарів та непрямих податків.

Інші операційні доходи включають інші доходи від операційної діяльності, крім доходу від реалізації продукції, а саме:

  • доходи від реалізації іноземної валюти;

  • доходи від реалізації інших оборотних активів (крім фінансових інвестицій);

  • доходи від оперативної оренди активів;

  • доходи від операційної курсової різниці за операціями в іноземній валюті;

  • суми одержаних штрафів, пені, неустойок та інших санкцій за порушення господарських договорів;

  • доходи від списання кредиторської заборгованості;

  • відшкодування раніше списаних активів (надходження боргів, списаних як безнадійні);

  • суми одержаних грантів та субсидій;

  • інші доходи.

Дохід від участі в капіталі відображає доходи, одержані від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, вони включають: збільшення частки інвестора в чистих активах об’єкту інвестування (внаслідок одержання асоційованим, дочірнім та спеціальним підприємством прибутків або зростання їх власного капіталу).

Інші фінансові доходи включають доходи, що виникають у ході проведення фінансової діяльності підприємства, а саме:

  • дивіденди одержані;

  • відсотки одержані;

  • інші доходи від фінансових операцій.

Надзвичайні доходи підприємства – це доходи, що одержуються в умовах надзвичайних подій (стихійного лиха, пожеж, техногенних аварій та ін..):

  • страхові відшкодування (надходження від страхових організацій);

  • покриття витрат від надзвичайних ситуацій з інших джерел;

  • суму зменшення податку на прибуток від звичайної діяльності в наслідок таких витрат.

Фінансово-господарська діяльність передбачає витрати підприємства:

Витрати підприємства – це зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань , які приводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

Витрати підприємства включають: собівартість реалізованої продукції (товарів, робот, послуг), адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати.

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)складається з виробничої собівартості продукції, яка була реалізована протягом звітного періоду, нерозподілених постійних загальновиробничих витрат та наднормативно виробничих витрат.

До адміністративних витрат відносяться загальногосподарські витрати, спрямовані на обслуговування та управління підприємством. Сюди, зокрема, відносяться витрати на проведення зборів акціонерів, представницькі витрати, витрати на службові відрядження, на зв'язок та ін..

Витрати на збут включають витрати, пов’язані з реалізацією (збутом) продукції, такі як: витрати пакування, на ремонт тари, комісійні винагороди продавцям, витрати на рекламу, на утримання основних фондів, пов’язаних зі збутом продукції, витрати на транспортування та ін..

Інші операційні витрати – це витрати на дослідження та розробки, собівартість реалізованої іноземної валюти, витрати від здійснення запасів, нестачі і втрати від псування цінностей, виплата штрафів, пені, неустойок та ін..

Всі ці грошові витрати підприємства не однорідні за своїм економічним змістом і призначенням. Їх можна умовно розділити на три самостійні групи:

    1. Витрати безпосередньо пов’язані з отриманням прибутку;

    2. витрати, які безпосередньо не пов’язані з отриманням прибутку;

    3. примусові витрати.

Витрати, пов’язані з отриманням прибутку, включають затрати на обслуговування виробничого процесу, на виконання робіт і послуг ( матеріальні затрати, затрати на оплату праці, відрахування на соціальні потреби, амортизація основних фондів, інші затрати), затрати на реалізацію продукції (робіт, послуг), інвестиції.

Витрати, не пов’язані безпосередньо з отриманням прибутку, складаються із коштів, направлених на споживання власників підприємства, благодійні внески, відрахування на державні страхові і пенсійні фонди, соціальну сферу та ін..

До примусових витрат слід віднести податки і податкові платежі, відрахування в державні цільові фонди, тощо.

Фінанси безпосередньо не беруть участі у технологічному процесі виробництва, але за їх допомогою здійснюється вартісна оцінка цього процесу: нараховується амортизація, формується фонд оплати праці, оцінюється розмір витрат обігових коштів, визначаються відрахування до централізованих фондів цільового призначення, інші витрати відповідно до чинного законодавства.