Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
777.73 Кб
Скачать

Змістовний модуль 7. Фінансовий ринок Лекція 1. «Сутність фінансового ринку, його роль у мобілізації і розподілі фінансових ресурсів»

(2 години)

План

1. Економічні передумови функціонування фінансового ринку в Україні. Суб'єкти фінансового ринку.

2. Структура фінансового ринку.

3. Грошовий ринок.

4. Ринок кредитних ресурсів.

5. Фондовий ринок як найважливіший сегмент фінансового ринку.

Фінансовий ринок – це сфера специфічних економічних відносин, у процесі яких формується попит та пропозиція на фінансові ресурси та за допомогою фінансових посередників здійснюється акт їх купівлі-продажу.

Фінансовий ринок – це механізм перерозподілу капіталу між кредиторами та позичальниками за допомогою посередників на підставі попиту і пропозицій на капітал.

Головне завдання фінансового ринку полягає у трансформації незадіяних фінансових коштів у позичковий капітал, тобто в грошовий капітал, власник якого надає йому іншим особам на встановлений термін на умовах повернення з оплатою певного відсотку.

Функції фінансового ринку:

  • активної мобілізації тимчасово вільних фінансових ресурсів з різноманітних джерел;

  • ефективного розподілу акумульованого капіталу між багато чисельними кінцевими споживачами;

  • визначення найефективніших напрямів використання капіталу в інвестиційній сфері щодо забезпечення високого рівня його доходності;

  • формування ринкових цін на окремі фінансові інструменти і послуги, які найоб’єктивніше відображають співвідношення між попитом та пропозицією на фінансові ресурси;

  • здійснення кваліфікованого посередництва між продавцем і покупцем фінансових інструментів;

  • створення умов для мінімізації фінансових ризиків;

  • прискорення обороту капіталу, що сприяє активізації економічних процесів у державі.

Осіб, які інвестують кошти в діяльності інших суб’єктів ринку, купуючи певні фінансові активи, називають інвесторами та власниками фінансових активів – акцій, облігацій, депозитів тощо. Тих, хто залучає вільні фінансові ресурси через випуск та продаж інвесторам фінансових активів, називають емітентами таких активів. Кожен фінансовий актив є активом інвестора – власника активу та зобов’язанням того, хто емітував даний актив.

Фінансові ринки по відношенню до суб’єктів, які надають та отримують фінансові послуги, виконують ряд важливих функцій:

    1. Забезпечують таку взаємодію покупців та продавців фінансових активів, у результаті якої встановлюються ціни на фінансові активи, що врівноважують попит і пропозицію на них.

    2. Фінансові ринки запроваджують механізм викупу в інвесторів належних їм фінансових активів і тим самим підвищують ліквідність цих активів.

    3. Фінансові ринки сприяють знаходженню для кожного з кредиторів (позичальників) контрагента угоди, а також суттєво зменшують витрати на проведення операцій та інформаційні витрати.

Класифікація фінансових ринків

  1. За видами фінансових активів фінансовий ринок поділяється на:

  • кредитний ринок (ринок банківських позик, позикового капіталу), тобто ринок, на якому об’єктом купівлі-продажу є вільні кредитні ресурси, обіг яких здійснюється на умовах поверненості, строковості, платності і забезпеченості;

  • ринок цінних паперів, на якому об’єктом купівлі-продажу виступають усі види цінних паперів (фондових інструментів), емітованих підприємствами, різними фінансовими інститутами, державою;

  • валютний ринок, на якому об’єкти купівлі продажу виступають усі види цінних паперів (фондових інструментів), емітованих підприємствами, різними фінансовими інститутами, державою;

  • страховий ринок, на якому об’єктом купівлі-продажу виступає страховий захист у формі різноманітних страхових продуктів;

  • ринок золота (та інших дорогоцінних металів: срібла, платини), на якому об’єктом купівлі-продажу виступають дорогоцінні метали. В Україні ринок золота є найменш розвинутим видом фінансового ринку через відсутність його правового регламентування;

  • ринок фінансових послуг як сукупність різноманітних форм мобілізації й переміщення фондів фінансових ресурсів із вільного обігу в сфери інвестиційного прикладання. Фінансові послуги за своєю структурою є дуже різноманітними, вони можуть мати ознаки кредитних операцій, операцій оренди та страхування, проте всім їм притаманні риси створення й використання фондів фінансових ресурсів для здійснення економічної діяльності.

  1. За умовами передачі фінансових ресурсів у користування фінансовий ринок поділяють на ринок позикового і ринок акціонерного капіталу:

  • на ринку позикового капіталу ресурси передаються на умовах позики на визначений термін та під % за допомогою боргових цінних паперів або кредитних інструментів;

  • на ринку акціонерного капіталу кошти вкладаються на невизначений термін. При цьому інвестор отримує право на частину прибутку у вигляді дивіденду, право спів власності на активи підприємства і повністю поділяє підприємницькі ризики з іншими акціонерами підприємства.

3. За терміном обігу фінансових активів, що можуть бути в обігу на ринку, фінансовий ринок поділяють на грошовий ринок та ринок капіталів:

- грошовий ринок – це ринок короткострокових кредитних операцій (до 1 року). У свою чергу, грошовий ринок поділяється на: міжбанківські і валютний ринок.

Міжбанківський ринок – частина ринку позичкових капіталів, де тимчасово вільні грошові ресурси кредитних установ залучаються та розміщуються між собою переважно у формі міжбанківських депозитів на короткі строки.

Валютні ринки обслуговують міжнародний платіжний оборот, який пов'язаний з оплатою грошових зобов’язань юридичних та фізичних осіб різних країн.

- ринок капіталів призначений для довгострокового інвестування коштів в основний капітал. Ринок капіталів поділяється на: ринок цінних паперів та ринок середньо- та довгострокових банківських кредитів.

4. Залежно від того, чи нові фінансові активи пропонуються для продажу, чи емітовані раніше, фінансовий ринок поділяють на первинний і вторинний ринки:

- Первинний ринок є ринком перших та повторних емісій, на якому здійснюється початкове розміщення фінансових активів серед інвесторів та початкове вкладення капіталу в різні галузі економіки. Обов’язковими учасниками первинного ринку є емітенти цінних паперів і інвестори.

- На вторинному ринку мають обіг емітовані раніше фінансові активи. Операції на вторинному ринку не збільшують загальної кількості фінансових активів і загального обсягу інвестицій в економіку. Важливі риси вторинного ринку – ліквідність, можливість поглинати значні обсяги фінансових активів у короткий час при незначних витратах на проведення операцій. Як правило, вторинний ринок визначає ціни на первинному ринку.

5. Залежно від місця, де відбувається торгівля фінансовими активами, розрізняють біржовий та позабіржовий ринки:

- біржовий ринок пов’язують з поняттям біржі як особливого способу організованого ринку, що сприяє збільшенню мобільності капіталу та виявленню реальних ринкових цін активів. Біржовий ринок є переважно вторинним ринком, оскільки на ньому в більшості випадків відбувається торгівля емітованими раніше фінансовими активами.

- на позабіржовому ринку діють так звані торгово-інформаційні системи. Учасники таких систем - фінансові посередники – мають змогу ознайомитись з попитом-пропозицією на фінансові активи та укласти угоди з тими посередниками, пропозиції яких їх зацікавлять.

6. За регіональною ознакою фінансовий ринок поділяється на:

- місцевий фінансовий ринок, представлений операціями комерційних банків, страхових компаній, неорганізованих торговців цінними паперами з їх контрагентами – місцевими господарюючими суб’єктами і населенням;

- регіональний фінансовий ринок, який функціонує в межах області (республіки) і поряд з місцевими неорганізованими ринками включає систему регіональних фондових і валютних бірж;

- національний фінансовий ринок, який включає всю систему фінансових ринків держави, їх видів і організаційних форм;

- світовий фінансовий ринок як складову частину світової фінансової системи, в якій інтегровані національні фінансові ринки держав з відкритою економікою.

7. За ознакою глобальності, можна здійснити поділ фінансових ринків на міжнародні та національні.

Національні, у свою чергу, можуть бути поділені на рики резидентів та нерезидентів:

  • ринок резидентів є ринком фінансових активів, емітованих резидентами на національному ринку;

  • ринок нерезидентів – це ринок, на якому нерезиденти емітують фінансові активи відповідно до законодавства певної країни.