Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Змістовий модуль 4.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
349.18 Кб
Скачать

59. Поняття екологічної експертизи

Здійснення екологічної експертизи регулюється:

  • Законом України «Про екологічну експертизу» від 9 лютого 1995 р.;

  • Законом України «Про охорону навколишнього природного серед­овища» від 25 червня 1991 року (розділ VI) та іншими нормативними актами.

Екологічна експертиза - це дослідження проектів здійснення екологічно небезпечної діяльності, екологічно небезпечних об'єктів або екологічних ситуацій, що склалися у певних місцевостях, спрямоване на підготовку висновків про їх прийнятність чи неприйнятність з точки зору екологічного законодавства.

Відповідно до Закону здійснюються державна, громадська та інші екологічні експертизи. Державна екологічна експертиза здій­снюється органами Мінприроди та іншими державними органами: її висновки є обов'язковими до виконання. Висновки громадської та інших екологічних експертиз носять рекомендаційний характер. Громадська екологічна експертиза здійснюється з ініціативи громадських екологічних організацій чи інших громадських форму­вань. Інші екологічні експертизи здійснюються з ініціативи інших зацікавлених суб'єктів.

Суб'єкти, що здійснюють екологічну експертизу:

1. міністерство охорони навколишнього природного середовища, його органи на місцях, створювані ним спеціальні установи, організації та еколого-експертні підрозділи чи комісії:

2. інші державні органи, місцеві ради і органи виконавчої влади на місцях відповідно до законодавства;

3. громадські організації екологічного спрямування чи створювані ними спеціальні формування;

4. інші установи, організації та підприємства, у т. ч. іноземні юридичні та фізичні особи, які залучаються до проведення екологічної експертизи;

5. окремі громадяни в порядку, передбаченому законом.

60. Об'єкти екологічної експертизи

Об'єктами екологічної експертизи згідно зі с. 27 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25 червня 1991 року і ст. 7 Закону України «Про екологічну експертизу» від 9 лютого 1995 року є:

  • проекти законодавчих та інших нормативно-правових актів, перед-проектні та проектні матеріали, документація з упровадження нової техніки, технологій, матеріалів, речовин, продукції, реалізація яких може призвести до порушення екологічних нормативів, негативно­го впливу на стан довкілля, створення загрози здоров'ю людей;

  • екологічні ситуації, що склалися у певній місцевості, можуть бути об'єктами державної екологічної експертизи тільки за рішенням уряду чи місцевих рад;

  • діючі екологічно небезпечні об'єкти і комплекси, у тому числі вій­ськові - можуть бути об'єктами державної екологічної експертизи виключно за рішенням уряду чи місцевих рад.

61. У яких випадках проведення державної екологічної експертизи є обов'язковим?

Відповідно до ч. З ст. 13 Закону України «Про екологічну експертизу» від 9 лютого 1995 року здійснення державної екологічної експертизи є обов'язковим для видів діяльності та об'єктів, які входять до Переліку видів діяльності, та об'єктів, що становлять підвищену екологічну небез­пеку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1995 року №554.

Державна екологічна експертиза обов'язково проводиться також у разі прийняття відповідного рішення урядом чи місцевими радами щодо екологічних ситуацій, що склалися у певних місцевостях чи окремих еко­логічно небезпечних об'єктів.