Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільне роб програма.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Задача № 15

Громадянин Я., який має на праві приватної власності квартиру в місті, без дозволу побудував будинок у райцентрі, де мешкає його мати, і став використовувати його як дачу. На осінньо-зимовий період гр. Я. здав цей будинок в оренду комерційній структурі. Виконком звернувся до суду з позовом про безоплатне вилучення цього будинку і передачу його до комунального житлового фонду. Одночасно було поставлено питання про позбавлення гр. Я. права користування жилим будинком.

У суді гр. Я. пояснив, що будинок він побудував на підставі усного дозволу колишнього голови районної ради народних депутатів і у зв’язку з розірванням шлюбу має намір постійно проживати у райцентрі, де знаходиться будинок. Саме з цих підстав він звернувся до суду з зустрічним позовом про визнання права власності на будинок за ним. Суд виніс рішення про знесення будинку, що побудував гр. Я. Виконком і гр. Я. звернулися з апеляційною скаргами до апеляційного суду.

На яке питання теми розраховане це завдання? Як слід вирішити справу? Що являє собою самовільне будівництво і які наслідки воно тягне?

Задача № 16

Член житлово-будівельного кооперативу «Сосна» гр. М, вирішив продати свою квартиру гр. П. Вони звернулися до нотаріуса для посвідчення угоди купівлі-продажу, але нотаріус відмовив їм у цьому, мотивуючи, що квартира спочатку повинна бути гр. М. приватизована.

Чи правильні аргументи нотаріуса?

Задача № 17

Акціонерне товариство «Зодіак» та державне підприємство «ХМЗ» домовилися про купівлю-продаж будинку, в якому раніше був розташований гуртожиток заводу. Вони уклали письмовий договір купівлі-продажу будинку. Договір було підписано керівниками цих юридичних осіб. Прокурор звернувся до господарського суду з позовом про визнання угоди недійсною, бо:

- державне підприємство не мало права на відчуження будинку;

- договір слід було нотаріально посвідчити;

- голова правління не має права підписувати угоди на суми, що перевищують вказані в його статуті.

Яке рішення винесе господарський суд? Зміниться чи ні рішення, якщо продавцем буде акціонерне товариство, створене на базі приватизованого заводу «ХМЗ»?

Задача № 18

Науково-дослідний інститут за рахунок коштів, одержаних за виконаними договорами, придбав дві квартири, які передав у власність працівникам. Міністерство охорони здоров’я, в чиєму підпорядкуванні знаходився інститут, дізнавшись про це поставило вимогу про визнання договорів із працівниками недійсними,

Чи має право бюджетна установа розпоряджатися нерухомим майном? Як вирішити спір? Рішення обґрунтуйте положеннями чинного законодавства.

Семінарське заняття 4 Тема: Право спільної власності

  1. Поняття, підстави виникнення та види права спільної власності.

  2. Право спільної часткової власності:

    • Поняття і зміст права спільної часткової власності;

    • Юридична природа частки учасника відносин спільної часткової власності (співвласника);

    • Особливості здійснення права спільної часткової власності;

    • Відчуження частки співвласником, переважне право на купівлю його частки;

    • Виділення частки співвласником;

    • Розподіл спільного майна;

    • Припинення спільної часткової власності.

  1. Право спільної сумісної власності громадян:

    • Поняття і зміст права спільної сумісної власності;

    • Особливості виникнення, здійснення і припинення права спільної сумісної власності;

    • Право спільної сумісної власності подружжя;

    • Право спільної сумісної власності учасників селянського (фермерського) господарства.

  1. Особливості окремих різновидів права спільної власності.