Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільне роб програма.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: авторське право, суміжні права, майнові і особисті немайнові права.

Під час вивчення зазначеної теми потрібно з’ясувати поняття, джерела, суб’єкти, об’єкти, способи захисту авторського права та суміжних прав.

Слід звернути увагу на такі правові акти: глави 35-37 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р., Бернская конвенция об охране литературных и художественных произведений от 24.07.1971 г., Всемирная конвенция об авторском праве от 06.09.1952 г., Международная конвенция об охране прав исполнителей, производителей фонограмм и вещательных организаций от 26.10.1961 г., Закон України «Про авторське право і суміжні права» від 23.12.1993 р., Закон України «Про видавничу справу» від 05.06.1997 р., Закон України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» від 16.11.1992 р. Закон України «Про кінематографію» від 13.01.1998 р., Закон України «Про міжнародні договори України» від 29.06.2004 р.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • критерії охороноздатності об’єктів авторського права

  • об’єкти та суб’єкти суміжних прав

  • захист авторських і суміжних прав

  • термін дії авторського права і суміжних прав

Задача № 1

У січні 2011 року у Хмельницький місцевий суд звернувся з позовом художник-кераміст Б. Позивач просив визнати його автором ваз, які випускав керамічний завод та заборонити їх випуск, а також відшкодувати шкоду, заподіяну неправомірними діями відповідача у розмірі 10 тис. гривень.

Комплексна художньо-технологічна експертиза, проведена філією академії мистецтв та представником Державного департаменту інтелектуальної власності встановила, що відповідач без відома автора з 2009 року випускав вази, використовуючи форми та інші розробки Б.

Відповідач позову не визнав. Представник відповідача у судовому засіданні пояснив, що декоративне оформлення ваз, які випускав завод, було істотно змінено.

Проаналізуйте ситуацію та дайте відповіді на питання:

Чи порушив завод авторські права гр. Б.? Які вимоги позивача повинні бути задоволені і чому? Чи вправі суд заборонити випуск Львівським керамічним заводом ваз, автором яких є Б.?

Задача № 2

В Хмельницький місцевий суд звернувся з позовною заявою гр. К. Позивач зазначав, що він є автором архітектурного комплексу, будівельні роботи по спорудженню якого в повному обсязі давно завершені. Пам’ятник урочисто відкрито в день міста в присутності мешканців міста та гостей.

Оскільки міськвиконком міста відмовився виплатити авторський гонорар, позивач просив суд стягти з відповідача 140 тис. гривень. Пізніше позивач збільшив свої позовні вимоги до 400 тис. гривень.

Представник відповідача позову не визнав і обґрунтовував це тим, що:

1) міськвиконком міста угоди з автором на створення пам’ятника не укладав, а тому не має ніяких підстав і для виплати авторові авторського гонорару;

2) замовником збудованого комплексу виступала обласна Рада, а спорудження велось в основному на кошти пожертвувачів, міськвиконком виділив пише земельну ділянку під пам’ятник і здійснював організаційну роботу;

3) будівництво комплексу ще не завершене, оскільки офіційної передачі на баланс міста ще не відбулося.

В судовому засіданні було встановлено, що Державний департамент інтелектуальної власності гр. К. видав свідоцтво про реєстрацію його авторських прав на архітектурний комплекс.

Дайте відповіді на питання і вирішіть спір:

1. Чи підлягають позовні вимоги гр. К. задоволенню?

2. Чи зобов’язаний автор реєструвати свої твори у Державному департаменті інтелектуальної власності і які правові наслідки тягне така реєстрація?

3. Чи зміниться рішення суду, якщо позивач є працівником організації, яка здійснювала спорудження пам’ятника?