Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільне роб програма.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Тема 9: Виключні права на засоби індивідуалізації товарів, робіт та послуг і їх виробників

  1. Поняття і зміст комерційного найменування. Реєстрація комерційного найменування і його цивільно-правове значення. Виключне право юридичної особи на комерційне найменування.

  2. Поняття і види торговельних марок. Оформлення прав на торговельну марку. Виключне право на торговельну марку.

  3. Поняття та зміст географічного зазначення. Набуття права на географічне зазначення. Цивільно-правова охорона географічного зазначення.

  4. Цивільно-правова відповідальність за незаконне використання торгівельної марки і географічного заначення.

Питання для самоконтролю:

  • реєстрація комерційного найменування і його цивільно-правове значення;

  • поняття і види товарних знаків і знаків обслуговування;

  • оформлення прав на зазначення місця походження товарів.

Змістовий модуль 4

Тема 10: Загальні положення про зобов’язання

  1. Поняття зобов’язального права. Зобов’язальне право як підгалузь цивільного права. Система зобов’язального права. Основні тенденції розвитку зобов’язального права. Поняття зобов’язання. Зобов’язання як різновид цивільних правовідносин. Зміст зобов’язання. Визначення зобов’язання. Підстави виникнення зобов’язань, їх класифікація.

  2. Система зобов’язань, її поняття і значення. Класифікація зобов’язань. Види зобов’язань.

  3. Суб’єкти зобов’язань. Зобов’язання з множинністю осіб. Зобов’язання за участю третіх осіб. Зміна осіб у зобов’язанні.

  4. Виконання зобов’язань. Принципи виконання зобов’язань. Умови і способи виконання зобов’язання.

  5. Способи забезпечення виконання зобов’язань. Неустойка. Поняття і види неустойки. Співвідношення неустойки і збитків. Порука. Ознаки і види поруки. Зміст і виконання зобов’язання з договору поруки. Гарантія. Зміст і види гарантії. Виконання і припинення зобов’язань, що випливають з гарантії. Завдаток. Доказова і забезпечувальна функції завдатку. Особливі види завдатку. Відмінність завдатку від авансу. Застава. Види застави. Іпотека. Суб’єкти заставного правовідношення. Предмет застави. Підстави виникнення заставного правовідношення. Реєстрація застави. Перезастава. Зміст заставного правовідношення. Звернення стягнення на заставлене майно. Застава товарів в обігу. Застава речей у ломбарді. Притримання. Предмет права притримання. Права і обов’язки ретентора та боржника.

  6. Припинення зобов’язань. Поняття і підстави припинення зобов’язань. Припинення зобов’язання виконанням. Відступне. Припинення зобов’язань зарахуванням. Припинення зобов’язання за домовленістю сторін. Прощення боргу. Припинення зобов’язання поєднанням боржника і кредитора в одній особі. Припинення зобов’язання неможливістю його виконання. Припинення зобов’язання смертю фізичної чи ліквідацією юридичної особи.

Питання для самоконтролю:

  • поняття зобов’язального права;

  • зміст зобов’язання;

  • зміна осіб у зобов’язанні.

  • принципи виконання зобов’язань;

  • способи виконання зобов’язання;

  • підстави припинення зобов’язань