Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільне роб програма.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Задача № 11

Хмельницьке відділення акціонерної страхової компанії «Оранта» звернулося до суду з позовом до гр. М. і К. — батьків неповнолітніх Сашка (16 років) і Олега (14 років) про стягнення збитків.

Позивач посилався на те, що 18 серпня 2011 р. внаслідок дій згаданих неповнолітніх дітей, які розпалили вогонь у будівельному вагончику і спричинили пожежу, було пошкоджено і знищено майно громадян, які мешкають поряд. За договорами страхування потерпілим було виплачено по 5 000 грн. У зв’язку з цим позивач просив зазначену суму стягнути з відповідача.

Рішенням Хмельницького місцевого суду з гр. М. та К. на користь позивача була стягнена солідарне зазначена сума позову.

Чи правильне рішення прийняв суд? Дайте висновок у справі.

Задача № 12

Громадянин К. оформив в ательє замовлення на пошиття костюма. У підтвердження прийнятого замовлення він отримав квитанцію. Коли костюм був готовий, гр. К. забрав його, але квитанцію ательє не повернув, бо загубив її. Адміністрація ательє зажадала від замовника розписку про отримання виконаного замовлення.

Чи правомірна вимога адміністрації ательє? Який факт повинен бути засвідчений виданою гр. К. розпискою? Які наслідки могли мати місце, коли б гр. К., погоджуючись прийняти костюм, відмовився від видачі розписки про виконання замовлення?

Задача № 13

Майстерня по виготовленню і ремонту меблів уклала договір з клубом про ремонт п’яти крісел. Крісла були вивезені до майстерні і відремонтовані достроково (за п’ять днів до закінчення строку). Адміністрацію клубу повідомили про виконання замовлення, але крісла забрані не були. Через 10 днів у майстерні виникла пожежа, внаслідок якої частина майна була пошкоджена, в тому числі повністю згоріли крісла. Адміністрація клубу зажадала виготовити нові крісла, оскільки такі можливості майстерня мала. Однак дирекція майстерні, не заперечуючи зіпсуття крісел у результаті пожежі, заново виготовити їх підмовилася. Свою відмову вона мотивувала неможливістю виконати зобов’язання: замовлення було прийнято на ремонт крісел, а не на виготовлення, замовник же (клуб) не вивіз своєчасно відремонтовані крісла.

Обдумайте доводи сторін. Як повинен бути вирішений даний спір?

Задача № 14

Громадянин Л. за рішенням суду про розподіл спадкового майна одержав право на витребування від своєї мачухи книжкової шафи з книгами, дивана та інших речей домашньої обстановки на загальну суму 3 000 грн. Однак за рішенням того ж суду гр. Л. зобов’язаний був сплачувати аліменти на користь мачухи у розмірі 150 грн. щомісяця. Громадянин Л. був згоден провести залік суми аліментів за 20 місяців у зарахування вартості названих речей з тим, щоб не сплачувати аліментів протягом цього строку.

Чи може бути такий залік? Вкажіть підстави заліку в зустрічних вимогах і випадки його недопустимості.

Задача № 15

Будівельно-монтажне управління (БМУ) здійснило за договором у колективному сільськогосподарському підприємстві будівництво тваринницьких приміщень. Не маючи зварювальних апаратів і фахівців зварювання, воно уклало з КСП угоду, за якою КСП зобов’язалося виконати зварювальні роботи протягом місячного строку. Виконавши зобов’язання, КСП звернулося до БМУ з вимогою оплатити виконані роботи. Однак БМУ відмовилося від сплати, зважаючи на те, що воно має право провести залік цієї суми за рахунок платежів, які КСП буде проводити при розрахунках за будівництво тваринницьких приміщень.

Обміркуйте вимоги КСП і докази БМУ про залік. Вкажіть підстави допустимості і недопустимості заліку.