Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільне роб програма.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: винахід, корисна модель, патент, експертиза.

Під час вивчення зазначеної теми потрібно з’ясувати поняття, джерела, суб’єкти, об’єкти патентного права та значення патенту.

Слід звернути увагу на такі правові акти: глави 35-37 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р., Евразийская патентная конвенция от 09.09.1994 г. Міжнародна конвенція по охороні нових сортів рослин від 02.12.1961 р. , Парижская конвенция по охране промышленной собственности от 20.03.1883 г. , Закон України «Про інформацію» від 02.10.1992 р., Закон України «Про насіння і садивний матеріал» від 26.12.2002 р., Закон України «Про науково-технічну інформацію» від 25.06.1993 р. , Закон України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» від 15.12.1993 р., Закон України «Про охорону прав на промислові зразки» від 15.12.1993 р., Закон України «Про охорону прав на сорти рослин: від 21.04.1993 р. Закон України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» від 05.11.1997 р.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • національні нормативно-правові акти, якими врегульовуються патентні правовідносини;

  • міжнародні патентно-правові конвенції;

  • патент та його значення.

Задача № 1

У Франківський районний суд м. Львова звернувся гр. О. У своїй позовній заяві О. просив стягнути з кранобудівного заводу «Стріла» 10 тис. гривень за використання його винаходу.

Як зазначав позивач, завод тривалий час використовує винахід «вантажопідйомний пристрій» в конструкції автокранів. На даний винахід авторові (гр. О.) видано 6 липня 1979 року авторське свідоцтво. Згідно вимог Закону СРСР від 15 червня 1991 року «Про винаходи в СРСР» авторське свідоцтво було обмінене на патент.

Відповідач позовних вимог не визнав. Представник відповідача мотивував це тим, що завод виготовляє автомобільні крани на основі технічної документації, яку придбав в СКБ «Кранобудівник» Російської Федерації.

Вирішіть спір.

Задача № 2

На протязі декількох років власник патенту К. відмовлявся від неодноразових пропозицій надати дозвіл на використання винаходу.

Зацікавлений у використанні винаходу автомобільний завод звернувся в суд з позовом про надання йому примусової ліцензії (дозволу) на використання винаходу.

Який строк дії патенту на винахід встановлює законодавство України? Чи вправі власник патенту заборонити іншим особам використовувати винахід? Які правові наслідки спливу строку дії патенту? Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача № 3

Група вчених-генетиків, працюючи в галузі селекції встановила, що для продукування антибіотиків, вітамінів та інших цінних речовин найбільше значення має штучне підвищення змінюваності мікроорганізмів з наступним добором.

На думку вчених, наукове усвідомлення цього відкриття має важливе значення для досліджень в різних галузях біології, медицини та сільського господарства. Зокрема на його основі може бути розроблений принципово новий метод виробництва медичних препаратів.

вчені звернулись за консультацією до юриста стосовно закріплення свого пріоритету та авторських прав.

Які роз’яснення мають бути їм надані?