Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по гражданскому праву для заочников.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
784.9 Кб
Скачать

Завдання 11

Брат та сестра Бузикіни звернулися до суду з позовом до свого вітчима Семедова про право на спадщину 1/2 житлового будинку, що належала їхній померлій матері. Попереднє звернення до нотаріусу з цим питанням результатів не дало. Нотаріус пояснив, що будинок зареєстрований на Семедова, і без його згоди отримати спадщину Бузикіним неможна. Семедов такої згоди не дав. Більш того, Семедов вчинив позов, де просив суд визнати будинок його приватною власністю, тому що під час придбання будинку його жінка (мати Бузикіних) не працювала вже кілька років, а займалась вихованням своїх неповнолітніх дітей і самостійних доходів не мала. До того ж, під час смерті мати Бузикіних юридично вже не була жінкою Семедова, тому що вони розірвали шлюб за три місяці до того, а дітей Бузикіних він не всиновлював.

Яким має бути рішення суду?

Завдання 12

За рішенням обласної державної адміністрації земельна ділянка, яка належала на праві власності Овчаренко, підлягає вилученню для державних потреб. Овчаренко та його сім’ї у якості компенсації була запропонована квартира з оплатою вартості будинку та плодово-ягідних насаджень. Овчаренко з цим рішенням не погодився, наполягав на зведенні житлового будинку на рівноцінній земельній ділянці. Адміністрація стверджувала, що не має можливості побудувати новий дім, оскільки у неї нема будматеріалів та коштів, а також тому, що у цій місцевості вільних земельних ділянок нема. Якщо ж Овчаренко не погодиться на пропозицію, то його будинок буде відключений від мережі енерго- та водопостачання. Овчаренко звернувся в суд.

Яке рішення повинен винести суд?

Тема 16-18. Право на результати творчої діяльності (право інтелектуальної власності).

Право інтелектуальної власності, як об’єкт цивільно-правових відносин, викликає певні труднощі при засвоєнні його специфіки, що зумовлено його відносною новизною у цивільному законодавстві України, неоднозначністю позицій в науковій та навчальній літературі і, в кінці кінців, відсутністю достатньої судової практики. Це обумовлює і джерела вивчення цієї теми: чинне законодавство України, починаючи із 1992 р., відповідні наукові та популярні видання, що з’явились до та після цього періоду, а також більш ранні дослідження зарубіжних авторів. Серед українських правників варто звернути увагу на роботи професорів Азімова Ч.Н., Підопригори О.А., Дахно І.І., Шишки Р.Б., доцентів Жукова В.І., Підопригори О.О., Чобота О.А. та інших.

Особливість права інтелектуальної власності полягає, перш за все, в специфіці творчої праці і її результатів, у формі їх вираження та можливостях комерційного використання. Право інтелектуальної власності проявлялось як результат особливої творчої діяльності певної категорії суб’єктів (авторів) – фізичних осіб, творчою працею яких цей результат створений, а в зв’язку з цим – і належністю їм виключних майнових та особистих немайнових прав.

В юридичній літературі єдиного підходу розуміння природи права інтелектуальної власності не існує. Одні ототожнюють його із самими результатами творчої діяльності – творами науки, літератури та мистецтва, результатами науково-технічної творчості, інші ж – з виключними правами – правом самому використовувати отримані результати в комерційній діяльності чи дозволяти (забороняти) це робити іншим особам, треті – те і інше. Тому, приступаючи до вивчення цієї мети, слід виробити на основі аналізу чинного законодавства свою власну позицію з цього питання, а при виникненні складнощів у його розумінні варто звернутись за консультацією на кафедру чи до спеціаліста в області права інтелектуальної власності (патентного повіреного, представника у справах інтелектуальної власності).

Особливу увагу необхідно звернути на вивчення особливостей чинного законодавства про інтелектуальну власність, у тому числі підзаконних нормативних актів та постанов пленумів Верховного Суду України. Лише добре знання законодавства стане запорукою успішного засвоєння теми.

Вказана тема складається із двох самостійних підрозділів: авторське право та суміжні права; право промислової власності.