Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по гражданскому праву для заочников.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
784.9 Кб
Скачать

Варіант №4

Теоретичне питання. Поняття правочину. Умови дійсності правочинів.

Практичне завдання 1. В господарському суд Харківської області звернулися кредитори товариства з додатковою відповідальністю "Спектр" із позовом про ліквідацію товариства в зв'язку з його неспроможністю (банкрутством). До складу майна, що підлягає розподілу між кредиторами, позивачі просили включити й активи дочірнього підприємства ТДВ "Спектр", а також майно, закріплене за представництвами і філіями ТДВ в інших містах. Заперечуючи проти запропонованих вимог, представник відповідача заявив, що дочірнє підприємство є самостійною юридичною особою і по боргах підприємства-засновника не відповідає. Іногородні філії, згідно з положенням про філії, також є юридичними особами і не повинні ліквідуватися. Крім того, ліквідація товариства в зв'язку з його банкрутством можлива тільки після застосування санації, тому що не виключається можливість його фінансового оздоровлення.

Оцініть викладені доводи. У чому полягає особливість правового положення товариств із додатковою відповідальністю? Охарактеризуйте правове положення філій, представництв юридичної особи та дочірніх підприємств.

Практичне завдання 2. Остапчук, збираючись їхати в довгострокове службове відрядження до однієї з країн Центральної Африки, 20 вересня 2004 року за пів ціни продав всі свої зимові речі Сокольскому. Але через складні політичні умови в тій країні, куди мав поїхати Остапчук, відрядження було відмінено 4 листопада 2004 року.

Зважаючи на те, що поновити свій гардероб усіма необхідними зимовими речами до початку зими Остапчук матеріально неспроможний, він звернувся в суд з позовом про визнання правочину купівлі-продажу речей між ним і Сокольским недійсною, як укладеної внаслідок помилки.

Сокольский заперечував проти позову, пояснивши, що такі обставини не можуть впливати на дійсність правочину. А крім того, як пояснив Сокольский, частину речей він вже подарував своєму батькові.

Яке рішення має прийняти суд? Розберіть доводи сторін.

Варіант №5

Теоретичне питання. Індивідуалізація фізичної особи.

Практичне завдання 1. П. Дніпров, будучи власником приватного підприємства, значну частину свого прибутку використовував на представницькі затрати, організацію забезпечення розважальних заходів для своїх контрагентів і для себе (пікніки на свіжому повітрі, відвідування ресторанів, казино, інших подібних закладів). Переживаючи за справу і майбутнє фінансове та матеріальне становище компанії, компаньйони і дружина Дніпрова подали заяви про визнання Дніпрова обмежено дієздатним (марнотратником).

Проаналізуйте викладені обставини і визначте, чи є підстави для задоволення заяви. Яка різниця між підставами і наслідками визнання обмежено дієздатним

Практичне завдання 2. Між Перебійнісом та Статівкою, які працювали в одній державній установі, склалися неприязні стосунки. Перебійніс став розповідати службовцям, що начебто Статівка є хронічним алкоголіком та займає колегам кошти під великий процент, постійно раніше від інших йде з роботи, б'є дома дружину. Статівка подав позов у суд про захист честі та гідності.

Яке рішення повинен прийняти суд? У чому різниця між наклепом, образою та цивільно-правовим захистом честі та гідності?