Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет для сам роб госп проц 2012.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
88.74 Кб
Скачать

Завдання № 4

Університетом було пред’явлено позов до приватної фірми “Інтерпротео” про стягнення 11 600 грн. збитків, які були завдані внаслідок невиконання зобов’язання за договором на виконання науково–технічної продукції від 30 травня 2004 року: не були виготовленні знаки “За заслуги” та дипломи лауреатів цих нагород. Під час підготовки справи до судового розгляду суд встановив, що Університетом 20 червня 2004 року була здійснена попередня оплата робіт, що підтверджувалось платіжними дорученнями.

Які факти входять до предмету доказування у цій справі?

Які докази повинен надати позивач в обґрунтування своїх вимог?

Завдання № 5

Державна установа пред’явила позов до господарського суду до ВАТ “Р–Мотор–Сервіс” про визнання недійсним договору. В обґрунтування своїх позовних вимог позивач зазначив, що спірний договір купівлі–продажу автомобіля з боку Державної установи був підписаний особою, яка не мала повноважень на його підписання: заступником директора та не була дотримана встановлена законом процедура продажу державного майна.

Які факти входять до предмету доказування у цій справі?

Які докази повинен надати позивач в обґрунтування своїх позовних вимог?

Нормативні акти та література

  1. Господарський процесуальний кодекс України.

  2. Закон України "Про судову експертизу" від 25 лютого 1994 р.

  3. Про деякі питання практики призначення судової експертизи. Роз'­яснення Вищого арбітражного суду України від 11 листопада 1998 року.

  4. Довідник з підготовки матеріалів, що направляються на судову експертизу господарськими судами. Затверджений спільним наказом Вищо­го арбітражного суду України та Міністерства юстиції України від 14.08.98 №11–40/5.–Київ, 1998.

  5. Петрик І.Й. Використання в якості доказів документальної інформації, яка створена засобами електронно–обчислювальної техніки // Вісник Вищого господарського суду України. – 2000. – № 1.

  6. Степанова Т.В. Місце судових доказів у процесі розгляду господарських спорів // Вісник господарського судочинства. – 2001. – № 4. – с. 183–186.

  7. Степанова Т.В. Поняття допустимості доказів у господарському процесі // Вісник господарського судочинства. – 2002. – № 2. – с. 230–233.

  8. Треушников М.К. Доказательства и доказывание в советском граж–данском процессе. – М., 1982.

  9. Треушников М.К. Относимость и допустимость доказательств в гражданском процессе. – М., 1981.

Тема 8. Судові витрати. Штрафи в господарському процесі

Для засвоєння питань цієї теми перш за все необхідно визначити поняття господарських витрат, їх мету та склад. З'ясовуючи весь склад витрат, які можуть виникнути у позивача або відповідача у зв’язку із розглядом справи в суді, необхідно встановити, які з них відносяться до судових витрат, а які ні.

Вивчаючи порядок сплати державного мита, необхідно встановити, розмір ставок державного мита, коло осіб, які звільняються від сплати державного мита в силу закону, а також підстави та порядок надання відстрочки сплати державного мита.

Розглядаючи витрати, пов'язані з розглядом справи, необхідно звернути увагу на визначення розміру витрат на проведення експертизи та послуг перекладачів, порядок розподілу та відшкодування витрат, підстави та порядок повернення державного мита.