Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет для сам роб госп проц 2012.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
88.74 Кб
Скачать

Завдання № 4

Рішенням господарського суду Харківської області від 20 жовтня 2005 року було задоволено позов Організації до Міського бюро технічної інвентаризації м. Харкова про спонукання реєстрації права власності на нерухоме майно. Рішення ґрунтувалось на тому, що на початку 20 сторіччя будівля належала Організації, що підтверджувалось архівними документами.

Балансоутримувач майна, Управління архітектури Харківської області, та власник, Фонд комунального майна, дізнались про рішення суду 13 листопада 2005 року, коли була пред’явлена вимога про звільнення будівлі.

Балансоутримувачем була подана апеляційна скарга, яка була повернута судом з підстав того, що особи, які не брали участь у розгляді справи по першій інстанції, не мають права на оскарження рішення в апеляційному порядку.

В якому процесуальному порядку можуть бути захищені інтереси держави?

Які порушення були допущені судом першої та апеляційної інстанції?

Обґрунтуйте відповідь.

Завдання № 5

Повним товариством "Журавель" подано заяву про перевірку рішення господарського суду за нововиявленими обставинами. Підставами для перегляду зазначено те, що під час розгляду справи судом не досліджено деякі документи, які в той період знаходились на перевірці у податковій інспекції і які мають суттєве значення для визначення прав та обов'язків сторін у спірних правовідносинах.

Як повинен вчинити суд?

Які існують підстави перегляду справ за нововиявленими обставинами?

Нормативні акти та література

  1. Господарський процесуальний кодекс України.

  2. Роз’яснення Вищого господарського суду України від 28.03.2002 № 04–5/366 “Про деякі питання практики застосування розділу ХІІ Господарського процесуального кодексу України”.

  3. Роз’яснення Вищого господарського суду України від 28.03.2002 № 04–5/367 “Про деякі питання практики застосування розділу ХІІ–1 Господарського процесуального кодексу України”.

  4. Роз’яснення Вищого господарського суду України від 28.04.1995 № 02–5/310 “Про деякі питання практики перегляду рішень, ухвал, постанов за ново виявленими обставинами”.

  5. Басаев Д. Чему не быть в новом ХПК? // Юридическая практика. – № 3. – 17.01.2006.

  6. Графский М. Процессуальный тупик обжалования // Юридическая практика. – № 3 (473). – 16. 01.2007.

  7. О форме и содержании кассационной жалобы // Юридическая практика. – № 31. – 01. 08.2006.

  8. Осетинський А.Й. Касаційна інстанція в господарському судочинстві як чинник зміцнення законності в економічній сфері. // Вісник господарського судочинства. – 2005. – № 3. – с. 164–173

  9. Плевако В.І. Суб’єкти права апеляційного оскарження рішень господарського суду // Вісник господарського судочинства. – 2003. – № 3. – с. 201.

  10. Степанова Т.В. Окремі питання апеляційного оскарження в господарському судочинстві (стосовно перегляду рішень у разі відновлення пропущеного строку) // Вісник господарського судочинства. –2003 . – № 3.– с. 206.

Тема 15. Виконання рішення, ухвали, постанови господарського суду

Вивчаючи питання цієї теми, необхідно мати на увазі, що виконавче провадження – це остання, завершальна стадія господарського процесу.

Суттєвим моментом процедури є те, що рішення, ухвали, постанови господарського суду підлягають виконання після набрання законної сили, але, разом з тим, законодавець передбачив можливість надання відстрочки та розстрочки їх виконання.

Під час вивчення матеріалу теми окремо варто зупинитися на визначенні правового статусу наказу господарського суду, порядку його надіслання для виконання, його змісту та строку пред'явлення до виконання.

Крім того, необхідно з'ясувати коло органів та посадових осіб, які зобов'язані виконувати рішення, ухвали, постанови господарського суду, та їх відповідальність за ухилення від виконання рішень, ухвал, постанов. При цьому необхідно звернутися до Законів України "Про державну виконавчу службу" та "Про виконавче провадження".

Розглядаючи роль державних виконавців у виконанні рішення, потрібно з'ясувати їх права та обов'язки, коло учасників виконавчого провадження, заходи примусового виконання, підстави для відкриття виконавчого провадження, його відкладення, зупинення, відстрочки або розстрочки чи зупинення.