Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет для сам роб госп проц 2012.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
88.74 Кб
Скачать

Теми рефератів.

  1. Поняття та завдання господарського процесу. Стадії господарського процесу.

  2. Поняття господарської процесуальної форми (суть, основні риси та значення). Форми судового процесу.

  3. Джерела господарського процесуального права. Конституція України як джерело господарського процесуального права. Система Господарського процесуального кодексу України.

Нормативні акти та література

  1. Господарський процесуальний Кодекс України.

  2. Арбітражний процес. Законодавство та практика // Бюлетень зако­нодавства і юридичної практики України. – 1993. – № 5.

  3. Арбітражне судочинство в Україні. Правові засади та практика. –Київ: ІнЮре, 1998.

  4. Беляневич В.Е. Про види актів Вищого господарського суду України // Вісник господарського судочинства. – 2005. – № 4. – с. 140–145.

  5. Притика Д.М. Конституційні засади правосуддя і розвиток госпо­дарського судочинства // Право України. – 1997. – № 8.

  6. Тітов М.І. Про деякі морально–етичні аспекти діяльності судді – носія судової влади // Вісник Вищого арбітражного суду України. –1998. – № 4.

Тема 3. Принципи господарського процесу

Під час вивчення положень цієї теми слід звернути увагу на основні принципи організації та діяльності господарського суду, які закріплені в Конституцій України Законах України «Про статус суддів», «Про судоустрій України» та інших законах, проаналізувати їх сукупність з точки зору виявлення ступеня спорідненості принципів господарського судочинства з цивільним судочинством та їх відмінностей.

Передувати вивченню основних принципів господарського судочинства повинно з'ясування загальних рис та системи взаємодії джерел господарського процесуального права.

Теми рефератів.

  1. Поняття принципів господарського процесу, їх система.

  2. Принципи диспозитивності та змагальності в господарському процесі.

Завдання № 1

Комерційний банк "Міст" подав до господарського суду позовну заяву про стягнення зі спільного підприємства "Нота" заборгованості за кредитним договором та несплачених річних відсотків за користування кредитом у загальній сумі 256789 грн.

У судовому засіданні представник відповідача подав клопотання про розгляд справи в закритому судовому засіданні, мотивуючи це тим, що деякі питання, які підлягають дослідженню під час вирішення спору, містять комерційну таємницю.

Які існують підстави розгляду справи у закритому судовому засіданні?

Розкрийте зміст принципу гласності в господарському процесі.

Завдання № 2

Акціонерне товариство "Промтекс" пред’явило до господарського суду позов на приватне підприємство "Еталон" про стягнення 12000 грн. заборгованості за договором поставки. У судовому засіданні сторони повідомили суд, що вони досягли угоди, за якою АТ "Промтекс" задовольнить свої вимоги до ПП "Еталон" за рахунок дебітора ПП "Еталон" – колективного сільськогосподарського підприємства "Більшовик" і просили суд відповідно до цієї угоди прийняти відповідне процесуальне рішення.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Який принцип господарського процесуального права реалізується?