Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет для сам роб госп проц 2012.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
88.74 Кб
Скачать

Завдання № 3

Підприємство звернулось господарського суду Харківської області з позовною заявою до АТ «Маяк» про повернення майна із чужого незаконного володіння. В позовній заяві позивач зазначив, що якщо неможливо вилучити майно в натурі, то прохав суд стягнути на його користь дійсну вартість майна.

Суддя повернув позовну заяву, зазначивши в ухвалі, що заява складена не державною мовою, а російською.

Позивач, виправивши недоліки, повторно звернувся до суду. Суд розглянув справу і відмовив позивачу у задоволенні у позовних вимог, з тих мотивів, що АТ «Маяк» визнало наявність у нього майна, що належить позивачу, але вартість його сплатити відмовляється, так як це майно прийшло в непридатність.

Чи правильні дії суду?

Які принципи господарського процесуального права порушені? Розкрийте зміст цих правових принципів і визначте процесуальні наслідки їх порушення.

Завдання № 4

В господарському суді розглядалася справа за позовом Санаторного комплексу «Волна» про виконання зобов’язання в натурі. Судочинство велося українською мовою.Відповідач, фізична особа підприємець, заявив клопотання про виклик перекладача, оскільки він єкримським татарином, тому майже не володіє українською мовою.Судвідмовив в задоволенні клопотання і запропонував Нармухамедовукористуватися російською мовою, якою він володіє.

Викладіть свою думку відносно дій судді.

Завдання № 5

При розгляді господарської справи за позовом підприємства ПП «ПМК–1» до компанія ТОВ «Сінергос» про визнання права власності на нерухоме майно в судовому засіданні позивач подав клопотання про приєднання до справи письмових доказів, які свідчать про те, що він за свої власні кошти будував частину будівлі та проводив капітальний ремонт, а тому і має право на задоволення його позовних вимог.

Суд залишив це клопотання без розгляду і вирішив справу на підставі доказів, що були в справі.

Чи правильні дії суду?

Який принцип господарського процесуального права порушено?

В яких статтях ГПК України закріплено цей принцип і які наслідки його порушення передбачені чинним законодавством України?

Нормативні акти та література

  1. Господарський процесуальний Кодекс України.

  2. Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального Кодексу України. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 25 лютого 1992 р. із змінами станом на 18 вересня 1997 р.

  3. Балюк І.А. Господарське процесуальне право: навчально–методичний посібник. – К.: КНЕУ, 2002. – 248 с.

  4. Притика Д. Судова незалежність: етика і проблеми корупції // Право України. – 2000. – № 6. – с. 3–5.

  5. Притика Д. Роль арбітражних судів у забезпеченні законності в економічних правовідносинах і протидії економічним правопорушенням // Право України. – 2001. – № 1. – с. 8–14.

  6. Притика Д.М., Тітов М.І., Гайворонський В.М. Господарський процесуальний кодекс України: Наук.–практ. коментар. – Х.: Консум, 2003. – 320 с.

Тема 4. Досудове врегулювання господарських спорів

Під час вивчення порядку досудового врегулювання господарських спорів перш за все необхідно звернути увагу на зумовленість інституту досудового

Після цього необхідно розглянути загальні умови застосування процедури досудового врегулювання господарських спорів та основні її етапи. При цьому вивченню підлягають умови, що передують пред'явленню претензії, порядок пред'явлення претензії та її необхідні реквізити, а також порядок та строки розгляду претензії. Особливу увагу необхідно звернути на умови, за наявності яких строки розгляду претензії можуть бути продовжені, та на наслідки визнання претензійних вимог контрагента.

Під час вивчення особливостей досудового врегулювання господарських спорів, які виникають під час укладання, зміни та розірвання договорів основні зусилля варто зосередити на вимогах процедури досудового врегулювання спорів відносно зміни або розірвання договорів.

На завершення вивчення теми необхідно ознайомитися зі спеціальними процедурами досудового врегулювання спорів, установлених Статутом автомобільного транспорту України, Статутом залізниць України, Кодексом торговельного мореплавства, Повітряним Кодексом України тощо, а також із особливостями досудового врегулювання спорів у зовнішньоекономічній діяльності.