Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет для сам роб госп проц 2012.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
88.74 Кб
Скачать

Тема 16. Вирішення господарських спорів третейськими судами

Розглядаючи питання цієї теми, перш за все необхідно з'ясувати законодавче врегулювання розгляду справ третейськими судами, вивчити порядок подання заяви до третейського суду, вимоги до її форми та змісту, склад третейського суду та процедуру призначення суддів третейського суду.

Крім того, необхідно засвоїти порядок розгляду господарських спорів третейськими судами та винесення ними рішень, вимоги до форми рішення третейського суду. Вивчаючи порядок розгляду справ, треба також звернути увагу на можливість оскарження рішення третейського суду та порядок його виконання.

Теми рефератів.

  1. Третейський розгляд господарських спорів.

  2. Закон України "Про міжнародний комерційний арбітраж". Положення про міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово–промисловій палаті України. Положення про Морську арбітражну комісію при Торгово–промисловій палаті України.

Завдання № 1

Рішенням третейського суду було вирішено спір між заводом та торговельною компанією про виконання договору поставки. Третейський суд зобов'язав компанію відшкодувати заводу понесені збитки. Однак компанія відмовилася виконати рішення, посилаючись на те, що її не було сповіщено про місце розгляду справи. Завод звернувся до господарського суду з заявою про видачу наказу на примусове виконання рішення, зазначивши, що в процесі розгляду справи компанія змінила свою адресу, тому ухвали суду направлялися за попередньою адресою.

Чи може господарський суд видати наказ?

Який існує порядок виконання рішень третейських судів?

Завдання № 2

Між акціонерним товариством "Роксолана" й інвестиційною компанією "Здобуток" було укладено довір купівлі–продажу цінних паперів шляхом почергового підписання тексту договору сторонами з використанням кур'єра. У зв'язку з несплатою покупцем – АТ "Роксолана" цінних паперів продавець – інвестиційна компанія "Здобуток" звернулася до третейського суду з позовом про розірвання договору та стягнення з покупця понесених збитків. Відповідач позов не визнав, в обґрунтування заперечень заявив, що договір не підписано власноручно керівником товариства, а лише проставлено факсиміле, яке використовується лише для внутрішніх адміністративних документів АТ "Роксолана".

Перед третейським судом постало питання щодо підвідомчості спо­ру, оскільки угоду про третейський розгляд було включено в текст дого­вору, на якому було проставлено факсиміле.

Як належить вирішити питання щодо підвідомчості цього спору?

Нормативні акти та література

1. Закон України «Про третейські суди» від 11.05.2004 № 1701–IV.

2. Закон України «Про міжнародний комерційний арбітраж».

3. Положення про міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово–промисловій палаті України.

4. Положення про Морську арбітражну комісію при Торгово–промисловій палаті України.

5. Закон України «Про торгово–промислові палати в Україні» від 02 грудня 1997.

6. Рекомендації Президії Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики застосування господарськими судами Закону України «Про третейські суди» від 11.05.2004 № 1701–IV» від 24.12.1999 .

7. Пустовой М. «Альтернативное» судопроизводство // Юридическая практика. – № 46. – 14.11.2006.

8. Храменкова Т., Федорцы И. В «третейском» споре рождается истина // Юридическая практика. – № 31. – 01.08.2006.

9. Закон України «Про третейські суди»: Науково–практичний коментар. К.: Концерн «Видавничий дім «Ін Юре», 2005. – 200 с.