Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет для сам роб госп проц 2012.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
88.74 Кб
Скачать

Тема 9. Процесуальні строки

Під час вивчення цієї теми необхідно засвоїти поняття процесуальних строків, порядок їх встановлення та обчислення, визначити коло законодавчих актів, якими встановлено ці строки, та компетенцію господарського суду у встановленні процесуальних строків.

Вивчаючи питання перебігу процесуальних строків, необхідно з'ясувати обставини, які впливають на їх зупинення, відновлення, продовження та закінчення.

Теми рефератів.

  1. Процесуальні строки. Види строків.

  2. Встановлення та обчислення процесуальних строків. Закінчення процесуальних строків. Зупинення процесуальних строків.

Завдання № 1

20 жовтня 2005 року Господарським судом Харківської області порушено провадження у справі. Розгляд справи, призначений у судовому засіданні на 25 листопада 1999 року, було відкладено на 17 грудня 2005 року у зв'язку з необхідністю витребування у сторін додаткових документів. 17 грудня 2005 року в судове засідання відповідач не надав у повному обсязі документи, необхідні для вирішення спору. Представник відповідача пояснив, що документи можуть бути представлені не раніше 4 січня 2006 р., тому що вони знаходяться у його партнера в Німеччині й просив продовжити строк розгляду справи.

Як повинен вчинити суддя?

Яким процесуальним документом має бути оформлено його рішення?

Завдання № 2

Акціонерне товариство "Таурус" звернулося до Харківського апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою на рішення суду через 98 днів від дати прийняття рішення, додавши до заяви клопотання про поновлення трьохмісячного строку, встановленого ст. 93 ГПК України, з посиланням на те, що строк було пропущено з провини поштових організацій.

Які обставини повинен з'ясувати суд для прийняття рішення?

Яким процесуальним документом повинно бути оформлено вирішення питання відновлення строку?

Чим повинен обґрунтувати своє клопотання заявник?

Нормативні акти та література

  1. Господарський процесуальний кодекс України.

  2. Про деякі питання застосування позовної давності при вирішенні господарських спорів. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 16 квітня 1993 р. (із наступними змінами).

  3. Про деякі питання практики застосування майнової відповідально­сті за невиконання чи неналежне виконання грошових зобов'язань. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 29 квітня 1994 р. з наступними змінами.

  4. Балюк І. А. Господарське процесуальне право: навчально–методичний посібник. – К.: КНЕУ, 2002. – 248 с.

  5. Тогобицкий Д. Для 3% годовых – общий срок исковой давности // Юридическая практика. – № 1. – 02. 01.2007.

  6. Притика Д.М., Тітов М.І., Гайворонський В.М. Господарський процесуальний кодекс України: Наук.–практ. коментар. – Х.: Консум, 2003. – 320 с.

Тема 10. Позов в господарському процесі

Розглядаючи питання подання позову, перш за все необхідно з'ясувати обставини, при яких виникає право на позов, надати поняття позову та виявити його елементи. Крім того, необхідно звернути увагу на форму та зміст позовної заяви, підстави об'єднання позовних вимог та порядок визначення ціни позову.

З'ясовуючи порядок подання позовної заяви, слід окреслити коло осіб, уповноважених її підписати, перелік необхідних документів, що мають бути додані до заяви, та уяснити вимоги щодо надсилання копії позовної заяви відповідачеві.

Після засвоєння питань подання позову необхідно звернутися до питань можливості захисту відповідача від позовних вимог. При цьому слід з'ясувати не тільки порядок надання відзиву на позовну заяву та вимоги до його змісту, а й можливість та умови подання зустрічного позову.

Вивчаючи питання забезпечення позову, необхідно з'ясувати підстави забезпечення позову та заходи, які можуть бути вжиті господарським судом для забезпечення позову, порядок вжиття цих заходів та їх скасування.