Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет для сам роб госп проц 2012.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
88.74 Кб
Скачать

Теми рефератів.

  1. Подання позову. Форма і зміст позовної заяви. Ціна позову. Надсилання копії позовної заяви і доданих до неї документів.

  2. Документи, що додаються до позовної заяви.

  3. Відзив на позовну заяву. Подання зустрічного позову.

Завдання № 1

В господарському суді Харківської області розглядається справа за позовом ТОВ "Дон" на приватне підприємство "Сет" про розірвання договору оренди. У свою чергу, приватним підприємством "Сет" – відповідачем по цій справі, подано заяву про визнання цього ж договору недійсним та додано до неї клопотання про об'єднання справ в одне провадження.

Чи можна заяву відповідача розглядати як зустрічний позов?

Яке рішення повинен прийняти суддя?

Складіть проект позовної заяви.

Завдання № 2

За рішенням господарського суду Харківської області з приватного підприємства "Бархан" було стягнуто вартість одержаної ним за договором поставки продукції та пеню за прострочення платежів, а також штраф за неподання відзиву на позовну заяву. Під час перегляду справи в апеляційному порядку було встановлено, що ухвала суду про порушення справи та рішення по справі повернулися до суду з відміткою поштової організації про те, що відповідач за вказаною позивачем адресою не перебуває.

Чи є підстави для скасування рішення?

Хто повинен встановлювати дійсне місцеперебування відповідача?

Чи може бути розглянуто позов до відповідача, місцеперебування якого невідоме?

Завдання № 3

Орендодавцем нежитлового приміщення був пред’явлений позов про стягнення заборгованості з орендної плати за 7 місяців у розмірі 5 690 грн., розірвання договору оренди та зобов’язання звільнити приміщення. Господарським судом Харківської області була постановлена ухвала про повернення позовної заяви з мотивів порушення правил об’єднання позовних вимог.

Чи відповідає рішення суду законодавству?

Обґрунтуйте відповідь.

Завдання № 4

До господарського суду звернулась Державна установа із позовом про визнання недійсним договору купівлі – продажу автомобіля ГАЗ 52 від 19.08.2004 року та зобов‘язати акціонерне товариство “РМС” повернути автомобіль ГАЗ 52 АТЗ, 1991 року випуску, державний номер 1111 ХАХ, двигун № 059416. вартість автомобіля складала 5 568 грн.

Позовні вимоги обґрунтовувались тим, що договір був підписаний особою, яка не мала право його підписувати: заступником директора, а також порушенням порядку відчуження майна, яке знаходиться у державній власності: згідно з п. 10 Положення про порядок відчуження основних засобів, що є державною власністю, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 30.07.1999 року № 1477, відчуження державного майна шляхом його продажу здійснюється виключно на конкурентних засадах – через біржі, на аукціоні, за конкурсом. Відповідно процедура продажу майна, що знаходиться у державній власності, визначається Положенням про порядок продажу на аукціоні, за конкурсом основних засобів, що є державною власністю, затвердженим наказом Фонду державного майна України від 22.09.2000 року № 1976. Під час продажу автомобіля ГАЗ 52 не були проведені ані аукціон, ані конкурс, тобто були порушені вимоги Положення № 1976.

Відповідач пред’явив зустрічний позов про стягнення з Державної установи 21 688 грн., які були витрачені на ремонт автомобіля, який було передано за недійсною угодою.

Чи є законні підстави для прийняття зустрічного позову?

Обґрунтуйте відповідь.