Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_girn_virobn_konspekt.doc
Скачиваний:
321
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
18.61 Mб
Скачать
      1. Ситовий аналіз

Ситовим аналізом називають засіб визначення гранулометричного складу шляхом розсіву проби палива на ситах.

При цьому сукупність шматків палива, що після просіювання залишилися на ситі, називають надгратним продуктом, а минулих через отвори сита -підгратним продуктом.

Призначення ситового аналізу - визначення виходу і якості окремих класів вихідного вугілля і продуктів збагачення; визначення ефективності роботи грохотів, дробарок і інших апаратів; розрахунок технологічних схем збагачення

      1. Призначення і види грохочення

Грохоченнямвугілля називають процес класифікації вугілля на поверхнях, що просівають, (ситах, штахетах). Поділ вугілля на класи називаютькласифікацією.

Рис. 14‑151 – Грохот

Послідовний ряд розмірів отворів сит (від великих до меншого), застосовуваних при просіванні, називають шкалою грохочення (класифікації), а постійне відношення розмірів отворів суміжних сит -модулем шкали.

При значному і середньому просіванні модуль частіше усього приймають рівним 2.

По технологічному призначенню розрізняють такі види грохочення: попереднє,підготовче,остаточне,допоміжнеізбезводнююче.

Попереднє грохочення- відділення значних шматків від рядового вугілля для їхнього наступного роздрібнення.

Підготовче грохочення- поділ вугілля на продукти, призначені для наступного збагачення (опрацювання). Продукти підготовчого грохочення називаютьмашинними класами.

Остаточне грохочення- поділ вугілля на класи крупності, розміри і якість яких відповідають стандартам і який придатні для використання в якості готової продукції.

Допоміжне грохочення- виділення дрібниці перед роздрібненням або перед відправленням сортового палива споживачам.

Збезводнююче грохочення - видалення основної маси води, що утримується в оброблюваному матеріалі, а також відділення суспензії й знешламлювання на грохотах.

По засобі виділення машинних класів розрізняють грохочення:

  • сухе - без застосування обробного середовища або з застосуванням у якості її спеціально подаваного повітря;

  • мокре або гідрогрохочення - із застосуванням у якості обробного середовища спеціально подаваної води;

  • комбіноване - послідовне сполучення сухого і мокрого грохочення.

      1. Порядок виділення класів при грохоченні

У залежності від розташування сит на грохоті розрізняють такі засоби виділення класів.

Від дрібного до крупного- сита розташовані послідовно в одній площині. Прямування матеріалу відбувається від сит із меншими отворами до сит із великими отворами, при цьому виділяються спочатку дрібні класи, а потім крупні (рисунок 14-3,а).Перевагицього засобу - полегшення нагляду за роботою грохоту і його ремонту, невеличка висота установки грохоту.Недоліки- знижена якість грохочення, перезмільчення крупних шматків вугілля при проходженні по всіх ситах, швидке зношування першого сита, значна довжина грохоту. Порядок виділення класів від дрібного до крупного застосовують при грохоченні сухого вугілля.

Від крупного до дрібного- сита на грохоті розташовані каскадно, одне під іншим (рисунок 14-3,б). Прямування вугілля відбувається від сит із великими отворами до сит із меншими отворами.Перевагицього засобу - зменшення здрібнювання вугілля і зносу сит, підвищення якості грохочення.Недоліки- трудність нагляду за роботою грохоту і його ремонту, складність конструкції і велика висота грохоту, вузький фронт розвантаження класів. Порядок виділення класів від крупного до дрібного одержав широке поширення на вуглезбагачувальних фабриках і установках (сортуваннях).

Комбінований(рисунок 14-3,в) - по своїх перевагах і недолікам займає проміжне положення між двома попередніми засобами грохочення.

Рис. 14‑152 – Засоби виділення класів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]