Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_girn_virobn_konspekt.doc
Скачиваний:
321
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
18.61 Mб
Скачать
      1. Відсадні машини

Розрізняють одноступінчатівідсадні машини з одним відсадним решетом, що виділяють два продукти - концентрат і відходи,двохступінчатіз двома відсадними решітками, що виділяють три продукти - концентрат, промпродукт і відходи, ітриступінчастіз трьома відсадними решітками, що виділяють чотири продукти - концентрат, промпродукт, відходи і пірит.

У практиці вуглузбагачення найбільше застосування одержали двохступінчаті і триступінчасті відсадні машини. В даний час на вуглезбагачувальних фабриках повсюдно застосовують безпоршньові відсадні машини.

      1. Схема відсадки

Схемою відсадки називають з'єднання декількох відсадних машин у єдиний комплекс із метою більш ефективного збагачення вугілля (рис. 14-13).

Схема, зображена на рис. 14-13, а, передбачає роздільне збагачення значних і дрібних класів вугілля, при цьому відсадна машина 1призначена для збагачення крупного вугілля, відсадна машина2 - для дрібного вугілля, а контрольна відсадна машина3 - для промпродуктів. Промпродукт відсадної машини1перед подачею в відсадочну машину3дробиться в молотковій дробарці4.

Технологічну схему, показану на рис. 14-13, б, застосовують при збагаченні рядових коксівних вугіль (некласифікована відсадка). Поділ вугілля на класи роблять у наступних стадіях. Концентрат і промпродукт після відсадки в машинах 1і2звичайно піддають грохоченню по граничній крупності 13 або 25 мм із метою виділення дрібних класів перед центрифугами.

Схему, приведену на рис. 14-13, в, застосовують на фабриках, що збагачують енергетичне вугілля, де промпродукт не виділяють і контрольні відсадні машини не передбачені. Відходи виділяються в обох ступінях відсадної машини. Іноді важкий продукт II ступіню спрямовують у виді навантаження, що циркулює, у ту ж машину.

На сучасних вуглезбагачувальних фабриках характерно для технологічних схем збагачення значних класів вугілля у важких середовищах, а відсадженню піддають тільки дрібні класи вугілля.

На рис. 14-13, г показана схема відсадки дрібних класів вугілля в відсадних машинах 1і2(значні класи збагачують у важких середовищах). Іноді в ці ж відсадні машини спрямовують дроблений продукт, отриманий після одностадійного збагачення значних класів вугілля в важкосередовищному сепараторі3.Цей продукт, що складається із суміші легких і середніх фракцій, попередньо дроблять у дробарці4.

На рис. 14-13, дпоказана схема збагачення тільки дрібного вугілля з застосуванням двохступінчатої1і триступінчастої2відсадних машин. З середнього рівня відсадної машини2важкий продукт направляється на перезбагачення у виді навантаження, що циркулює , або ж виділяється як відходи або кінцевий промпродукт. Останнє залежить від утримання важких і проміжних фракцій у вихідному вугіллі. Частіше I і II рівень відсадної машини2використовуються для одержання відходів, а III - для виділення кінцевого промпродукту. В даний час на вуглезбагачувальних фабриках повсюдно застосовують безпоршньові відсадні машини.

Рис. 14‑162 – Типові схеми збагачення вугілля відсадкою

    1. Збагачення вугілля у протитечних гравітаційних апаратах

      1. Шнекові сепаратори

Шнекові сепаратори являють собою протитечні апарати, у яких процес поділу сипучої суміші часток по щільності відбувається під дією гравітаційних сил і сил, що утворяться при розбіжності швидкостей криволінійних потоків рідини і часток.

Сформовані в процесі збагачення зустрічні транспортні потоки продуктів поділу рухаються в межах робочих зон із заданим гідродинамічним опором, створюючи визначену щільність поділу, значно більшу, ніж щільність середовища, що розділяє. При цьому потік легких фракцій є побіжним потокові середовища, а потік важких фракцій - зустрічним.

Розроблено два різновиди сепараторів: із горизонтально і вертикально розташованим шнеком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]