Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_girn_virobn_konspekt.doc
Скачиваний:
321
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
18.61 Mб
Скачать
      1. Теоретичні основи процесу відсадки

В даний час єдиної теорії відсадки, що відбиває всі сторони процесу, не створено. Деякі теоретичні уявлення окремих залежностей носять характер гіпотез.

Швидкісна гіпотезазаснована на вивченні різниці у швидкостях падіння легких і важких мінеральних часток у різноманітні періоди циклу відсадки.

Суспензійна гіпотезазаснована на проведенні аналогії між процесом відсадки і поділом у суспензіях (важких середовищах).

Енергетична гіпотезазаснована на тому, що суміш мінеральних часток різноманітної щільності має різну потенційну енергію до і після розшарування. Потенційна енергія неразшаренної суміші завжди більше, чим розшарованої. Коли висока потенційна енергія системи зерен перетвориться в більш низьку, відбувається поділ.

Статистична гіпотезарозглядає відсадку як масовий процес, у якому переміщення зерен постелі залежить не тільки від строго обумовлених, але і від випадкових чинників, поява яких характеризується визначеною можливістю. Тому формування постелі відсадної машини підпорядковується не тільки функціональним, але і статистичним закономірностям. Постіль відсадної машини розглядають як масову систему, у якій переміщення окремого зерна носить випадковий характер, але переміщення групи однорідних зерен підпорядковується статистичним закономірностям. Ця гіпотеза подає відсадку як масовий процес, спливання якого змінюється в часу.

      1. Технологічні параметри відсадки

До технологічних параметрів процесу відсадки відносять: фракційний і гранулометричний склад вихідного живлення і питомої продуктивності машини. Технологічні і гідродинамічні параметри відсадки тісно пов'язані між собою.

На ефективність роботи відсадних машин впливають також її конструктивні особливості, головним чином засіб розвантаження продуктів відсадки.

Крупність і гранулометричний складвихідного живлення визначають структуру постелі. Чим менше крупність збагачуємого вугілля, тим вище гідравлічний опір постелі й відсадка дрібних часток через постіль більш утруднена. Значне вугілля збагачується більш ефективно.

По узвичаєній схемі вугілля перед збагаченням розділяють на два машинних класи, звичайно по граничному розмірі 10 або 13 мм, із наступним обезшламлюванням і збагаченням дрібного класу в відсадних машинах і значного - у важкосередовищних сепараторах.

Товщина постеліна граті відсадної машини залежить від крупності матеріалу. Для значного вугілля вона складає 350-400 мм, для дрібного 250-350 мм. Товщина прошарків відходів і промпродуктів постелі повинна бути постійною. При тонкому прошарку утрати вугілля з відходами і промпродуктом збільшуються. Регулювання товщини постелі здійснюють автоматичними регуляторами.

Фракційний складвихідного вугілля характеризує ступінь трудності його збагачення. Чим вище утримання в вугіллі промпродуктових фракцій, тим нижче ефективність процесу відсадки.

Питома продуктивність- продуктивність на 1 м² площі решета - обумовлена рядом чинників, зокрема фізичними властивостями вихідного вугілля, вимогами до якості кінцевих продуктів, конструктивними особливостями відсадних машин, крупністю збагачуємого вугілля й ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]