Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_girn_virobn_konspekt.doc
Скачиваний:
321
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
18.61 Mб
Скачать
      1. Класифікація дробарок

Машини, за допомогою яких дроблять матеріал, називають дробарками.

По конструкції й основному засобі роздрібнення дробарки класифікують на такі типи:

щокові, що працюють за принципом роздавлювання, розколювання і зламу. Матеріал руйнується між двома поверхнями, одна з яких нерухома;

конусні, що працюють за принципом роздавлювання і зламу. Матеріал руйнується між двох конусних поверхонь, одна з яких нерухома;

валкові(зубцюваті), що працюють за принципом розколювання. Матеріал руйнується між двома обертовими назустріч валеннями;

барабанні, працюючі за принципом удару. Матеріал руйнується при вільному падінні й ударі об корпус обертового барабана;

молотковііроторні, що працюють за принципом удару швидко обертових біл по матеріалу.

Щокові дробаркизастосовують для роздрібнення гірничої маси, що містить крупнокускову породу середньої і великої тривкості. Конструкції дробарок відрізняються характером прямування рухливої щоки, засобом її кріплення і механізмом приводу.

Конусні дробаркизастосовують для роздрібнення гірничої маси і міцної породи. Розвантажувальний отвір має кільцевиглядну форму, що утвориться продукт падає униз під дробарку. Ширину розвантажувального отвору регулюють підняттям або опусканням конуса , що дробить.

Найбільше поширення одержали зубцюваті двовалкові дробарки типуДДЗ. Їх використовують для значного і середнього роздрібнення гірничої маси з коефіцієнтом міцності по М. М. Протодияконовуf≤ 4…6. Принцип дії дробарки полягає в тому, що два валка з зубцюватими бандажами, обертаючись назустріч друг другу, захоплюють вугілля і розколюють його зубами. Устрій , що амортизує , дозволяє регулювати відстань між валками (від 50 до 150 мм) для одержання необхідної крупності дробленого матеріалу. Ступінь роздрібнення в зубцюватих валкових дробаркахi= 4—6.

Дробарки молотковііроторніможна класифікувати: на одно- і двороторні; на реверсивні і нереверсивні; із колосниковими гратами і без них; із нерухомими і рухливими плитами.

Молоткові дробаркизастосовуються для дрібного роздрібнення промпродукту і рідше для значного роздрібнення гірничої маси; роторні - для роздрібнення твердих порід. Елементами молоткових і, що дроблять, роторних дробарок є обертові біли (молотки). У молоткових дробарках біли (молотки) закріплені на дисках обертового ротора шарнірно, а в роторних - жорстко.

Роторні дробаркипо конструкції відрізняються від молоткових дробарок. Замість комплектного набору молотків у ряду встановлюють один масивний молоток на всю довжину ротора. Для додроблення матеріалу до необхідної крупності служать відбійні плити, що вільно підвішені на осях і мають пружинні амортизатори.

Барабанні дробаркизастосовують для видалення з гірничої маси крупнокускової породи й інших сторонніх предметів. Принцип дії дробарки заснований на використанні ефекту виборчого роздрібнення, тобто більш швидкої руйнації вугілля, чим породи, при вільному падінні й ударі шматків об решета дробарки.

    1. Падіння твердих тіл у середовищі

      1. Вільне падіння тіл у середовищі

Сила опори середовища тілу , що рухається в ній , залежить від режиму прямування, які умовно поділяють на два види: турбулентний і ламінарний.

Режим прямування рідини, що обтікає тіло, що носить безладний характер, із завихреннями і різноманітною швидкістю часток рідини, називаютьтурбулентним. Турбулентний режим прямування рідини виникає при прямуванні часток крупністю більш 2 мм із великою швидкістю. При такому прямуванні переважає опір сили інерції середовища - динамічний опір.

Режим прямування рідини, при якому окремі течійки потоку переміщаються паралельно одна інший і безвідривно обтікають частку, називають ламінарним. Ламінарний режим прямування рідини виникає при прямуванні часток крупністю менше 0,1 мм із малою швидкістю. При такому режимі прямування переважає опір сили тертя - сила грузлого опору.

Різкої межі між ламінарним і турбулентним режимами немає. Обидва види опору діють одночасно.

У гідравліці режим прямування рідини характеризується безрозмірним числом (параметром) Рейнольдса.

При Re>1000 режим прямування рідини турбулентний, приRe<1 - ламінарний і приRe= 1-1000 - хитливий.

Проте не всі частки вугілля і породи можуть розділятися в середовищі. Існують частка вугілля і породи, що мають однакову кінцеву швидкість вільного падіння. Такі частки називають частками, щорівно падають, а відношення їхніх діаметрів- коефіцієнтом рівнопадаємостіе.

для крупних часток

для дрібних часток

Широкоюшкалою класифікації називають шкалу, що перевищує коефіцієнт рівнопадаємості. У противному випадку шкалу називаютьвузької.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]