Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_girn_virobn_konspekt.doc
Скачиваний:
321
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
18.61 Mб
Скачать
    1. Засоби індивідуального захисту робітників, що працюють на підземних роботах.

Перед спуском у шахту всім робітникам необхідно видавати справні індивідуально закріплені саморятувальники. Спуск у шахту і перебування на робочих місцях без саморятувальників заборонено. Всі робітники, що поступають на шахту або переведені на підземні роботи, перевіряються на уміння користуватися саморятувальниками в спеціальних задимлених приміщеннях. Наступні перевірки проводять не менше одного разу на рік з виводом робітників у саморятувальниках із шахти по запасних виходах.

У шахтах використовуються ізолюючі саморятувальники. До ізолюючих відносяться саморятувальники ШС-7М, ШСС-Т, ШСС-1М, які застосовуються для захисту органів дихання людини в отруйній або бідній киснем атмосфері незалежно від її газового вмісту при температурі від -20 до -400С. У саморятувальнику ШС-7М в запас хімічно зв'язаного кисню, який забезпечує час захисної дії при виході з аварійної дільниці не менше 45 хв. Для приведення саморятувальника в дію зривається замок, відкидається кришка футляра, береться в рот загубник, надівається носовий зажим, після чого необхідно починати рівномірно дихати.

На шахтах, де розроблюються пласти і є загроза раптових викидів вугілля та газу, застосовуються саморятувальники тільки ізолюючого типу.

    1. Правила поводження з електроустаткуванням.

Ураження людей електричним струмом поділяються на електричні травми і електричні удари. До перших відносяться місцеві ураження органів і тканин організму людини у вигляді опіку, електричних знаків і металізації шкіри. Опіки спричиняються дією електричної дуги в разі коротких замикань і розривів електричних ланцюгів.

Електричні знаки – сліди на шкірі, які утворюються внаслідок хімічної та теплової дії електричного струму при температурі до 1200С. Металізація шкіри – це проникнення в неї розпилених частинок металу під дією електричної дуги, при якій температура становить 40000С. Якщо промислова частота 50…60 Гц, безпечним для людини є сила змінного струму 0,01 А. Безпечна сила постійного струму в 5 разів більша.

Якщо через тіло людини проходить змінний струм силою 0,015 А, виникають болючі відчуття, а якщо сила струму 0,015…0,05 А, то паралізуються м'язи. Сила струму 0,08…0,1 А – смертельна. Безпечною умовно вважається напруга змінного струму 10 В і постійного струму 50 В. Чим триваліша дія струму, тим він більш небезпечний для людини.

Способи захисту від ураження людей електричним струмом у шахті поділяються на дві групи: способи захисту від приторкання до струмоведучих частин електроустаткування і способи захисту від небезпеки переходу напруги на неструмоведучі частини устаткування. До першої групи відносяться застосування огорожі і захисних оболонок, до другої – обмеження значення напруги електричних мереж, захисні заземлення та захисні відключення.

Заземленням називається з'єднання із землею металічних частин електроустаткування. Призначення захисного заземлення – створення паралельних шляхів струму у землю при доторканні людини до предметів, що потрапили під напругу, і зменшення сили струму, що протікає через людину, до безпечного значення.

До автоматичного відключення напруги під час доторканні людини до струмоведучих частин обладнання застосовується реле втрати, яке за 0,1 с відключає напругу при зменшенні загального опору ізоляції до небезпечного значення.

Для забезпечення безпечності праці в шахтах передбачені спеціальні вимоги до електричних проводів, машин і устаткування. Все обладнання має бути зроблене у вибухобезпечному виконанні. Електроустаткування має спеціальні блокувальні пристрої, що не дозволяють зняти кришку, якщо не вимкнено напругу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]