Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_girn_virobn_konspekt.doc
Скачиваний:
321
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
18.61 Mб
Скачать
      1. Основні фактори, що впливають на процес грохочення

На процес грохочення впливають розмір і форма отворів сита і часток гірничої маси, відносна площа живого перетину сита, утримання у вихідному матеріалі важких зерен, вологи і глинистих домішок, кут падіння часток на сито, їхня щільність, відносна швидкість і напрямок прямування, а також товщина шару класифікуємого вугілля.

      1. Визначення ефективності процесу грохочення

Ефективність роботи грохотів визначається коефіцієнтом корисної дії (КПД).

Коефіцієнтом корисної дії , %, грохоту називають відношення маси, т, підгратного продукту, отриманого при просіванні, до його маси, т, у вихідному живленні:

або

де – вихід підгратного продукту, %;

b – утримання підгратного продукту у вихідному живленні.

      1. Класифікація грохотів

По характеру прямуванняповерхні , що просіває , грохоти поділяють на нерухомі, із прямуванням окремих елементів поверхонь, що просіюють, і рухливі.

По розташуваннюповерхні, що просіює - на похилі і горизонтальні.

Відповідно до формиповерхні , що просіває - на плоскі, із перемінним кутом нахилу, дугові, конічні, циліндричні (барабанні).

У залежності від насипної щільностіматеріалу, що грохотиться рухливі грохоти поділяють на три типи: легкі, середні і важкі. Рухливі грохоти характеризуються також видом механізму, що призводить у коливальне прямування поверхню, що просіває, і характером самих коливань. Тип і виконання грохоту, що визначають траєкторію коливань, позначають буквами і цифрами. Початкова буква Г позначає грохот, наступна характеризує виконання: И - із круговими або близькими до них коливаннями; С - із прямолінійними коливаннями; ИС - із близькими до прямолінійних коливаннями. Остання буква визначає тип грохоту: Л - легкий; С - середній; Т - важкий.

Перша цифра в умовному позначенні показує ширину поверхні , що просіває: 2 - 1000 мм; 3 - 1250 мм; 4 - 1500 мм; 5 - 1750 мм; 6 - 2000 мм; 7 - 2500 мм; 8 - 3000 мм; 9 - 3550 мм; 10 - 4000 мм; друга - число ярусів сит.

Нерухомий колосниковий грохот для сухого грохоченняскладається з колосників, скріплених між собою поперечними стрижнями з гайками на кінцях. Колосникові грохоти застосовують для попереднього грохочення, відділення значних шматків при розвантаженні вугілля на приймальних устроях.

Гідрогрохоти ГГЛ2 і ГГЛ3призначені для мокрого підготовчого грохочення. Гідрогрохот ГГЛ1 на відміну від грохоту ГГЛ2 не має під решетом дугових сит для знешламування підгратного продукту. Переваги гідрогрохотів - велика продуктивність, високий КПД (до 95%), простота конструкції і відсутність динамічних навантажень на фундамент.

Інерційний грохот складається з похило розташованого короба із ситами,дебалансного віброзбуджувачами,пружинних амортизаторів, електродвигуна і клиноременної передачі.На амплітуду грохоту можна впливати, змінюючи масу дебалансу або положення його центру ваги. Інерційні грохоти з дебалансним віброзбуджувачем випускають легкого і важкого типів.

Грохоти інерційні легкого типуГИЛ42 і ГИЛ43 монтують на пружинних опорах або підвісках. Грохоти ГИЛ42 і ГИЛ43 застосовують для підготовчого й остаточного грохочення вугілля і антрацитів.

Грохоти інерційні важкого типуГИТ51 і ГИТ71 монтують на пружинних опорах або підвісках. Грохоти типу ГИТ застосовують для попереднього грохочення.

Грохоти інерційні самобалансувальні легкого типуГИСЛ призначені для збезводнювання, знешламування, мокрого і сухого грохочення вугілля, а також відмивання суспензії від продуктів збагачення. Грохоти типу ГИСЛ мають переваги як резонансного грохоту (горизонтальне розташування поверхні , що просіває, яка коливається зворотно-поступально під кутом 45 до горизонту), так і інерційного (простий у виготовленні і зручний в експлуатації, тому що не потребує ніякого регулювання).

Грохоти циліндричного легкі типуГЦЛ застосовують для попереднього грохочення.

Для інтенсифікації процесу грохочення вологого вугілля застосовують спеціальні грохоти, ефективні поверхні , що просівають, очищення сит за допомогою різноманітних пристосувань.

Шнекові грохотиГШ500 і ГШ1000 призначені для підготовчого грохочення вологого вугілля по граничному зерну 13 мм (ГШ500) і 25 мм (ГШ1000).

Дугові грохотизастосовують для гідравлічної класифікації вугільної пульпи, відділення транспортної води і шламу перед відсадними машинами, відділення магнетиту від продуктів збагачення в важкосередовищних гідроциклонних комплексах і інших технологічних операціях. Дугові грохоти в залежності від засобу живлення діляться на напірні (подача насосом) і безнапірні (подача самопливом). Використання дугових сит обмежено через невисоку ефективність і малий термін служби сит.

Грохоти конічнізастосовують для знешламлювання живлення відсадних машин, збезводнювання грубозернистих матеріалів і класифікації шламів перед флотацією, а також класифікації пульпи гідровидобутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]