Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1roz7-10.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
609.79 Кб
Скачать

Таблиця 8.11 Вихідні техніко-економічні показники діяльності виробничого об’єднання «Слов’янка»

Показник

Фабрика № 1

Фабрика № 2

Фабрика № 3

Базовий рік

Розрахунко­вий рік

Базовий рік

Розрахунко­вий рік

Базовий рік

Розрахунко­вий рік

Обсяг виробництва продукції, тис. грн.

5400

5990

4500

4950

3800

4560

Виробіток продукції на одного працівника, грн.

8000

9000

9500

Структура персоналу, % до підсумку:

 виробничі робітники

48

45

42

 допоміжні робітники

41

40

48

 спеціалісти, службовці та інші категорії

11

15

10

Збільшення чисельності допоміжних робітників та інших категорій персоналу, %

3

2

4

Вартість купованих виробів і напів­фабрикатів, тис. грн.

780

900

540

790

580

910

Трудомісткість річного випуску продукції, тис. нормо-год

208

252

158

173

137

155

8.17. Обчислення можливого підвищення продуктивності праці під впливом дії окремих чинників у машинобудівному об’єд­нанні. Обчислити можливе підвищення продуктивності праці, обумовлене дією окремих чинників у машинобудівному об’єднанні «Славутич», користуючись такими даними.

1. У звітному році обсяг товарної продукції об’єднання становив 45000 тис. грн., а виробіток продукції в розрахунку на одного працівника — 10000 грн. Обсяг виробництва продукції в розрахунковому році має збіль­шитися на 10 %.

2. Верстатний парк машинобудівного об’єднання у звітному році нараховував 860 одиниць. У розрахунковому році він буде збільшений до 980 оди­ниць. При цьому кожний новий верстат має бути на 20 % продуктивнішим за середній за строком служби в наявному парку устаткування. Окрім того, 90 найбільш застарілих верстатів будуть замінені на нові. Продуктивність нових верстатів у середньому на 40 % більша продуктивності замінюваного устаткування. У розра- хунковому періоді передбачається здійснити модернізацію 42 одиниць устаткування, що уможливить підвищення його продуктивності приблизно на 25 %. Частка робітників-верстатників у загальній чисельності персоналу об’єднання дорівнює 40 %.

3. Внаслідок розвитку спеціалізації й кооперування виробництва питома вага купованих виробів і напівфабрикатів у розрахунковому році, за попередніми розрахунками, має зрости з 23 до 25 %. Це має забезпечити певну економію витрат живої праці.

4. Кількість днів, що мають бути відпрацьовані одним робітником протягом року, у розрахунковому році передбачається збільшити з 245 до 248. За даними звітного року частка виробничих робітників у загальній чисельності працівників в об’єднанні становила 82 %.

5. У звітному періоді втрати від виробничого браку дорівнювали 2 % від валових витрат на виробництво (собівартості) продукції. У наступному році втрати від браку передбачається скоротити вдвічі, що має забезпечити зменшення витрат праці в розрахунку на одиницю продукції і відповідну економію робочої сили.

6. Деякі виробничі підрозділи об’єднання передбачається перевести на безцехову структуру управління. Значно підвищиться комп’ютеризація планово-економічних, обліково-бухгалтерських та інженерних робіт. Буде введено у розрахунковому році автоматизований контроль якості продукції і відмінено проведення міжопераційного контролю якості деталей. Здійснення зазначених заходів дозволить відносно вивільнити 48 чоловік.

8.18. Визначення необхідного підвищення продуктивності праці задля компенсації збільшення тривалості відпусток частини робітників. Середня тривалість чергової відпустки певної частини виробничих робітників підприємства буде збільшена в розрахунковому році з 22 до 25 робочих днів. Реальний фонд робочого часу одного робітника з урахуванням збільшеної відпустки становитиме 226 робочих днів. Частка робітників, яким збіль­шується відпустка, складає 31 % від загальної кількості працівників.

Визначити ступінь підвищення продуктивності праці, яке могло б компенсувати збільшення тривалості відпусток певної категорії робітників підприємства.

8.19. Обчислення підвищення продуктивності праці в результаті автоматизації виробництва продукції. На підприємстві раніше за допомогою універсального устаткування 169 робітників виробляли 850000 одиниць продукції. Після впровадження автоматичної лінії чисельність виробничого персоналу скоротилась до 86 чоловік.

Обчислити підвищення продуктивності праці внаслідок автоматизації виробництва продукції.

8.20. Визначення частки приросту обсягу валової продукції за рахунок підвищення продуктивності праці і зміни чисельності працівників. Визначити розмір (частку) збільшення обсягу випуску валової продукції за рахунок підвищення продуктивності праці і зміни чисельності робітників у звітному періоді на малому підприємстві, спираючись на вихідні показники, наведені в табл. 8.12.

Таблиця 8.12

Обсяг валової продукції і чисельність робітників на підприємстві у звітному році

Показник

Одиниця вимірювання

Значення показника

планове

фактичне

Обсяг валової продукції

тис. грн.

400

462

Середньооблікова чисельність робітників

чол.

100

105

8.21. Розрахунок динаміки продуктивності праці та обсягу випуску продукції за рахунок зміни рівня використання в часі робітників підприємства. У київському закритому акціонерному товаристві «Каштан» помітно змінилися чисельність робітників, рівень використання робочого часу та виробіток одного робітника в різні відтинки часу (рік, доба, година), що підтверджується економічними показниками, наведеними за два суміжні розрахункові роки (1995 і 1996) у табл. 8.13.

Таблиця 8.13

Вихідні показники, що характеризують чисельність робітників і рівень використання робочого часу в акціонерному товаристві «Каштан»

Показник

Роки розрахункового періоду

1995

1996

Чисельність робітників, чол.

729

665

Відпрацьовано всіма робітниками:

 тисяч людино-днів

139,0

122,3

 тисяч людино-год

1048,2

927,0

Середня кількість днів, відпрацьованих одним робітником

190,7

183,9

Середня тривалість робочої зміни, год

7,54

7,58

Середньорічний виробіток одного робітника, грн.

2628,4

9839,6

Середньодобовий виробіток одного робітника, грн.

13,78

53,50

Середньогодинний виробіток одного робітника, грн.

1,83

7,06

На підставі вихідних даних таблиці розрахувати динаміку продуктивності праці й обсягу продукції за рахунок зміни: а) чисельності робіт­ників; б) кількості робочих днів; в) тривалості зміни; г) середньогодинного виробітку одного робітника.

8.22. Обчислення місячної заробітної плати членів бригади. Місячний колективний заробіток виробничої бригади, що працює за спільним нарядом, складає 813 грн. Розподіл колективного заробітку між членами бригади здійснюється пропорційно до відпрацьовано­го часу і коефіцієнта трудової участі (КТУ). Робітник Іваненко А. М. відпрацював у розрахунковому місяці 18 днів, Петренко Б. М. — 20, Коваленко В. О. — 22. Визначені попередньо КТУ відповідно становили 0,9, 1,0 і 1,1.

Розрахувати місячну заробітну плату, яку має одержати кожний член бригади.

8.23. Визначення місячної заробітної плати робітника певної кваліфікації. Висококваліфікований робітник п’ятого розряду протягом розрахункового місяця відпрацював 23 дні при тривалості робочої зміни 8 год. Запропоноване виробниче завдання виконано на 105 %. Погодинна тарифна ставка робітника п’ятого розряду дорівнює 106 коп. Встановлений розмір премії складає: за виконання плану — 15 %, за кожний відсоток перевиконання плану — 1,5 % від тарифного заробітку.

Визначити загальну величину місячної заробітної плати робітника п’ятого розряду.

8.24. Розрахунок загальної суми місячного заробітку робітника, який працює за відрядно-прогресивною системою оплати праці. Виробничий робітник промислового підприємства працює за відрядно-прогресивною системою оплати праці. Денна тарифна ставка робітника п’ятого розряду становить 8 грн. 48 коп. За перевиконання виробничої норми праця робітника оплачується за розцінкою, збільшеною на 50 %.

Розрахувати загальну суму заробітку робітника п’ятого розряду, який у розрахунковому місяці виконав виробничу норму на 118 % і відпрацював 23 робочі зміни.

8.25. Визначення загальної суми заробітної плати робітника-відрядника. На виробничому підприємстві переважає відрядно-преміальна система оплати праці. Робітник-відрядник протягом розрахункового місяця відпрацював 176 людино-год і виготовив 485 деталей. Норма часу на виготовлення однієї деталі становить 0,4 людино-год, а розцінка — 29,2 коп. за одну виготовлену деталь. Передбачувана премія робітникам нараховується в наступних розмірах: за виконання встановленої виробничої норми — 10 %; за кожний відсоток перевиконання норми — 1,5 % від відрядного заробітку.

Визначити загальну суму нарахованої заробітної плати робітника-відрядника за місяць.

8.26. Обчислення місячного заробітку допоміжного робітника за посередньо-відрядною системою оплати праці. Обчислити загальну суму заробітної плати допоміжного робітника, який обслуговує основних робітників-відрядників, за розглянутих далі умов праці.

Установлена норма обслуговування допоміжним робітником складає 10 робітників-відрядників. Норма виробітку кожного основного робітника-відрядника становить 6 виробів за одну зміну тривалістю 8 год. За розрахунковий місяць виготовлено 1500 одиниць продукції. Тарифна ставка допо­міжного робітника дорівнює 83 коп. за годину. Розмір премії за виконання виробничого завдання встановлено на рівні 25 % від тарифного заробітку.

8.27. Розрахунок і порівняльна оцінка місячного заробітку робітника за різними системами оплати праці. Розрахувати місячний заробіток робітника за індивідуальної відрядної, відрядно-преміальної і відрядно-прогресивної системи оплати праці та дати їх порівняльну оцінку, якщо відомо:

1) норма часу на виготовлення однієї деталі становить 0,7 години, а погодинна тарифна ставка — 55 коп.;

2) за місяць робітником основного виробництва виготовлено 610 одиниць продукції; з них прийнято контролером ВТК з першого подання 580 одиниць. Планове завдання робітника на місяць складає 500 виробів;

3) преміювання робітників за здачу продукції з першого подання здійснюється за спеціальною шкалою (табл. 8.14);

Таблиця 8.14

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]