Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1roz7-10.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
609.79 Кб
Скачать

Таблиця 7.8

Нормативи поточних витрат на 1 ОРС однотипного металообробного устаткування, грн.

Частина верстата

Норматив витрат на 1 ОРС устаткування при здійсненні

поточного ремонту при трива- лості ремонтного циклу, років

капітального ремонту при тривалості ремонтного циклу, років

4

6

4

6

Механічна

3,8

2,7

12,2

8,6

Електротехнічна

9,8

10,1

4,6

3,4

Підвищення рівня довговічності нового металообробного верстата має призвести до зниження собівартості оброблюваних на ньому деталей.

Користуючись наведеними вище даними, потрібно розрахувати економічний ефект від підвищення якості (довговічності) нового верстата у вигляді економії поточних коштів від зниження собівартості механічної обробки деталей на довговічнішому устаткуванні.

7.14. Економічне обгрунтування доцільності використання продуктивнішого і довговічнішого токарно-гвинторізного верс- тата. На одному з машинобудівних підприємств передбачається заміна 8 одиниць застарілих токарно-гвинторізних верстатів на відповідну кількість нових продуктивніших і довговічніших верстатів. Вихідні дані для визначення доцільності такої заміни представлено в табл. 7.9. Річна програма обробки деталей на одному токарно-гвинторізному верстаті становить 32000 штук. Нові верстати продуктивніші за своїх попередників на 40 %. Нормативний коефіцієнт прибутковості (ефективності інвестицій) дорівнює 0,15. Додаткові одночасні витрати на монтаж, установлення й налагодження всіх нових верстатів на місці експлуатації становлять 1920 грн.

Таблиця 7.9 Основні техніко-економічні показники нових і замінюваних токарно-гвинторізних верстатів, грн.

Показник

Модель токарно-гвинторізного верстата

діюча

нова

Собівартість виготовлення верстата

5800

9600

Питомі інвестиції (капітальні вкладення)

7400

1390

Валові витрати на обробку однієї деталі

4,5

3,4

На підставі наведених вихідних даних:

1) визначити зведені витрати у сферах вироблення і використання продукції досягнутої та більш високої якості;

2) розрахувати величину народногосподарського економічного ефекту від використання нового токарно-гвинторізного верстата.

7.15. Визначення народногосподарської ефективності застосування нової моделі горизонтально-розточувального верстата. Дві моделі горизонтально-розточувальних верстатів використовуються для однієї мети — точного розточування корпусних деталей. Одна з них є новою. Новий горизонтально-розточувальний верстат забезпечує більшу точність виготовлення деталей за перпендикуляр­ності осей (0,01 мм замість 0,05 – 0,1 мм). Виготовлення корпусних деталей з більшою точністю уможливлює зменшення трудомісткості вузлового складання і витрати на оплату праці внаслідок того, що стає зайвим значний обсяг слюсарно-припасовувальних робіт. Відпадає також необхідність у використанні спеціальних кондукторів, шабрувальних плит та інших пристроїв. Строк експлуатації верстата становитиме не менше 10 років. Основні техніко-економічні показники базової й нової моделі горизонтально-розточувального верстата наведено в табл. 7.10.

На підставі вихідних показників з допомогою розрахунків визначити:

1) річний економічний ефект від використання нового верстата;

2) величину народногосподарського ефекту за весь строк його служби;

3) коефіцієнт народногосподарської ефективності підвищення якості горизонтально-розточувального верстата.

Таблиця 7.10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]