Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции макро.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
358.4 Кб
Скачать

2. Кейнсіанська теорія. Ефективний попит.

1) Не існує ніякого механізму, який гарантував би повну зайнятість. Кейнс являвся засновником сучасної теорії зайнятості. Ринок не є саморегулюючою системою, здатною до нескінченного процвітання. Це показали постійно повторювальні періоди тривалого безробіття та інфляції.

2) норма проценту (n%) не здатна привести у відповідність заощадження та інвестиції. Навіть дешеві кошти не будуть перетворені на інвестиції, якщо очікувана норма прибутку не покриватиме вкладання. І навпаки, висока n% не зупинить інвестування, якщо очікувана норма прибутку є дуже вагомою. До того ж, у споживачів і підприємців різна мотивація, тобто споживачі заощаджують не лише для того, щоб віддати кошти під процент на інвестування, можуть бути заощадження на майбутнє навчання дітей, пенсійне забезпечення, крупні покупки, заради морального і матеріального захисту від будь-яких змін в доході.

3) Всупереч класикам, які вважали, що на грошовому ринку єдиним джерелом фінансування є поточні заощадження, кейнсіанці стверджували наявність двох інших джерел:

- усі наявні заощадження домогосподарств;

- кредитні установи, які збільшують пропозицію грошей.

4) Кейнсіанці стверджують, що еластичності співвідношення цін і заробітної плати не снує в тому ступені, який є необхідним для встановлення повної зайнятості при зниженні сукупного попиту. Ринкова система ніколи не була досконало конкурентна, а в сучасних умовах ще додаються практичні і політичні труднощі, які є перепоною еластичності співвідношення цін і заробітної плати. У відповідності до «ефекту храповика», у монополістів-виробників, які домінують на ринках багатьох важливих продуктів, є і можливість, і бажання протистояти зниженню цін на продукцію в умовах падіння попиту. А на ринку робочої сили сильні профспілки стійко тримаються проти зниження заробітної плати.

5) Якби зниження цін і заробітної плати супроводжувалось би скороченням сукупних витрат, це все одно не зумовило б зниження рівня безробіття.

6) Кейнс довів неадекватність закону Сея стосовно реалій 20 ст. Він перевернув причинно-наслідковий зв'язок між пропозицією і попитом. Саме сукупний попит на товари і послуги створює власну пропозицію. При поясненні принципу ефективного попиту в кейнсіанській теорії приймається характерне для короткострокових моделей припущення, що кількість і якість виробничих ресурсів, якими володіє економічна система впродовж розглянутого періоду не змінюється.

Таким чином, кількість і якість обладнання, технологій, робітників, їх кваліфікації, ціни на ресурси і відповідно витрати залишаються постійними. Однак при цьому можуть змінюватися рівні їх використання, тобто задіянність у виробничому процесі. За таких умов поняття «ефективний попит» розкривається за допомогою діаграми, яку прийнято називати модель «витрати-доходи» чи «крест Самуельсона».

C+In

S

E

D

450

реальний НД і зайнятість

C + In = національні витрати

Точка Е – ефективний попит

В кейнсіанській теорії, на відміну від класичної, крива сукупного попиту має позитивний нахил.

7) Головна задача держави складається в забезпеченні дійсного контролю за сукупним попитом заради забезпечення більш повного використання виробничих потужностей і більш високий рівень зайнятості в національній економіці.