Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші та кредит (навчальний посібник).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.32 Mб
Скачать

3. Процент у "Загальній теорії" Дж.М.Кейнса

Процент, на думку Дж. М. Кейнса, є чисто грошовим феноменом, що відбиває гру ринкових сил на грошовому ринку. У цьому напрямку він розвивав свою теорію грошового попиту, пов'язавши її зі «схильністю до ліквідності». Головним у теорії Дж. М.Кейнса є те, що процент - це найвищою мірою психологічний феномен, який втратив зв'язок із природою позичкового капіталу, зате тісно поріднився з грошовою сферою. Це не є винагорода за заощадження, а плата за «розставання з ліквідністю», подолання страху перед невизначеним майбутнім та ризиком неплатежу за зобов'язаннями та угодами. Акцент на нормі проценту як важливому індикаторі попиту на гроші мав важливі наслідки для економічної теорії. Із введенням проценту в аналіз попиту на гроші було поставлено проблему оптимізації розподілу господарюючими суб'єктами своїх ресурсів, між альтернативними видами активів. При такому підході до функції попиту важливу роль починає грати аналіз очікувань господарюючих агентів, за умов невизначеності та ризику.

Попит на гроші в теорії Дж. М. Кейнса втрачає риси стійкості та передбачуваності, що вважалися властивими йому відповідно до неокласичних схем.

У теорії Кейнса процент - це монетарний феномен.Він формується стихійно в ході зіставлення попиту на гроші та пропозиції.Попит на гроші регулюється перевагою ліквідності в економіці, пропозиція - кількістю грошей в обігу.

Кейнс виділяє наступні психологічні та ділові мотиви переваги ліквідності:

1. Мотив, пов'язаний з прибутком - необхідність врівноважити одержання прибутку та його витрати - залежить від нормальної тривалості інтервалу, від одержання доходу до його витрат.

2. Комерційний мотив, або трансакційний мотив - готівка для угод.

3. Мотив обережності - резерв для всякого роду випадків.

4. Спекулятивний мотив - пов'язаний з динамікою норми проценту. Спекулятивний мотив дуже гнучко реагує на зміни ставки проценту.

Дж. М. Кейнс зазначав, що перші три мотиви залежать від загальної активності економічної системи та від рівня грошового доходу. Вони більш-менш незмінні, принаймні в довгостроковому періоді. Фактично, процент - це плата за те, щоб змусити людей розстатися з грішми. Чим нижчим є процент, тим більше засобів буде знаходитися в ліквідній формі - у грошах.

Норма відсотку, по Кейнсу, відіграє найважливішу роль у визначенні реального обсягу інвестицій в економіці

Реальний розмір інвестицій визначається двома чинниками: граничною ефективністю та нормою проценту.

1. Гранична ефективність капіталу - це рентабельність останньої одиниці капіталу (Р/I) - ставка дисконту, що робить дисконтування значення очікуваних чистих прибутків від капітального активу точно рівним його ціні.

2. Норма проценту. Гранична ефективність співвідноситься з нормою проценту, тобто прибутковість капіталу оцінюється через альтернативи. Підприємці продовжують процес інвестування, доки гранична ефективність капіталу залишається вищою за норм проценту.

Зміни граничної ефективності капіталу та ставки проценту лежать в основі циклічного розвитку економіки.

Гранична ефективність капіталу(тобто розрахунки підприємців майбутнього доходу від інвестицій) є дуже чуттєвою, за Кейнсом, до песимістичних настроїв та паніки - "крах надій" унаслідок раптових сумнівів в очікуваній прибутковості. Ці розрахунки піддаються раптовим та різким змінам та поширюються дуже швидко в економіці.

Раптове зниження граничної ефективності до норми процентупороджує кризу. При цьому страх і непевність у майбутньому, що супроводжують падіння граничної ефективності капіталу, породжують стрімке зростання переваги ліквідності, а отже, і зростання норми проценту. Це ускладнює вихід із кризи.

Дж. К. Кейнс:чим нижче ставка проценту, яка визначає нижню межу прибутковості майбутніх інвестицій, тим при інших рівних умовах буде пожвавленіший інвестиційний процес, та навпаки

Підняти граничну ефективність капіталу важко, оскільки вона - багато в чому являється психологічним фактором очікувань ділових людей. Необхідно відновити ділову довіру в економіці. Тому для запобігання спаду необхідно підтримувати низьку ставку проценту. Такими є рекомендації Кейнса.