Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші та кредит (навчальний посібник).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Тема 8. Валютні відносини та валютні системи.

Поняття валюти. Призначення та сфера використання валюти. Види валюти: національна, іноземна, колективна. Суть та види валютних відносин.

Валютний курс та конвертованість валют. Суть, основи формування та види валютного курсу. Поняття, значення та механізм забезпечення конвертованості валюти.

Валютний ринок: суть та основи функціонування. Об'єкти та суб'єкти валютного ринку. Біржова та позабіржова торгівля валютою. Основні види валютних операцій. Роль банків на валютному ринку. Фактори , що впливають на кон’юнктуру валютного ринку.

Валютне регулювання: суть та необхідність. Механізм регулювання валютного курсу: девальвація, ревальвація, валютна інтервенція. Регламентація статусу валюти та порядку здійснення операцій з нею: правила купівлі-продажу, увозу-вивозу, використання валютної виручки, здійснення валютних платежів, нагромадження золотовалютних запасів. Платіжний баланс в механізмі валютного регулювання. Органи валютного регулювання. Золотовалютні запаси в системі валютного регулювання.

Валютні системи: поняття, структура, призначення. Види валютних систем: національні, регіональні, світові. Розвиток валютної системи України. Європейська валютна система. Еволюція світової валютної системи. Характеристика сучасної світової валютної системи та роль МВФ у її функціонуванні. Проблеми формування валютної системи країн СНД.

3. Лекції

Тема 1. Сутність і функції грошей

1.1. Передумови появи грошей і еволюція їх форм

1.2. Сутність грошей

1.3. Функції грошей

Мета:вивчити необхідність і передумови появи грошей, ознайомитися з еволюцією форм грошей, зрозуміти сутність повноцінних і неповноцінних грошей, вивчити функції грошей, визначити роль сучасних грошей в економіці.

1.1. Передумови появи грошей і еволюція їх форм

Гроші – це економічна категорія, в якій проявляються і при участі якої формуються суспільні відношення.

До безпосередніх передумов появи грошей відносяться:

- перехід від натурального господарства до виробництва товарів і обмінові товарів;

- майнове відокремлення виробників товарів від власників продукції;

- поглиблення суспільного розподілу праці;

- спеціалізація виробництва і суспільної діяльності людей.

Первісна форма грошей – це товарна форма, при якій як гроші використовувалися окремі товари найбільшого попиту й одночасно найбільш важливі для визначеного регіонального ринку.

Поступово роль грошей переходить до металів, а потім у середні століття - до дорогоцінних металів: срібла і золота (при цьому переважало золото).

Особливості золотих грошей полягали в наступному:

  • у наявності власної вартості;

  • у здатності не бути підданими знецінюванню;

  • у наявності природних властивостей.

Спочатку гроші виступали у формі злитків металів. Однак форма злитків мала визначені недоліки, що стримували розвиток грошових відносин:

  • необхідність зважувати злитки при платіжних операціях;

  • визначати пробу металу;

  • поділяти злитки на частини.

Для подолання зазначених недоліків держава стала виготовляти злитки металу установленої форми, а вага і пробу засвідчувати своїм клеймом. Такі злитки одержали назву монет.

Повноцінна монета (реальні гроші) характеризувалась тим, що її номінальна вартість відповідала вартості металу, який містився в ній (реальної вартості).

Повноцінні гроші, поряд з визначеною кількістю переваг, мають і недоліки (рис. 1.1).

Дороговизна використання золотих монет

Неможливість забезпечення потреби обігу золотими грошима

Неможливість обслуговування товару дрібного за вартістю обіг

Відсутність економічної еластичності золотого обігу

Рис. 1.1 Недоліки повноцінних грошей

Новий етап у розвитку монети пов'язаний з виникненням білонної монети. Головна особливість її полягає в тому, що вона чеканиться не з дорогоцінного металу, тому є неповноцінною.

Поява грошових знаків з паперу (паперових і кредитних грошей) було історично прогресивним процесом розвитку грошей, пов'язаним з розширенням масштабів товарного обміну.

По змісту паперові грошові знаки, розмінні на золото - це знаки реальних золотих чи срібних грошей, які випущені в обіг державою

У ході розвитку грошових відносин продовжувався процес перетворення грошових знаків у самостійний різновид грошей, а одночасно зменшувався їхній зв'язок із золотом.

Остаточне витиснення золота зі сфери грошового обігу відбулося в 70-х роках ХХ ст. У результаті відбулася демонетизація золота, воно втратило грошові функції і перетворилося в звичайний товар та лише побічно впливає на грошовий обіг в якості золотих резервів центральних банків (рис. 1.2).