Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mijv2.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
694.27 Кб
Скачать

39. Механізми міжнародної передачі технології. Правові форми захисту технології

У більшості країн нова технологія захищається одним або декількома правовими інструментами — патентами, ліцензіями, копирайтом, товарним знаком.

Патент— свідчення, видаване компетентним урядовим органом винахідникові і його монопольне право, що засвідчує, на використання цього винаходу. Практично всі товари, що випускаються на ринок, є запатентованими. Термін дії патенту звичайно обмежується 15-20 роками, і він діє тільки на території тієї країни, де він виданий.

Ліцензія — дозвіл, видаваний власником технології (ліцензіаром), захищеної або не захищеної патентом, зацікавленій стороні (ліцензіату) на використання цієї технології протягом визначеного часу і за визначену плату.

Копірайт (право відтворення)— ексклюзивне право автора літературного, аудио- або відеодобутку на показ і відтворення своєї роботи.

Товарна марка — символ визначеної організації, що використовується для індивідуалізації виробника товару і який не може бути використаний іншими організаціями без офіційного дозволу власника.

Форми передачі технології

Патентні угоди— міжнародна торговельна угода, по якій власник патенту уступає свої права на використання винаходу покупцеві патенту.

Ліцензійні угоди — міжнародна торговельна угода, по якій власник винаходу або технічних знань надає іншій стороні дозвіл на використання у визначених межах своїх прав на технологію.

«Ноу-хау» — надання технічного досвіду і секретів виробництва, що включають зведення технологічного, економічного, адміністративного, фінансового характеру, використання яких забезпечує визначені переваги. Предметом купівлі-продажу в даному випадку звичайно є незапатентовані винаходи, що мають комерційну цінність.

Інжиніринг — надання технологічних знань, необхідних для придбання, монтажу і використання куплених або орендованих машин і устаткування. Вони включають широкий комплекс заходів щодо підготовки техніко-економічного обґрунтування проектів, здійсненню консультацій, нагляду, проектування, іспитів, гарантійного і постгарантийного обслуговування.

Торгівля ліцензіями

Ліцензійна торгівля є основною формою міжнародної передачі технології. Її предметом є патентні і безпатентні ліцензії на передачу винаходів, технологічного досвіду, промислових секретів і комерційних знань. Ліцензії продаються на основі ліцензійної угоди, що установлює вид ліцензії (патентна, безпатентна), характер і обсяг прав на використання технології (проста, виняткова, повна), виробничу сферу і територіальні границі використання предмета ліцензії.

Патентна ліцензія — документ, що підтверджує передачу права використання патенту без відповідного «ноу-хау». •Безпатентна ліцензія — документ, що підтверджує право використовувати «ноу-хау» без патентів на винахід. • Невиняткова ліцензія — ліцензія, що залишає ліцензіару право надавати ліцензії на дану технологію й інших ліцензіатів на даній території. • Виняткова ліцензія — ліцензія, що передбачає монопольне право ліцензіата використовувати технологію, і відмовлення ліцензіара від самостійного використання запатентованої технології і «ноу-хау» і їхнього продажу на визначеній території. • Повна ліцензія — ліцензія, що надає ліцензіату виключне право на використання патенту або «ноу-хау» протягом терміну дії угоди

Ліцензійні платежі— винагорода ліцензіару, яка виплачується ліцензіатом за вик. предмета угоди. Серед основних видів ліцензійних платежів: • Роялті — періодичні відрахування від доходу покупця протягом періоду дії угоди, які залежать від розміру прибутку • Паушальный платіж — зафіксований в угоді платіж, не зв'язаний у часі з фактичним використанням ліцензії, а встановлюваний заздалегідь на основі експертних оцінок. • Участь у прибутку — відрахування на користь ліцензіара частини прибутку, отриманої ліцензіатом від комерційного використання предмета ліцензії.• Участь у власності — передача ліцензіатом ліцензіару частини акцій своїх підприємств як платіж за надану ліцензію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]