Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mijv2.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
694.27 Кб
Скачать

14. Теорія специфічних факторів виробництва. Специфічні і мобільні фактори

Як теорія порівняльних переваг, так і теорія співвідношення факторів виробництва виходили з передумови, що країна забезпечена факторами виробництва, що можуть вільно переміщатися між галузями, але не між країнами. У випадку теорії порівняльних переваг таким фактором є праця, що може без обмежень перетікати в ті галузі, де за нього більше платять. У теорії співвідношення факторів в-цтва мобільними вваж б-я 2 фактори (праця і капітал), які могли рухатися між галузями. Однакпоставало питання – як буде розвиватися міжн торгівля, якщо частина ф-рів в-цтва не є мобільною і не може рухатися між галузями, тобто є специфічною тільки для даної галузі?Відповідь дали Самуельсон і Джонс.

Представимо, що країна робить, як звичайно, два товари — товар 1 і товар 2. Але при цьому вона використовує не один фактор виробництва, як у моделі порівняльних переваг, і не два, як у моделі співвідношення факторів виробництва, а три фактори виробництва — праця, капітал і землю. Праця є мобільним усередині країни фактором, вільно переміщається між галузями і використовується для виробництва як товару 1, так і товару 2. У той же час капітал і земля є специфічними факторами виробництва: капітал використовується тільки для виробництва товару 1, а земля — тільки для виробництва товару 2.

Специфічний фактор — фактор виробництва, характерний тільки для даної галузі і не здатний переміщатися між галузями.

Мобільний фактор — фактор виробництва, що вільно переміщається між галузями.

Теорія специфічних факторів виробництва— в основі міжнародної торгівлі лежать розходження у відносних цінах на товари, що виникають у силу різної забезпеченості країн специфічними факторами виробництва, причому фактори, специфічні для експортного сектора, розвиваються, а фактори, специфічні для сектора, що конкурує з імпортом, скорочуються.

Теорія специфічних факторів виробництва ґрунтується законі спадної віддачі, що стверджує, що кожна додаткова одиниця праці, вкладеного у виробництво, забезпечує всі менший ріст його обсягів.

Закон спадної віддачі — при незмінній кількості інших факторів виробництва граничний продукт праці спадає по досягненні деякого обсягу виробництва.

Гранична продуктивність праці спадає: чим більше ростуть витрати праці, тим менше стає його гранична продуктивність.

Гранична продуктивність праці — величина приросту сукупного доходу в результаті використання додаткової одиниці праці. Заштрихованна ділянка показує віддачу на інші фактори виробництва (землю, капітал).

Бюджетні обмеження в умовах відсутності міжнародного руху капіталу являють собою обмеження обсягів імпорту країни доходами, одержуваними від експорту при поточних відносних цінах.

Отже, модель специфічних факторів виробництва розділяє усі фактори на мобільні, котрі можуть вільно переміщатися між галузями, і специфічні, котрі характерні тільки для визначених галузей. Різна наделенность країн факторами виробництва приводить до розходжень у відносній пропозиції товарів і відносних цінах на них, що спонукує країни торгувати один з одним. У результаті міжнародної торгівлі фактори, специфічні для експортного сектора, розвиваються, а фактори, специфічні для сектора, що конкурує з імпортом, скорочуються. Доходи власників фактора, специфічного для експортних галузей, збільшуються, а доходи власників фактора, специфічного для галузей, що конкурують з імпортом, скорочуються. Мобільні фактори, вільно пересуваючи між цими галузями, можуть або розвиватися, або скорочуватися. В умовах відсутності міжнародного руху капіталу обсяг імпорту країни обмежений доходами, одержуваними від експорту при поточних відносних цінах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]