Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mijv2.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
694.27 Кб
Скачать

40. Міжнародна торгівля ліцензіями

Ліцензійна торгівля є основною формою міжнародної передачі технології. Її предметом є патентні і безпатентні ліцензії на передачу винаходів, технологічного досвіду, промислових секретів і комерційних знань. Ліцензії продаються на основі ліцензійної угоди, що установлює вид ліцензії (патентна, безпатентна), характер і обсяг прав на використання технології (проста, виняткова, повна), виробничу сферу і територіальні границі використання предмета ліцензії.

Патентна ліцензія — документ, що підтверджує передачу права використання патенту без відповідного «ноу-хау». •Безпатентна ліцензія — документ, що підтверджує право використовувати «ноу-хау» без патентів на винахід. • Невиняткова ліцензія — ліцензія, що залишає ліцензіару право надавати ліцензії на дану технологію й інших ліцензіатів на даній території. • Виняткова ліцензія — ліцензія, що передбачає монопольне право ліцензіата використовувати технологію, і відмовлення ліцензіара від самостійного використання запатентованої технології і «ноу-хау» і їхнього продажу на визначеній території. • Повна ліцензія — ліцензія, що надає ліцензіату виключне право на використання патенту або «ноу-хау» протягом терміну дії угоди

Ліцензійні платежі— винагорода ліцензіару, яка виплачується ліцензіатом за вик. предмета угоди. Серед основних видів ліцензійних платежів: • Роялті — періодичні відрахування від доходу покупця протягом періоду дії угоди, які залежать від розміру прибутку • Паушальный платіж — зафіксований в угоді платіж, не зв'язаний у часі з фактичним використанням ліцензії, а встановлюваний заздалегідь на основі експертних оцінок. • Участь у прибутку — відрахування на користь ліцензіара частини прибутку, отриманої ліцензіатом від комерційного використання предмета ліцензії.• Участь у власності — передача ліцензіатом ліцензіару частини акцій своїх підприємств як платіж за надану ліцензію. Цей вид оплати практикується ТНК, що прагнуть установити контроль над власністю за тими іноземними підприємствами, що використовують їхню технологію.

41. Специфіка економічних розрахунків при купівлі-продажу ліцензій

Ціна ліцензії визначається часткою продавця у прибутку покупця ліцензії. Ліцензійна угода укладається якщо: 1) прибуток ліцензіара від продажу ліцензій вищий , ніж від інших форм освоєння ринку. 2) прибуток ліцензіара від реалізації купленої ліцензії вищий, ніж прибуток від конкурентів.

Види ліцензійнихплатежів:

роялті — періодичні відрахування, встановлені у вигляді фіксованих відсоткових ставок від фактичного економічного результату використання ліцензії. Таким результатом може виступати прибуток, обсяг продажів тощо; паушальні платежі — чітко зафіксовані в угодах суми участь у прибутку — відрахування на користь ліцензіара частини при­бутку, отриманого ліцензіатом від комерційного використання предмета ліцензії. Зазвичай, участь ліцензіара у прибутку ліцензіата фіксується на рівні до ЗО % у разі надання виключної ліцензії та 10 % — невиключної ліцензії; участь у власності — передача ліцензіатом ліцензіарові частини акцій своїх підприємств як плати за надану ліцензію; перехресне ліцензування — обмін ліцензіями чи патентами, що мають еквівалентну вартість; попередня плата — платіж, що компенсує витрати ліцензіара перед укладенням ліцензійної угоди.

Механізм визначення ціни ліцензії.

1. Для попереднього визначення розміру прибутку ліцензіат може скори­статися складеним кошторисом витрат виробництва продукції, що ліцен­зується, щоб визначити собівартість одиниці продукції.

2. Прибуток визначається як різниця між ціною реалізації продукції і собівартістю.

3. Знаючи річний випуск продукції в штуках і термін дії ліцензійної угоди в роках, можна визначити загальний обсяг прибутку з ліцензії.

4. Порівнюючи обсяг прибутку, що планується одержати від виробництва на основі ліцензії, із прибутком без використання ліцензії, можна визначити розмір додаткового прибутку ліцензіата від придбання ліцензії.

5. Очевидно, що ціна ліцензії не може бути більшою за розмір додатково­го прибутку, в іншому випадку ліцензіат втратить частину свого прибутку, яку він міг би одержати навіть без купівлі ліцензії.

6. Визначивши розмір додаткового прибутку, ліцензіат повинен встанови­ти, у якому співвідношенні очікуваний додатковий прибуток буде розділено між ліцензіатом і ліцензіаром:

Розрахункова ціна ліцензії л) Цл= В*Т*Пр

де В — середній річний випуск продукції за весь термін дії угоди; Т — термін дії угоди; Пр — додатковий прибуток ліцензіата від реалізації ліцензії; Ч — частка ліцензіара в додатковому прибутку ліцензіата.

Цей метод прийнятний для потенційних ліцензіара і ліцензіата в тому випадку, коли вони мають достатню інформацію про економічні умови діяль­ності ліцензіата на термін дії угоди. Однак, якщо ліцензіат таку можливість частіше за все має, то для ліцензіара у більшості випадків цей метод розра­хунку неприйнятний, оскільки витрати виробництва — комерційна таємни­ця ліцензіата. Крім того, цей метод може бути неприйнятним і для ліцензі­ата, якщо він планує здійснити виробництво нового для ринку товару, витрати виробництва якого невідомі.

У таких випадках роблять оцінку невідомих показників виробництва і збуту продукції на базі приблизної структури від реалізації, що склалися в даній галузі виробництва. Даний метод розрахунку однаково доступний контр­агентам і може бути з успіхом застосований обома сторонами угоди. Він прийнятний як для товарів виробничого призначення, так і для споживчих товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]