Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ist_SL.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
663.04 Кб
Скачать

Заліковий модуль 2. Змістовний модуль 2

Тема 4. Література Середніх віків.

Загальна характеристика літератури Середніх віків. Символізм середньовіччя як головний метод доби. Вплив трьох факторів (фольклор, античність, християнство) на розвиток середньовічних літератур. Ідея періодизації. Література раннього, зрілого та пізнього середньовіччя.

Кельтський епос. Героїчні саги з головним героєм Кухуліном. Фантастичні саги з головними героями Фінном та Оссіаном. Вплив саг на розвиток лицарських романів про короля Артура та романів нещасливого кохання Трістана і Ізольди. "Пісні Оссіана" Джеймса Макферсона (ХVІІІ ст.) як талановита містифікація кельтських саг.

Героїчний епос германських народів. Загальна характеристика. Цілісність героїв епічних сказань щодо змісту, тонічний алітераційний вірш з великою кількістю кеннінгів щодо форми. Важкість перекладу на мови з вільним наголосом.

Англосаксонський епос "Беовульф". Зміст поеми. Християнський мотив як головний в концептуальному осмисленні епосу.

Епос скандинавських народів. "Старша Едда" як збірка міфологічних та героїчних пісень. Загальність долі богів та людей. Гномічні пісні як катехізис скандинавського середньовіччя. Героїчні пісні про Сігурда та Гудрун. Родова свідомість героїв. Мотив помсти.

Самостійна робота: Міф про створення світу у літературах різних народів.

Німецький епос. "Пісня про Нібелунґів". Основа епосу – боротьба за казковий скарб. Християнський мотив золота як джерела нещастя людини. Загальність сюжету і героїв скандинавського та німецького епічних полотен. Різність їх змістовного трактування. Ідея соціальної свідомості героїв. Мотив помсти у німецькому сказанні.

Французький героїчний епос. "Пісня про Роланда". Історична основа. Роланд – герой, заданий народною уявою.

Іспанський героїчний епос. "Пісня про мого Сіда". Історико-легендарний образ Сіда. Мудра людяність в зображенні ворога. Відсутність релігійного фанатизму, ненависті до іновірців. Тема сім'ї, її місце у епосі.

Героїчний епос Давньої Русі. Билини. Поетика. Умовно-історичний світ. Епічний час. Поняття билинного речитативу. Величавість, монументальність, з одного боку, та простота і природність – з іншого. Билини про старших та молодших богатирів. Київський та Новгородський цикли.

Література Давньої Русі. Монументальність та велич цілого, анонімність, протиставлення тимчасового та вічного, світу великого та малого, додержання літературного етикету як головні риси. "Повесть временных лет", "Слово о полку Игореве", "Моление Даниила Заточника", "Повесть о Петре и Февронии Муромских", "Повесть о Дракуле", "Повесть о Шемяке", "Повесть о горе-злочастии" (рос.). Зміст. Основні художні ідеї.

Самостійна робота: Література Давньої Русі в літературних обробках ХІХ – ХХІ ст.

Лірика Середньовіччя. Поезія арабського світу та поезія мовою фарсі як створення особливої картини філософського Сходу. Рубаї Омара Хайяма. Рубаї та газелі Сааді. Суфійська лірика Ібн аль Арабі та Румі.

Західноєвропейська поезія. Французька лірика трубадурів. Німецький міннезанг. Поезія вагантів. Зб. "Karmina Burana".

Лицарський роман. Франція: Кретьєн де Труа "Івейн, або лицар з левом", "Персиваль, або сказання про Грааль". Германія: Вольфрам фон Ешенбах "Парцифаль". Ідея Святого Граалю як головний символ Середньовіччя. Міфологічна тотожність любові і смерті в лицарському романі "Тристан та Ізольда".

Самостійна робота: Ремінісценції лицарського роману в літературі ХІХ – ХХІ ст. та кіно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]