Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ist_SL.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
663.04 Кб
Скачать

Тема 5. Література Відродження.

Реалізм Відродження як основний метод літератури.

Італія. Данте Аліґ'єрі. "Божественна комедія". Композиція. Будова світу в уявленні автора. Кола Аду, Чистилища, Раю. Символізм поеми. Мудрість розуму та мудрість серця як головні ідеї поеми. Джованні Боккаччо. "Декамерон". Композиція. Світ, яким він є, та світ, яким він повинен бути. "Декамерон" Боккаччо та збірка новел "Кентерберійські оповідання" Чосера. "Декамерон" Боккаччо та "Пир во время чумы" Пушкіна. Франческо Петрарка. "Канцоньєро" – книга пісень про ідеальне кохання.

Германія. Себастьян Брант. "Корабель дурнів" як сатирико-дидактичний твір. Афористичність тексту. Алегорії Бранта у романі-притчі американської письменниці ХХ ст. К. Е. Портер "Корабель дурнів".

Нідерланди. Еразм з Роттердаму. "Похвала глупості" як книга-парадокс.

Франція. Франсуа Рабле. "Гаргантюа і Пантагрюель" як іронічна енциклопедія світу. Утопічна ідея Телеми. Гуманістичні ідеали книги. Карнавальний сміх Рабле.

Іспанія. Мігель де Сервантес. "Дон Кіхот". Лицарський роман навиворіт. Дон Кіхот та Санчо Панса як учитель та учень в один час. Мудрість небесна та мудрість земна. Ідея сакрального безумства. Ідеї Сервантеса у Пушкіна ("Рыцарь бедный") та Достоєвського ("Ідіот"). Карнавальний сміх роману.

Самостійна робота: Карнавальна сміхова культура Боккаччо, Рабле та Сервантеса.

Англія. Вільям Шекспір. Хроніки. Трагедії. Комедії. П'єси. Сонети. Картини людських пристрастей, страждань та сподівань. Відкритість любій людській турботі. Сміх у Шекспіра. Реформаторство в жанрах трагедії та комедії. Можливість наповнити схеми, створені Шекспіром, різноманітним змістом. Шекспір в російських та українських перекладах.

Семінарське заняття: Творчість Шекспіра як вершина доби Відродження.

Тема 6. Література доби Просвітництва.

Бароко. Картина світу, що створена в рамках методу.

Італія. Торкватто Тассо. "Звільнений Єрусалим". Перемога релігійно-християнського начала над почуттєво-язичницьким. Всепоглинаюча сила любові.

Іспанія. Педро Кальдерон. "Життя є сон". Мотив сну та яви. Тема "весь світ – театр" в освоєнні добою бароко. Міф про печеру Платона як головна структура поеми. Шлях пізнання ілюзорності буття.

Англія. Джон Мільтон. "Загублений рай". Тема гріха та вигнання людини з Раю. Протистояння бога і сатани. Урочистість стилю.

Германія. Ганс Гриммельсгаузен. "Симплициссимус". Роман як історія помилок і пошуків людської особистості. Тридцятилітня війна як історичний фон. Ідея "постійності мінливості". Складність світу, неможливість його зрозуміння для простака з простаків.

Русь Московська. Росія. Сильвестр. "Домострой". Дидактика збірки. Симеон Полоцький. Віршовані зводи "Вертоград багатобарвний". "Глас народу". "Світ є книга". Багатоликість, мінливість, складність світу. Неможливість розуміння його простою людиною.

Класицизм. Картина світу, що створена в рамках методу.

Театр французького класицизму. Жанр трагедії. П'єр Корнель. "Сід". Жан Расін. "Федра". Своєрідність змісту та форми. Жанр комедії. Мольєр. "Дон Жуан, або кам'яний гість". "Мізантроп". "Тартюф". "Міщанин у дворянстві". Зміст. Сміх Мольєра.

Російський класицизм. Ранній класицизм. Оди М. Ломоносова, епістоли О. Сумарокова, досліди В. Тредіаковського як спроба створити нову літературну мову. Зрілий класицизм. Д. Фонвізін. "Недоук". Сміх комедії. Г. Державін. Оди. "На смерть князя Мещерського". "Феліца". "Бог". "Водоспад". Реформа жанру. Пізній класицизм. Байки І. Крилова. Комедія Д. Грибоєдова "Горе від розуму". Жанр мандрів-проповіді у О. Радищева ("Подорож з Петербурга до Москви"). Ода "Вільність".

Самостійна робота: Концепція світу і людини, створена літературою бароко і класицизму.

З історії літератури Сходу XVII ст. Басьо. Жанр хоку. Принцип карумії (легкості). Пошук поетичної правди.

Реалізм Просвітництва. Опанування світу в рамках методу.

Англія. Д. Дефо. "Пригоди Робінзона Крузо". Д. Свіфт. "Мандри Гулівера". Г. Філдінг. "Історія Тома Джонса, знайди".

Франція. Вольтер. "Кандид". Д. Дідро. "Монахиня". "Племінник Рамо". "Сон д'Аламбера". "Лист до сліпих в повчання видючим".

Германія. Ґете. "Фауст". Просвітницька концепція особистості та світу. Художній зміст прологів поеми. Тема учителя та учня.

Семінарське заняття: Ідеї Просвітництва у філософській прозі Вольтера, Дідро та в поемі Ґете "Фауст".

Сентименталізм. "Сентиментальні мандри" Лоренса Стерна (Англія). "Страждання юного Вертера" Ґете (Германія), "Бідна Ліза" М. Карамзіна (Росія). Світ і людина в концепції методу. Культ чулості і вразливості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]